HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2016’daki bilim kurgu gibi teknolojik gelişmeler

Gün geçtikçe teknolojik tekilliğe bir adım daha yaklaştığımızı hissediyoruz. Özellikle yapay zeka insanlığın geleceğini şekillendirecek en önemli faktörlerden biri olacak.

2016’daki bilim kurgu gibi teknolojik gelişmeler

Google, Facebook, Apple, IBM gibi teknoloji devlerinin amacı artık son kullanıcıya ürün sağlamak değil. Tabii ki hedeflerinden biri bu ama bu artık bir amaç olmaktan ziyade bir araç. Bu firmalar artık birer Ar-Ge firması gibi çalışıyor ve çıkardıkları ürünlerle kullanıcıların verilerini toplayarak bunu insanlığa (ya da ticarete) yararlı bir şeye dönüştürmeye çalışıyor: Yapay zeka.

1. Robotlar insanların yerini almaya başladı ve bu hızlanıyor

İnsanlar yakın bir gelecekte, emlakçılıktan yazarlığa kadar sahip oldukları birçok mesleği robotlara devredecek. Sürücüsüz arabalar ileride toplu taşıma şoförlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir. Bir robotun yazı yazarken dilbilgisi ve yazım kurallarını hatasız uygulama ihtimali bir insanınkinden çok daha fazla...

2. ‘Et’in geleceğinde ‘et yok’

Son yıllarda vejetaryen ve veganların endüstriyel hayvancılığa karşı yürüttükleri kampanyalar sonuç vermeye başladı. Tüm dünyada et üretimine alternatif yollar aranıyor. Bir kısım geleneksel, doğal ve organik hayvancılığa yönelirken bazı araştırmacılar ‘et kullanmadan’ et kadar lezzetli gıdalar üretmenin peşinde.

3. Celal Göğer sayesinde toplu taşımada gönül rahatlığıyla sevgilinizle mesajlaşabileceksiniz

Diyarbakırlı mucit Celal Göğer kendi geliştirdiği bir ekran ve o ekranı görebilecek özel bir gözlük sayesinde akıllı telefonların ekranlarını sadece kullanıcısının göreceği biçimde değiltiriyor. Göğer sistemin patentini alıp daha gelişmiş malzemelerle daha etkili bir ekran yapmanın peşinde.

4. Gelecekte iyileşeceği umuduyla bir genç kız bedenini dondurttu

Bilim kurgu filmlerde uzun süren (onlarca, belki de yüzlerce yıl) uzay yolculuklarında gemi mürettabatının korunmasının nasıl sağlandığını hatırlıyor musunuz? Kriyoprezervasyon ya da kriyo-uyku yöntemi kullanılır. Yani mürettebatın bedeni dondurularak yaşlanması engellenir. Bunun gerçek olduğunu ve dünyada 3 merkezde 300’den fazla insanın ‘dondurulmuş,’ 1200’den falza kişinin ‘dondurulmayı beklediğini’ biliyor muydunuz?

5. Virüslere karşı daha etkili bir tedavi geliştirmenin yolu açıldı

Bilim insanları antibiyotiklere karşı hızla direnç kazanan virüslerle mücadele etmenin yeni bir yolunu bulmuş olabilir. Kanguru, koala ve tazmanya canavarı gibi keseli hayvanların sütleri. Birçok bilim insanı eğer antibiyotikler dışında bir alternatif bulunmazsa, 2050 yılına kadar süper virüslerin 3 saniyede bir can alacağını tahmin ediyor.

6. Tıp aldı başını gidiyor: Ismarlama bebekler yolda!

Çin’de bir embriyonun genetiğinin değiştirilmesi ve ABD’de 3 kişinin DNA’sı ile tek bir bebeğin dünyaya gelmesi gelecekteki çocukların ‘ısmarlama’ olacağına dair spekülasyonlara neden oldu. Aslında bu yorum çok abartı sayılmaz. Kıbrıs’ta tüp bebek sahibi olmak isteyenler donörlerinin özelliklerine karar verebiliyor.

7. Drone çılgınlığı 2016’da artarak devam etti

Gün geçtikçe drone’ların kullanım alanları genişliyor. İlk ortaya çıktıkları zamanlarda genellikle eğlence amaçlı kullanılan drone’lar birçok meslekte insanların yardımcısı konumuna geldi bile.

Bonus: Teknoloji girişimcileri bir simülasyonda yaşadığımızı kanıtlamaya çalışıyor


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler