HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kritik YAŞ'da ne olacak?

Orgeneral rütbesinde tutuklanan ilk muvazzaf asker olan Bilgin Balanlı'nın Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura'da Hava Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyordu.

Tutuklamanın ardından kulislerde şimdi ne olacak sorusuna cevap aranıyor. Bir taraftan Balanlı'nın emekliye sevk edilmesi, diğer tarafta ise yeni Hava Kuvvetleri Komutanı alternatifleri değerlendiriliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en kapsamlı iki tatbikatının iptal etmesine neden olduğu ileri sürülen "Balyoz Soruşturması" kapsamındaki tutuklamalar, şimdi de Ağustos 2011'de yapılacak Yüksek Askeri Şura'yı etkiledi. Dava kapsamında ifadesinin alınmasının ardından tutuklanan ilk muazzaf Orgeneral olarak cezaevine konulan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı durumu tartışma konusu oldu. Ağustos'ta Hava Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Balanlı’nın durumu, TSK Personel Kanunu'na göre YAŞ'de değerlendirilecek. Daha önce de asker ile hükümet arasında gerginliğe neden olan tutuklamanın bu defa ne sonuç yaratacağı ise tartışılıyor.

Personel Kanununa ve daha önceki teammüllere göre Orgeneral Balanlı'nın durumu da diğer askerler gibi "terfi ve tayini durdurulması" kapsamında ya da emekliye sevk edilmesi, YAŞ toplantılarında değerlendirilecek. Balanlı'nın YAŞ'a kadar tutukluluk halinin devamı halinde ya da emekliye edilmesi halinde ise iki alternatif masaya yatırılacak. Geçtiğimiz yıl Orgenerallliğe terfi eden Balanlı'nın 4 yıl süre ile bu rütbeyi koruması gerekiyordu. Eğer YAŞ'ta tutuklama nedeniyle emeklilik istenirse, Orgeneral Balanlı terfi ettiği ilk yılda emekliye sevk edilen ilk Orgeneral olacak.

Hakkındaki henüz hüküm verilmemesi nedeniyle TSK Personel Kanunu'na göre, Genelkurmay Başkanı’nın teklifi ile Balanlı açığa alınacak. Her iki alternatifte de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak başka Orgeneral olmadığı için Orgeneral Hasan Aksay'ın görev süresi uzatılacak. Eğer Aksay emekli edilir ise, bu defa da Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler ya da 1. Hava Kuvveti’nin komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü, açık bulunan 2 orgeneral kadrosuna getirilip biri Hava Kuvvetleri Komutanı olacak.

Kulislerde hükümetin, Balanlı'nın tutuklanmasını "gereksiz" bularak tepki gösterdiği, bu nedenle çözüm arandığı ifade edilirken, halen çeşitli davalar nedeniyle biri orgeneral olmak üzere 30 muazzaf general tutuklu olması da ciddi tartışma konusu olarak değerlendiriliyor.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler