HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rus medyası: Türkiye'deki Kırım Tatarlarına anavatan yolu gözüktü

Kırım krizi sürerken Rus medyasında "Türkiye'deki Kırım Tatarlarına anavatan yolu gözüktü" gibi ifadelerin kullanılması dikkat çekiyor.

Rusya'nın Sesi, "Türkiye'deki Kırım Tatarlarına anavatan yolu gözüktü" dediği haberinde"Şu an içinde bulunulan konjonktürde ise bu insanların tarihi anavatanlarına geri dönme ve kurulacak olan Kırım Tatar Devleti'ne iştirak etme imkanının ortaya çıkması da olasılıklar dahilinde olmaktadır. Bu sebeple Kırım'dan Türkiye'ye değil de, Türkiye'den Kırım'a bir nüfus hareketinin olmasını beklemek daha doğru olacaktır. Çünkü Kırım'da yaratılacak olan tüm şartlar bu duruma oldukça uygun bir zemin hazırlayacaktır" savlarını dile getiriyor.

Rusya'nın Sesi, "Ukrayna'da devam etmekte olan siyasal kriz ve Kırım'da yaşanmakta olan gelişmeler, Rus ve Türk Liderlerin ana gündem maddesini teşkil etmeye devam ediyor"sözleriyle girdiği haberinde "Türkiye'deki Kırım Tatarlarına anavatan yolu gözüktü" başlığını kullanıyor.

Haberde "Kısa bir süre önce Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu görüşme esnasında Rusya'nın tıpkı Kırım'da yaşayan Rus çoğunluğun haklarını koruduğu gibi, Kırım Tatarlarının haklarını da güvence altına alması gerektiğini ifade etti" deniliyor.

Bunun ardından da ünlü siyaset bilimci ve yorumcu Stanislav Tarasov'un Türk Liderin dile getirmiş olduğu görüşlerin sadece Putin tarafından değil, aynı zamanda pek çok önemli siyasi lider tarafından da paylaşıldığının altını çizdiğini belirtilerek şöyle devam ediliyor:

"Gerçektende son günlerde bu durumu kanıtlayan bir takım gelişmeler meydana gelmekte. Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Sergey Aksenov, çok kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, Kırım Tatarlarına özerk cumhuriyetin devlet kadrolarının tamamında aktif rol almayı önerdi. Şu an bir başbakan yardımcılığı, iki devlet bakanlığı ve diğer devlet dairelerindeki üst düzey kadrolar Kırım Tatarları için ayrılmış durumda. Başbakan Aksenov, açıklamasının devamında, özerk cumhuriyetin bundan sonra iki dilli bir yapıda var olacağına da vurgu yaptı. Aksenov, günlük yaşamda kullanılacak olan Rusça ve Kırım Tatarcasının yanı sıra, yarımadada yaşayan diğer halkların Ukraynaca da dahil olmak üzere, kendi ana dillerini konuşup serbestçe yayabileceklerini de sözlerine ekledi."

Rusya'nın Sesi, bu açıklamaların hemen ardından kameraların karşısına geçen Rusya Federasyonu Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko'nun ise çok net bir biçimde yaptığı açıklamasında, "Kırım'da gerçekleştirilecek olan referandumdan Rusya Federasyonu'na dahil olma kararının çıkması halinde, Kırım'da yaşayan tüm vatandaşların Rusya Federasyonu sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarla aynı haklara sahip olacaklarını ve Ukrayna'dan çok daha iyi durumdaki sosyal standartlara kavuşacaklarını belirterek, Kırım'da yaşayan Tatar nüfusun da ulusal ve kültürel özerklik üzerine tam ve eşit haklara sahip olacağının da" altını çizdiğine dikkat çekiyor.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu'nun Kırım Tatar halkının haklarının yeniden tesis edilmesinin garanti altına alınması ve bu halkın Kırım toplumuna entegrasyonu hakkında aldığı kararı yorumlayan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov'un da söz konusu kararın bir takım tehlikeli sınırlardan ve Kırım için son derece kötü sonuçlar doğurabilecek bazı eylemlerden kaçınmayı mümkün kıldığını belirttiğine işaret ediliyor.

Rusya'nın Sesi, haberinde "Aslında burada üzerinde durulması gereken asıl konu Türkiye'de yaşamakta Kırım Tatarları noktasında ortaya çıkmaktadır" diyor ve Türkiye'de yaşayan birkaç milyon Kırım Tatarının,Türk toplumuna tam olarak entegre olmuş ve fiilen Türk Halkı ile tamamen bütünleşmiş olsa da yine de anavatanları olan Kırım Yarımadası'na "dönme arzusu taşıdıklarını" savunarak şu savladı dile getiriyor:

"Şu an içinde bulunulan konjonktürde ise bu insanların tarihi anavatanlarına geri dönme ve kurulacak olan Kırım Tatar Devleti'ne iştirak etme imkanının ortaya çıkması da olasılıklar dahilinde olmaktadır. Bu sebeple Kırım'dan Türkiye'ye değil de, Türkiye'den Kırım'a bir nüfus hareketinin olmasını beklemek daha doğru olacaktır. Çünkü Kırım'da yaratılacak olan tüm şartlar bu duruma oldukça uygun bir zemin hazırlayacaktır."

Rusya'nın Sesi, haberini şöyle noktalıyor: "Tam da bu siyasal faktör içerisinde Kiev'in ve Batı'nın hayal ettiği gibi Kırım'ın Rusya ile Türkiye arasında bir cepheleşme ve görüş ayrılığından ziyade, yeni bir işbirliği zemini haline gelmesi durumunda ise Dünya'daki pek çok siyasal güç merkezini ciddi manada şaşırtacak bir takım yeni jeopolitik özelliklerin ve karakteristiklerin meydana gelmesi de elbette mümkündür."

(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler