HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsrail ateşkes sözünü 2 saat tutabildi

Gazze'de 72 saatlik ateşkesin yürürlüğe girmesinden sadece saatler sonra İsrail yeniden saldırdı. 50 Filistinli hayatını kaybetti. Bir İsrailli subayın ise Hamas tarafından kaçırıldığı açıklandı.

İsrail ateşkes sözünü 2 saat tutabildi

Filistin İçişleri Bakanlığı, ateşkesin sabah saat 08.00'de başlamasından 2 saat sonra İsrail tanklarının Gazze'nin güneyinde Refah kentine yakın bölgeye tanklarla ateş açtığını duyurdu.

Filistinli yetkililerin iddiasına göre, İsrail saldırısında ilk belirlemelere göre, 50 kişi yaşamını yitirdi, 220 kişi de yaralandı.

Kanal-10 televizyonu, İsrail'in Hamas'ı "ateşkesi ihlalle" suçlayarak, bu nedenle ateşkesin başlamasından 3 saat sonra bunu sona erdirdiğini, BM'ye bildirdiğini duyurdu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de yaptıkları ortak yazılı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Hamas ve İsrail taraflarının kabul etmesiyle yürürlüğe giren 72 saatlik insani ateşkes bu sabah saat 8.00'de yürürlüğe girmişti.

İSRAİL: “ATEŞİ BAŞLATAN BİZ DEĞİLİZ, HAMAS’IN SALDIRILARINA YANIT VERİYORUZ”

İsrail, 72 saatlik ateşkes kararının ardından Gazze'ye düzenlenen saldırı sonrası açıklamada bulundu. İsrailli yetkililer, ateşi başlatanın kendileri olmadığını, Hamas'ın saldırılarına karşılık verdiklerini ifade etti.

Yapılan açıklamada İsrail'in saldırıyı başlatan taraf olmadığı ve Hamas'ın saldırılarına yanıt verildiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Hamas'ın ateşkesin başladığı saatten sonra 6 kez İsrail'e roket fırlattığı ve ateşkesi ihlal ettiği belirtildi.

BİR İSRAİLLİ SUBAY REHİN

Hamas Siyasi Bürosu Üyesi Musa Ebu Merzuk, ateşkesten önce İsrailli bir subayın rehin alındığını, iki askerin de öldürüldüğünü söyledi.

Ebu Merzuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrailli bir subayın esir alınması ve iki askerin öldürülmesi ateşkesten önce gerçekleşti. Dolayısıyla ateşkesi ihlal etmenin bir gerekçesi bulunmuyor. İsrail ateşkesi tek taraflı bozdu, biz ateşkese bağlıyız sadece maruz kaldığımız saldırılara cevap veriyoruz" dedi.

İngiliz yayın kuruluşu Channel 4 News, İngiltere'den göç eden Yahudi bir ailenin mensubu olan 24 yaşındaki Hadar Goldin'in, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon'un kuzeni olduğunu öne sürdü.

İSRAİL ORDUSU: BİR ASKERİMİZ KAÇIRILDI

Öte yandan, İsrail ordusu bir askerinin kaçırıldığını doğruladı ancak askerin kimliği hakkında herhangi bir bilgi verilmedi..

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin saat 09.30'da Hamas'a ait bir tünelin devre dışı bırakılması esnasında saldırıya uğradığı belirtilerek "İlk belirlemelere göre olay sırasında bir İsrail askeri teröristler tarafından kaçırıldı" ifadesi kullanıldı.

Konuya ilişkin araştırmanın devam ettiği kaydedilen açıklamada, kapsamlı arama yapılarak kayıp askerin bulunmasına çalışıldığı vurgulandı.

CUMHURBAŞKANI'NDAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gazze’de sağlandığı açıklanan 72 saatlik ateşkesle ilgili açıklama yaptı. Ancak yapılan açıklama ateşkesin İsrail tarafından 2 saat sonra bozulmasının ardından paylaşıldı.

İşte Cumhurbaşkanlığı sitesinde yer alan açıklama:

Filistin'de bütün Ramazan ayı, ne yazık ki gerek bölge barışı gerek insani bakımdan çok acı olaylarla geçmiş bulunmaktadır. Dün gece yarısı, bu konuda ilk kez umut verici bir haber aldık.

BM Genel Sekreteri Ban ki Moon ve ABD Dışişleri Bakanını John Kerry'nin 72 saatlik koşulsuz bir insani ateşkes sağlamış olduklarını memnuniyetle öğrendim. Bugün sabah 8:00'de başlayan ateşkes için tarafların mutabakatının da sağlanmış olması önemlidir.

Türkiye'nin de önemli katkıda bulunduğu bir sürecin sonunda sağlanan bu gelişme, mütevazı da olsa, kritik bir adımdır, bir başlangıçtır.

Bütün tarafları bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeye davet ediyorum. Bu mutabakatın ruhuna ve lafzına uyulması ve kışkırtıcı davranışlardan kaçınılması beklentimizdir.

Tabiatıyla öncelik, Filistin halkının şehitlerini defnetmesi ve yaralılarını tedavi etmeleri, halkın temel ihtiyaçlarının sağlanması olacaktır.

Türkiye insani yardım konusunda elinden geleni yapmaktadır, yapmaya devam edecektir. Ateşkes kararı ile birlikte, ateşkesin uzatılması ve kalıcı hale gelmesi için önemli bir fırsat doğmuş bulunmaktadır.

Tarafların bu maksatla Kahire'de derhal görüşmelere başlayacak olmaları da olumlu bir yaklaşımdır. Kahire'de yapılacak görüşmelerin başarıyla sonuçlanması ve bunu, kalıcı ve adil barış için görüşmelerin izlemesi temennimizdir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler