HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Madde Bağımlılığı ile İlgili Bilmedikleriniz

Beyin hastalıklarından biri olan madde bağımlılığıyla ilgili önemli sorular ve cevaplar...

Madde Bağımlılığı ile İlgili Bilmedikleriniz

Bağımlılık nedir?
Bağımlılık, bir maddenin yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilemesine rağmen kullanımına devam edilmesidir. Bağımlılığın bir diğer özelliği de, kullanmaya başladıktan sonra kişinin kendisini durduramamasıdır.

Beyin ve bağımlılık ilişkisi nedir?
Madde bağımlılığı bir beyin hastalığıdır. Bağımlılık yapan maddeler, özellikle ilk denendikleri dönemde uyuşturucu değil uyarıcı etki yaparlar. Uyuşturucu bağımlılığı terimi kokain ve amfetamin gibi uyarıcı maddelerin bağımlılık yapmayacağı izlenimini vermekte ve bu durum uyarıcıları deneme kararsızlığı içindeki gençleri yanıltmak için kullanılmaktadır.

Bağımlılığın nedenleri nelerdir?
Bağımlılığın davranışsal, sosyal, biyolojik ve genetik nedenleri vardır; ancak hiçbir neden bağımlılığı tek başına açıklamaya yetmez. Kişinin ruhsal özellikleri, genetik yatkınlık, çevresel faktörler, maddeye ulaşılabilirlik, aile yapısı, toplumsal çevre ve kültürel özellikler kişinin madde kullanmaya başlaması ve bağımlılığa dönüşmesinde en önemli etkenlerdir.

Bağımlılık kaç yaşlarında başlar?
Türkiye’de 2003 yılında yapılan bir çalışmada farklı coğrafi bölgelerden seçilen 6 ilde ilköğretim ve ortaöğretim gençleri ele alınmıştır. Bu ve benzeri çalışmalar neticesinde varılan sonuç, son yıllarda bağımlılık yaşının düştüğüne işaret etmektedir.

Bağımlılık nasıl ilerler?
Bağımlılık bir kısır döngüdür. Kişi önce maddeye karşı merak duyar, ama aynı zamanda da maddenin etkilerinden korkar. Eğer merak korkuyu yenerse “Bir kereden bir şey olmaz.” diyerek kullanmaya başlayan kişi bir kere denedikten sonra asla kullanmayacağını zanneder, fakat beklenen son gelmez.

Maddeyi kullanmaya devam ederseniz beyninize neler olur?
Kişi uzun süreli madde kullanımı sonunda kendisini bitik, ölü ve depresif hisseder. Daha önce kendisine zevk veren şeylerden haz alamaz olur. Artık maddeleri sadece dopamin işlevini normale döndürmek için almak zorundadır. Bu noktadan sonra kişiler, dopamin yükselmesi oluşturmak için, ilk aldıklarından daha fazla miktarda madde kullanmak zorunda kalır.

Madde bağımlılığı sosyal yaşamı nasıl etkiler ?
Madde bağımlılığı yaşamdan keyif almayı engeller. Aynı zamanda yeni bilgiyi öğrenme, kaydetme ve hatırlama yetilerinde de bozukluk gelişmektedir. Tekrarlayıcı ve aşırı dopamin salınımı doğal ödüllendirici olarak bilinen ve normal şartlarda kişiye keyif veren yemek yeme ve sanattan-müzikten keyif almasına da engel olur.

Aileler madde bağımlısı çocuklarıyla nasıl bir iletişim kurmalı?
Çocuğunuzla iyi bir iletişim kurmak ve konuşmak için ikiniz için de uygun bir zaman seçin. Nasıl bir konuşma yapacağınızı konuşmadan önce planlayın, onunla konuşurken sakin ve sabırlı olun, duygularınızı, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı kontrol edin, kendinizi kontrol edemeyeceğinizi düşünüyorsanız konuşmayı erteleyin ve onu anladığınızı gösterin.

Sadece psikoloji, psikiyatri değil de beyine neden artık multidisipliner bir bakış gerekli? (Nöropsikiyatri)
Günümüzde nöroloji davranış nörolojisiyle, psikiyatri biyolojik psikiyatriyle ve de psikoloji deneysel ve kognitif psikolojiyle yakınlaşmalarını sürdürmekte, beyin hepsinin ortak zemini ve ilgi alanı haline dönüşmektedir.

Artık beyninizi emanet edebileceğiniz bir hastane var: NPİSTANBUL

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi; ruh/beyin sağlığını ilgilendiren hastalıklara, çağdaş tıbbın en gelişmiş tedavi imkanlarıyla etkin tedavi hizmeti sunmak amacı ile kurulan, Avrupa’nın 2. Beyin Hastanedir. AMATEM ruhsatlı ilk özel hastane olan NPİSTANBUL Beyin Hastanesi, bağımlılık tedavisi alanında birçok çalışmaya öncülük yapmaktadır. Beyin fonksiyonlarını ölçerek, tedavide “Düşünce Odaklı Tıp” gibi yeni yaklaşımların Türkiye’deki ilk uygulayıcısıdır.

Türkiye’de bağımlılık alanında uzman isimlerin bir araya geldiği tedavi kadrosu ile hizmet verir ve tedavi kadar koruyucu hizmetler ve rehabilitasyon
anlayışını da önemsemektedir. Tedavi edilen her hastaya ilaç tedavisi, bireysel ve grup terapilerinin yanı sıra aile ve evlilik terapisi de uygulanmaktadır.
Bağımlılık ile birlikte seyreden ek psikiyatrik hastalıkların aynı anda ayrı bir serviste tedavi edildiği Türkiye’deki tek merkezdir. Hastanın tedavi takibinde, madde kullanıp kullanmadığını saptamak amacıyla İleri Toksikoloji Laboratuvarı’nda, dünyadaki en gelişmiş teknolojiler
kullanılmaktadır,

İncelemek için tıklayın

.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler