HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AKP, rektör seçimleriyle ilgili önergesini geri çekti

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, rektör seçimlerinin kaldırılmasını öngören önergesinin geri çekildiği belirtildi.

AKP, rektör seçimleriyle ilgili önergesini geri çekti

AKP, rektör seçimlerinin kaldırılması için verdiği önergeyi geri çekti.

Önergenin içeriği

AKP, Genel Kurul'da torba yasa tasarısının görüşmeleri devam ederken, sürpriz bir önergesi verdi. O önerge, rektör belirlenirken, üniversitelerde yapılan seçimlerin kaldırılmasını öngörüyor.

Torba tasarının YÖK'le ilgili 14'üncü maddesinde verilen önergeye göre, devlet üniversitelerinde rektörler YÖK tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanı bir seçim yapacak.

Mevcut uygulamaya göre ise üniversitelerde önce rektörlük seçimi yapılıyor, en çok oy alan adaylar YÖK'e bildiriliyor. YÖK ise belirlediği üç ismi Cumhurbaşkanı'nın onayına sunuyor.

CHP acil koduyla toplanmıştı

CHP Grubu, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen torba tasarı üzerinde AKP'nin rektörlere ilişkin verdiği önerge nedeniyle olağanüstü toplandı.

CHP Grubu,3 grup başkanvekilinin başkanlığında toplandı. Toplantıya milletvekilleri acil koduyla çağrıldı.

CHP'nin olağanüstü grup toplantısı yapmasına neden olan AKP'nin Genel Kurul'da verdiği önerge şöyle:

"MADDE 14 - 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesinin (a) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

a) Devlet üniversitelerinde rektör, Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmediği takdirde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır. Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak aynı Devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder.

Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektörün atanması Yükseköğretim Kurulunun uygun görüşü üzerine ilgili mütevelli heyet tarafından yapılır. Rektörün görevi atandığı usule göre sonlandırılabilir.

Rektörlerin yaş haddi 67 yaştır. Ancak rektör olarak atanmış olanlarda görev süreleri bitinceye kadar yaş haddi aranmaz.

Rektör, kendi görev süresince sınırlı olmak üzere çalışmalarında kendisine yardım etmek üzere, üniversitenin aylıklı profesörleri arasından en çok üç kişiyi rektör yardımcısı olarak seçer. Ancak, merkezi açıköğretim yapmakla görevli üniversitelerde, gerekli hallerde rektör tarafından beş rektör yardımcısı seçilebilir. Rektör yardımcıları, rektör tarafından atanır.

Rektör, görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından birisini yerine vekil bırakır. Rektör görevi başından iki haftadan fazla uzaklaştığında Yükseköğretim Kuruluna bilgi verir. Göreve vekalet altı aydan fazla sürerse yeni bir rektör atanır.

Bu maddeye göre atanan üniversite rektörleri, Yükseköğretim Kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından geçici olarak görevden uzaklaştırılabilir veya görevine son verilebilir." (ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler