HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Türkiye'nin refahı için zorunlu"

ADANA (İHA) - Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecindeki hedeflerin yakalanabilmesi için kararlı hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin içinde bulunduğu tablonun değişiminin, sadece Avrupa Birliği'ne girmek için değil, Türkiye'nin refaha ve mutluluğa kavuşabilmesi için zorunlu olduğunu söyledi.

ATO Başkanı Şaban Baş, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin 40 yıldır Avrupa Birliği'ne üyelik süreci yaşadığını, bu dönemdeki en somut çalışmanın Kopenhag toplantısının ardından yapılan "2004 yılında görüşelim" açıklaması olduğunu ifade etti. Baş, 2004 yılında Avrupa Birliği'ne alınacağı açıklanan ülkelerin ekonomik göstergelerinin, Türkiye için çok önemli bir rehber niteliğinde olduğuna dikkat çekerek, "Avrupa Birliği'nin ülkemizin geleceğinde ne derece önemli olduğu, bugün toplumun tüm kesimlerinin kabul ettiği bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Bu konudaki düşüncelerine kaygıyla bakılan AK Parti iktidarı da ortaya koyduğu performansla komuoyunun beklentilerine yanıt vermiş, AB konusunda çok önemli bir görüntü sergilemiştir. Bu tablo, Türkiye'nin AB'ye üye olması konusunda çok önemli bir gösterge kabul edilmiş, hatta önemli bir görüş engelinin de aşıldığı biçiminde yorumlar yapılmıştır. Türkiye'nin bu konuda artık çok ciddi ve gerçekçi çalışma yapması gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin, öncelikle ekonomik göstergelerini zaman kaybetmeden AB kriterlerine taşımak durumunda olduğunu ifade eden Baş, şöyle devam etti:

"Bu konudaki en önemli rehber, AB'ye 2004'te üye olacak Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya, Malta, Kıbrıs Rum Kesimi'nin ekonomik göstergeleridir. Bu ülkelerin rakamlarına baktığımızda, Türkiye ile aralarında farklılıklar hemen kendini göstermektedir. AB üyesi 15 ülkenin işsizlik oranı ortalaması yüzde 7.6, kişi başına milli gelir 23 bin 200 Euro, büyüme yüzde 1.5, enflasyon ise tek haneli rakamlardadır. Türkiye'nin göstergelerinde ise işsizlik oranı yüzde 9.9, kişi başına milli gelir 2 bin 700 Euro, büyüme yüzde 6, enflasyon oranı ise yüzde 35'tir. Bu tablo, Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda, biraz karamsar da olsa nerede olduğunun çok iyi göstergesidir. Avrupa Birliği'nin yolu, ülkemiz göstergelerinin üye ülkelere uyarlanması ile mümkündür. 2004 yılında, AB'nin karşısına bu göstergeleri yakalayarak çıkmamız gerekiyor. Özetle; hükümeti ile sivil toplum örgütleriyle Türk toplumu AB'yi istiyor. O nedenle her kurum ve kuruluş, bu aşamada üzerine düşen görevi yerine getirmek zorundadır. Artık bahane üretmenin Türkiye'ye yarar getirmediği bir gerçektir."

Şaban Baş, ATO olarak 2003 yılı hedefi olan, enflasyonda yüzde 20, büyümede ise yüzde 5 hedeflerinin yakalanması konusunda iyimser olduklarını belirtti. Baş, "Bu yılki enflasyon hedeflerine ulaşmasının yanı sıra siyasi belirsizliğin ortadan kalkması, enflasyondaki düşüşün devam etmesini ve önümüzdeki yıl da büyümenin sürmesini mümkün kılmaktadır" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler