HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Toprak verimliliği nedir? Toprak verimliliği nasıl artırılır?

Pek çok besinin yetiştiği toprak, insanlığın ve canlıların yaşamını devam ettirmesi için çok önemli bir unsurdur. Toprakta besin yetiştirmek isteyenler de bu toprağı en verimli şekilde kullanarak daha fazla mahsul elde etmek ister. Yani toprağı verimli kullanmak için bazı yöntemlere başvurabilirler. Toprağın verimli olması ve verimliliğinin artırılması pek çok açıdan fayda sağlar. Peki, toprak verimliliği nedir ve nasıl artırılır?

Toprak verimliliği nedir? Toprak verimliliği nasıl artırılır?

Canlıların yaşam alanına ev sahipliği yapan toprak, sebze ve meyve yetiştiriciliğinin olmazsa olmazıdır. Toprak verimliliği ise yetiştirilecek meyve ve sebzeler, canlılar vb. açısından önemlidir. Çünkü bu sayede daha kaliteli bir yaşam ve daha sağlıklı ürünler elde etmek mümkündür. Zirai alanda çalışan kişiler ise toprak verimliliğini artırmanın yollarını aramaktadır. Toprak verimliliğini artırmanın pek çok yolu bulunur.

Toprak verimliliği nedir?

Toprağın bitki gelişimi için uygun ve yeterli miktarda temek bitki besini sağlama yetisine toprak verimliliği adı verilir. Bu verimliliği etkileyen pek çok faktör vardır. Çünkü toprak üzerinde bir sürü canlı yaşar ve bunlar toprakta yaşayan besinlerin verimliliği açısından önem arz eder. Toprağın verimliliğini artırmak için bu faktörlerin neler olduğunu bilip buna yönelik çalışmalar yapmak gerekir. Toprağın verimli olabilmesi için mineral ve organik madde, su (nem), oksijenin belirli oranlarda bulunması gerekir. Toprağın verimli olup olmadığını anlamak için toprak ölçümü yapılabilir.

Toprak verimliliği nasıl artırılır?

Toprak verimliliğini artırmak için yapılabilecekler oldukça merak edilir. Çünkü bu verimlilik sayesinde daha sağlıklı ve fazla ürün elde etmek mümkündür. Toprak verimliliğini artırabilecek bazı yöntemler şu şekildedir:

  • Az yağış alan bölgelerde ekim nöbetlerine uymak toprağın verimliliğinin artmasına yardımcı olur.
  • Erozyona karşı önlem almak önemlidir. Eğer eğimli bir arazi varsa toprağı dik olarak işleyerek erozyonun önüne geçilebilir.
  • Organik ve yeterli miktarda kompost ve gübre kullanmak verimliliğin artmasını sağlar.
  • Nadas uygulaması sırasında toprağın 1 yıl dinlenmesine izin vermek gerekir.
  • Tarlada yapılan gereksiz ve zamanlama açısından uygun olmayan işlemler, toprağın verimliliğinin düşmesine neden olur. Bu nedenle gereksiz işlem yapmamaya dikkat edilmelidir.
  • Bitki artıklarının yakılmasını önlemek gerekir. Bunun yerine bitki artıkları toprağa bırakılmalı ve organik madde miktarı artırılmalıdır.

Toprak verimliliği nasıl ölçülür?

Toprak verimliliğini ölçmek o toprağın ne kadar verimli olduğunu görmek açısından önemlidir. Bu sayede gerekli yöntemleri kullanarak verimliliği artırmak mümkün olabilir. Genellikle toprak verimliliğini ölçmek için pH metre gibi cihazlar kullanılır. Bu gibi aletlerle yapılan ölçümler sonucu bir toprağın verimli olup olmadığını anlamak için besin miktarlarına bakmak gerekir. Verimli bir toprakta bulunması gereken mineral madde %45, organik madde %5, su yani nem %25 ve oksijen de %25 oranındadır. Bu şartların birbiri ile uyumlu olmaması durumunda toprağın verimliliği düşük demektir.

Toprak verimliliğini etkileyen faktörler nelerdir?

Toprak verimliliğinin etkilendiği faktörleri bilmek üretim esnasında avantaj sağlar. Toprağın verimliliği pek çok kriterden etkilenir. Toprak verimliliğini etkileyen faktörler:

  • Fiziksel faktörler: Toprağın pH’ı, geçirgenliği, katyon ve anyon dengesi, tuzluluk oranı, havalanması, nemi, porozitesi gibi özellikleri ifade eder. Bunların iyi olması bitkilerin besinlerden yararlanması demektir. Bu sayede verimlilik artar.
  • Kimyasal faktörler: Toprakta besin elementlerinin ideal değerde bulunması gerekir. Eğer ideal seviyede olmazsa bitkide gelişim ve beslenme problemleri ortaya çıkar. Ayrıca ideal değerden fazla olması da toksin etkilere neden olur. Örnek besin elementleri ise K, Fe, N, P, Mn, Cu, Mo, Mg, S gibi elementlerdir.
  • Biyolojik faktörler: Bitkilerin simbiyotik ilişkileri, hastalıkları ve parazitleri biyolojik faktörleri ifade eder. Toprak verimliliği için azot dönüştüren bakteriler, solucan yaşamı, mikorizalar gereklidir. Ayrıca nem, ısı, ışık gibi çevresel faktörlere de ihtiyaç vardır.
  • Organik madde: Topraktaki organik maddeler, bitkilerin beslenmesi açısından önemlidir. Ayrıca verimlilik açısından büyük role sahip biyolojik, kimyasal ve fiziksel faktörlerin korunması açısından da organik maddelere gerek duyulur.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler