HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika! Türkiye'den ABD'nin Suriye operasyonuna ilk tepki

Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye düzenlediği operasyona ilişkin açıklama geldi. Son dakika habere göre, açıklamada "Türkiye, Suriye rejimine karşı ABD, İngiltere ve Fransa'nın düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir" ifadesi kullanıldı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye'ye sınırlı operasyonla ilgili, " Suriye rejiminin cevapsız bırakılması düşünülemezdi." dedi. Bekir Bozdağ, "Saldırıda İncirlik üssü kullanılmadı" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılandığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Türkiye, 7 Nisan günü Duma’da çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısına mukabil ABD, İngiltere ve Fransa'nın bu sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir. Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz.

Kimyasal silahlar dahil kitle imha silahlarıyla ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alan saldırılar insanlığa karşı suç teşkil etmektedir. Yedi yılı aşkın süredir gerek konvansiyonel, gerek kimyasal silahlarla kendi halkına zulmeden Suriye rejiminin insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları alanındaki sicili sabittir. Uluslararası toplumun vicdanında bu konuda şüphe yoktur.

Türkiye, bu tür suçların cezasız kalmamasının ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesinin benzer hadiselerin tekrarının önlenmesi açısından kritik önemi haiz olduğuna inanmaktadır. Bu tecrübe ışığında, başta BM Güvenlik Konseyi üyeleri olmak üzere tüm uluslararası toplumun kimyasal silah kullanımının cezasız bırakılmamasını sağlayacak ortak adımlar üzerinde uzlaşmaya varması elzemdir."

BEKİR BOZDAĞ: İNCİRLİK ÜSSÜ KULLANILMADI

Başbakan Yardımcısı Bozdağ ise "Türkiye, saldırı öncesi bilgilendirildi. Saldırıda İncirlik Üssü kullanılmadı" açıklamasını yaptı.

CUMHURBAŞKANI SÖZCÜSÜ KALIN: İNSANLIK SUÇUDUR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Duma'daki kimyasal saldırının ardından Suriye rejimine karşı ABD, İngiltere ve Fransa'nın düzenlediği operasyona ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kimyasal silahların kullanılmasının, uluslararası hukukun ihlali ve bir insanlık suçu olduğunu belirten Kalın, "7 Nisan günü Duma'da kimyasal saldırı gerçekleştirdiği anlaşılan Suriye rejiminin cevapsız bırakılması düşünülemezdi." değerlendirmesinde bulundu.

Kalın, bu menfur saldırının sorumlularının hesap vermesi gerektiğine dikkati çekerek, uluslararası topluma, gelecekte yaşanabilecek kimyasal saldırıların engellenmesi konusunda birlik olma çağrısında bulundu.

"ULUSLARARASI TOPLUMU DAVET EDİYORUZ"

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarla ifade ettiği gibi kimyasal silahların oluşturduğu tehdidin, Suriye'de yüz binlerce insanın konvansiyonel silahlarla öldürüldüğü gerçeğini değiştirmediğine işaret eden Kalın, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla yalnızca kimyasal silahların imhasına yönelik çabalar, bölgedeki istikrarsızlığı sonlandırmakta yetersiz kalacaktır. Amaç, Suriye'deki savaşı sonlandırmak olmalıdır. Konvansiyonel ve kimyasal silahlarla yapılan tüm katliamların engellenmesi, Suriye'de siyasi çözümün bir an önce sağlanmasına bağlıdır. Bu çerçevede uluslararası toplumu, kimyasal ve konvansiyonel tüm silahlarla gerçekleşen ölümleri sona erdirecek kapsamlı bir siyasi stratejiyi hayata geçirmeye davet ediyoruz."

"OPERASYON ÖNCESİ BİZE BİLGİ VERİLDİ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, katıldığı bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları cevapladı. ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye düzenlediği operasyona ilişkin Ünal, "Türkiye bu noktada bölgede herhangi bir şey olduğunda bu olan şeyin çözüme katkısı nedir sorusunu soruyor. Çünkü biz hemen yanı başımızda 7 yıldan beri devam eden Suriye iç savaşında bir an önce çözüm, Suriye’nin barışı, istikrarı, toprak bütünlüğünden yanayız. Orada şeye dikkat etmek gerekiyor. Bu saldırı Suriye’ye karşı yapılmış bir saldırı değil. Bu saldırı rejime dönük bir saldırıdır. Özellikle kimyasal silah kullanımına dönük ilgili noktaların tespit edilen noktaların vurulmasına ilişkin bir saldırı. Burada Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamada da altı çizilerek bunu ifade ettik. Rejimin daha önce defalarca kullandığı kimyasal silaha dönük uluslararası toplumun NATO’nun desteğiyle kimyasal silahlara dönük bir yaptırım şeklinde biz bu saldırıyı görüyoruz ve değerlendiriyoruz. Bu saldırının da çözüme katkısı ne olur ve Esed’in kendi halkına dönük kullandığı kimyasal silahın engellenmesi için ciddi bir uyarı olarak görüyoruz. Masum insanların öldürülmesinin kimyasal silahla ya da konvansiyonel silahlarla yapılmasını da bir ayrım olarak görmek yanlış. Yani insanlar ölürken insanların ölüm biçimi üzerinden bir tepki göstermek değil masum insanların katledilmesine dönük tepkisini Türkiye her zaman koydu. Bundan sonra da uluslararası toplumun bu konudaki hassasiyeti noktasında diplomatik çalışmalarını yürütüyor Türkiye" ifadelerini kullandı.

"BİZİMLE BU KONUDA BİR BİLGİ PAYLAŞIMI OLDU"

"Bu saldırıyı yapacaklarını Türkiye‘ye bilgi verdiler mi?" sorusu üzerine Ünal, "Zamanı dışında zaten son bir haftadır Doğu Guta’da Duma bölgesinde kimyasal silah kullanımından sonra böyle bir tepkinin gösterileceği hem İngiltere’nin hem Fransa’nın hem de Amerika’nın açıklamalarında görülüyordu. Bizimle bu konuda bir bilgi paylaşımı oldu" açıklamasında bulundu.

"KALICI OLMAK GİBİ BİR İSTEK İZLENİMİNİ BİZDE UYANDIRIYOR"

Ünal, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugün bu son hava saldırısına dönük Esed’in gitmesi için yapılmış bir saldırı mıdır diye baktığımızda, bu Esed’in gitmesini sağlayacak bir saldırı gibi gözükmüyor. Açıkçası saldırının bizim desteklediğimiz ve kimyasal silah kullanımına dönük bir tepki olmasının dışında aslında bu saldırının hemen yanı başında Amerika’nın Fransa’nın ve İngiltere’nin Suriye’de kalıcı olmak gibi bir isteğinin de olduğu izlenimini bizde uyandırıyor."

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU: TÜRKİYE DİKKATLİ OLMALI!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Suriye’ye yapılan operasyon ile ilgili "Türkiye çok dikkatli olmalı... Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur. Egemen güçler bölgeden elini çekmeli" yorumunda bulundu. Kılıçdaroğlu, ayrıca “sorunumuzu kendimiz çözecek kapasitedeyiz” dedi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler