HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

YÖK-MEB davalık oldu

YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), yurt dışına gönderilecek öğrencilerin seçimi ile ilgili olarak çıkarılan kılavuzun, "savunma alınmaksızın" yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

YÖK-MEB davalık oldu

YÖK, 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun'un, Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini de istedi.

Edinilen bilgiye göre, YÖK'ün bugün Danıştay'a sunduğu dava dilekçesinde, 1416 sayılı Kanun uyarınca MEB tarafından yurt dışına öteden beri lisansüstü öğrenim görmek üzere talebe gönderildiği kaydedildi. Ancak bu gönderme işleminin Anayasa'nın 131. maddesi gereğince YÖK'e verilen bir yetki olması nedeniyle şimdiye kadar YÖK ile koordineli bir çalışmayla gerçekleştirildiği ifade edilen dilekçede, yurt dışına öğrenci göndermeden önce MEB'in, YÖK'ten hangi alanda ve ihtiyacı olan hangi üniversiteden lisansüstü öğrenim göreceklere ilişkin liste istediği ve kontenjanların da YÖK tarafından belirlendiği kaydedildi.

Yurt dışına yüksek lisans eğitimi için gönderilecek öğrencilerin seçiminin YÖK ve MEB'in işbirliğiyle objektif kriterlere, örneğin LES puanına göre ÖSYM tarafından yapıldığı belirtilen dilekçede, yurt dışına yüksek lisans eğitimi görmek üzere gönderilen öğrenci hangi yükseköğretim kurumundan yurt dışına gönderilmiş ise o üniversite öğretim üyeleri arasından öğrenciye bir danışman görevlendirildiği ve öğrencinin yurt dışı eğitimi boyunca takibi söz konusu danışmanlar tarafından yapıldığı anlatıldı.

Dilekçede, YÖK'ün, belirlediği üniversiteden ve alandan yurt dışına yüksek lisans eğitimi görmek üzere gönderilen öğrencilerin, öğrenimini tamamladıktan sonra da YÖK Başkanlığı'nca mecburi hizmetini görmek üzere başlangıçta hangi üniversite adına yurt dışına gönderilmişse, o üniversiteye yerleştirildikleri belirtildi.

Dava dilekçesinde, şöyle denildi:"Kurulumuzca öğrenildiği üzere, MEB tarafından yurt dışına yüksek lisans öğrenimi görmek üzere gönderilecek öğrenciler ile ilgili bir kılavuz kamuoyuna ilan edilmiştir. Kılavuzun çıkarılma amacı, '1416 Sayılı Kanuna dayalı olarak ülkemizde ihtiyaç duyulan yetişmiş insan gücü ihtiyacının karşılanması amacıyla resmi-burslu statüde MEB ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından yüksek lisans ve doktora, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü tarafından ise yüksek lisans öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçimi ve kontenjanlara yerleştirme işlemi ile ilgili esasları kapsayan Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim İçin Gönderilecek Adayları Seçme Ve Yerleştirme Kılavuzu kamuoyuna ilan edilmiştir' şeklinde ifade edilmiştir.

Ancak bu Kılavuzla ilgili şu ana kadar YÖK Başkanlığı'na ne bir bildirim yapılmış ne de Kurulumuzdan kontenjanlara ilişkin bir istemde bulunulmuştur.

Kurulumuzca, yurt dışına gönderilecek bin öğrencinin şu anda mülakatlarının tamamlandı, ancak öğrencilerin hangi kamu kurum ve kuruluşu adına yurt dışına yüksek lisans eğitimi görmek amacıyla gönderileceklerinin belirlenmediği, ileriye dönük 5000 kişilik bir havuzun oluşturulacağı, eğitimini bitirip Türkiye'ye dönenlerin mecburi hizmetini yapmak üzere önce MEB tarafından kısa süreli bir yerleştirme işleminin yapılacağı, daha sonra da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversiteler dahil yükseköğretim kurumlarına yerleştirme işlemi yapılacağı tamamen tesadüfler sonucu öğrenilmiştir."

Anayasa'nın 131. maddesinin 1. fıkrasını anımsatılan dilekçede, "MEB'in yukarıda belirtilen işlemi ise Anayasa'nın 131. maddesi gereğince YÖK'e verilen bir görevin gasbı niteliğinde olduğundan, Anayasa'ya ve Anayasa'ya uygun olarak düzenlenmiş Yükseköğretim Kanunu'na açıkça aykırılık teşkil etmektedir" denildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler