HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'den Türkiye'nin 'kırmızı çizgisi' için söz: YPG Menbiç'ten çekilecek

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Suriye'deki YPG'lilerin, eğitimlerini tamamlamalarının ardından Fırat'ın doğusuna döneceklerini söyledi.

ABD'den Türkiye'nin 'kırmızı çizgisi' için söz: YPG Menbiç'ten çekilecek

McGurk, Suriye'nin Halep vilayetine bağlı Menbiç'teki YPG'lilerin, eğitimlerini tamamlamalarının ardından Fırat'ın doğusuna döneceğini ve Fırat'ın doğusuna geçen güçlerin Rakka operasyonuna katılacağını da belirtti.

YPG'nin Menbiç'teki geleceğine ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yapan Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi McGurk, "Dönüm noktası: Bütün YPG güçleri, IŞİD'den sonra güvenliğini sağlamaları için eğitimlerini tamamladıktan sonra Menbiç'ten ayrılıp Fırat'ın doğusuna dönecek. Koalisyonumuz, IŞİD'in geri dönmemesini garanti altına almak için en iyi formül olarak, yerel güçleri kendi bölgelerini savunmalarını sağlayacak şekilde eğitmek ve desteklemekten gurur duyuyor" ifadelerini kullandı.

'YPG AÇIKLAMA YAPTI': EĞİTİM ÇALIŞMALARI BİTTİ, MENBİÇ'İ IŞİD'DEN TEMİZLEDİK

Rudaw'a göre, YPG açıklama yaptı ve 'Menbiç Askeri Meclisi ve uluslararası koalisyon güçlerinin de desteği Menbiç'i IŞİD'den temizlediklerini, Menbiç Askeri Meclisi savaşçılarının eğitim çalışmalarının tamamlandığını' belirtti.

'YPG RAKKA OPERASYONUNA KATILACAK' İDDİASI

Haberde yer alan diğer detaylarda, YPG'nin, Menbiç'teki "rolünü tamamlamasının ardından burada bulunan YPG savaşçılarını çekerek Fırat'ın Gazabı hamlesine katılacaklarını" bildirdiğine yer verildi.

AÇIKLAMA AYNI ZAMANDA İTİRAF NİTELİĞİNDE: YPG'NİN O BÖLGEDE BULUNMADIĞINI İDDİA ETMİŞLERDİ

Öte yandan ABD yönetimi daha önce yaptığı açıklamalarda ve Türkiye’ye bildirimlerinde, Menbiç'teki YPG unsurlarının ilçeden ayrılıp Fırat Nehri’nin doğusuna geçtiğini iddia etmişti.

Buna karşın Türk istihbarat birimleri Menbiç’teki örgüt varlığının devam ettiğini raporlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, 7 Eylül ve 27 Eylül'de yaptığı, Bakanlığın internet sitesinde de yer alan açıklamada, örgütün kendilerine verdiği sözü tutarak Fırat Nehri'nin doğusuna çekildiğini ifade etmişti.

FIRAT'IN BATISI TÜRKİYE'NİN 'KIRMIZI ÇİZGİSİ'

Türkiye, Fırat'ın batısının kendilerinin 'kırmızı çizgisi' olduğunu belirterek, ağustos ayında IŞİD'den geri alınan kentteki YPG'li savaşçıların Fırat'ın doğusuna çekilmesini istiyordu.

'FIRAT'IN DOĞUSUNA GEÇEN GÜÇLER RAKKA'YA İLERLEY**ECEK'**

McGurk, ayrıca Rakka operasyonuna da değindiği mesajlarında, Fırat'ın doğusundaki Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG), Musul operasyonu devam ederken, IŞİD'in 'başkent ilan ettiği' Rakka'ya ilerleyeceğini de açıkladı.

TÜRKİYE DAHA ÖNCE BİRKAÇ KEZ YPG'LİLERİ VURDU

Türkiye, YPG güçlerinin Fırat Nehri'nin doğusunda kalmasını birçok kez kırmızı çizgi olarak ilan etti ve birkaç kez hava saldırılarıyla Suriye'nin kuzeyindeki YPG'lileri vurdu.

ERDOĞAN: BUGÜN, YARIN O DA FAZLA SÜRMEYECEK...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Pakistan'a gitmeden önce yaptığı açıklamada, "Koalisyon güçlerinin başta Amerika olmak üzere verdikleri söz, bugün yarın o da fazla sürmeyecek, onlar da doğuya gerek PYD gerekse YPG'nin gitmesi söz konusuydu. Bu sözlerini gerçekleştireceklerini ifade ettiler. Biz o sözün de gerçekleşeceğini bekliyoruz, ümit ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim ayı sonunda yaptığı açıklamada ise, "En kısa sürede Münbiç'i PYD terör örgütünden temizlemekte kararlıyız. Ya gidecekler ya da gitmedikleri takdirde gereğini biz yapacağız" demişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, YPG'nin Menbic'den ayrılmaması halinde Türkiye'nin harekete geçeceğini ve kendi imkanlarıyla terör örgütünü kentten çıkaracağını söylemişti.

24 Ağustos'ta Suriye'ye sınır ötesi harekât başlatan Türkiye, halihazırda El Bab'ta IŞİD'i kuşatmış durumda. YPG güçlerinin büyük bir kısmı ise, IŞİD'in Suriye'deki kalesi Rakka'ya başlatılan operasyonda rol alıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler