Diyet hataları kilo durumunu etkiler. Basit diyet hataları en sevdiğiniz kotunuza girebilmeniz için yaptığınız planları suya düşürebilir. Tartıda sabit kalıyorsanız veya verdiğiniz kiloyu hemen geri alıyor görünüyorsanız, 10 diyet hatasından birini yapıyor olabilirsiniz.
1- hızlı diyetlere başvurmak
10 kiloyu hızlı bir şekilde vermek için hızlı bir diyet programı planlarsınız. Tabii ki planladığınız diyet her gün greyfurt veya lahana çorbasından başka bir besin içermez. Günlük aldığınız kalori miktarını 1000e düşürürsünüz ve tabii ki kilolarınız eriyip gider. Ancak ne kadar az kalori tüketirseniz, metabolizmanız o kadar yavaşlar. Ve diyet sona erdiğinde kalorileri yavaş yavaş yakan bir vücuda sahip olursunuz ve verdiğiniz kiloları genellikle geri alırsınız.
2- Kahvaltıyı atlamak
Kahvaltıyı atlamak kalorileri azaltmanın kolay bir yolu gibi görünebilir, fakat sonucunda tüm gün boyunca durduramayacağınız açlık ve mide kazınması size eşlik eder. Bu durum ofiste planlanmamış atıştırmalar veya öğle yemeğinde yenen mega boy yiyeceklere dönüşerek gereksiz ve fazla kalori almanıza yol açar. Ancak lif ve protein oranı yüksek bir kahvaltı ile güne başlamak gün içindeki açlık ataklarını bastırır. Aslında, araştırmalara göre her sabah kahvaltı eden kişilerin sağlıklı kilolarını korumaları daha muhtemel görünüyor.
3- Ara öğün takibini kaybetmek
Belki her öğünde titizlikle kalori hesabı yapıyorsunuz, ancak aralarda tırtıkladığınız yiyecekler ne olacak? Mesela masanızda büyük paket kraker veya ofis partisinden kalan bir dilim pasta. Tüm bu planlanmamış abur cubur eklentileri, iyi planlanmış ve yolunda giden diyetinizi sabote edebilir. Eğer kalori hesabı konusunda ciddi iseniz, yediğiniz her lokmayı bir deftere not almakla başlayabilirsiniz.
4- Ara öğün yememek
Planlanmayan atıştırmalıklar bel bölgesine yağ olarak geri dönüş sağlarken, planlı ara öğünler tam tersini yapar. Gün içinde birkaç küçük öğün ve atıştırmalık tüketen kişiler açlığı daha fazla kontrol edebilip, daha kolay kilo verebilirler. Ara öğün tüketmek metabolizmanızı yüksek seviyede tutmaya yardımcı olur, özellikle yedikleriniz protein ağırlıklı ise... Kuruyemişler de aynı zamanda iyi, yüksek protein içerikli bir seçimdir ve araştırmalar ara öğün olarak kuruyemiş tüketenlerin tüketmeyenlere göre daha ince olduklarını gösteriyor.
5- "Düşük Yağlı" ürünler tüketmek
Az yağlı ürünler diyette önemli bir rol oynar. Ancak unutmamanız gereken bir şey var ki o da az yağlı yiyecek az kalorili olan ile aynı olmayabilir. Eğer tabağınızda kocaman bir "az yağlı" pasta duruyorsa normal pastanın ince bir dilimini yiyerek alacağınız kaloriden daha fazlasını alabilirsiniz. Yediğiniz yiyeceğin ne kadar yağ, şeker ve kalori içerdiğini öğrenmenin en güzel yolu besin öğelerini kontrol etmektir.
6- Çok fazla kalori yudumlamak
Kalori hesabı yapıyorken, çoğumuz içeceklerde ne olduğunu göz ardı etme eğilimindeyizdir. Bazı aromalı kahveler ve alkollü içeceklerin 500 kaloriden fazla olabileceğini göz önünde bulundurursak, bu büyük bir hatadır. Hatta meyve suları ve gazlı içeceklerdeki kaloriler de buna dâhildir. Kötü olan ise sıvı kalorilerin açlığı bastıramamasıdır.
7- Çok az su içmek
Bu düzeltmesi en basit diyet hatalarından biridir. Su, kalori yakmak için en gerekli içecektir. Eğer vücudunuzu susuz bırakırsanız, metabolizmanız sürüklenir ve bu kilo vermenin yavaşlaması manasına gelir. Araştırmalar günlük sekiz bardak su içen yetişkinlerin, içmeyenlere göre daha fazla kalori yaktığını gösterir. Bu nedenle her yemek veya ara öğününüzün yanına bir bardak su eklemeyi unutmayın.
8- Süt ürünlerini kesmek
Tam yağlı süt, peynir ve dondurma birçok diyet için tabudur, fakat süt ürünlerini kesmek tam ters tepki getiriyor olabilir. Bazı araştırmalar vücudun kalsiyum aldığı zaman daha fazla yağ yakıp kalsiyumu kestiğinde daha fazla yağ ürettiğini gösterir. Kalsiyum suplementasyonları aynı faydaları sağlıyor gibi görünmz, o nedenle süt ürünündeki bileşenler birlikteyken iyi işler çıkartabilir. Az yağlı veya yağsız seçenekleri deneyebilirsiniz.
**9- Her gün tartılmak
**
Her gün kendi kendinize tartılmak bir hayal kırıklığı sebebidir ve yararlı bilgiler elde etmenizi sağlamaz. Tartımlarınızı her hafta düzenli olarak yapmak daha uzun vadeli sonuçlar alabilmeniz açısından önemlidir. Eğer hedefiniz haftada 1-2 kilo arası vermekse, her hafta tartıya çıktığınızda giden kiloları görmek sizi daha fazla memnun edecektir. Sonuç olarak bu yöntem, günlük inip çıkmaları görerek hayal kırıklığına uğramaktansa daha motive olmanızı sağlayacaktır.
**
**
**10- Gerçekçi olmayan hedefler belirlemek
**
Eğer kendinizi ilk hafta 10 kilo gibi bir rakam kaybetmeye programlarsanız, bu hedef muhtemelen başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Eğer bunu yapmanın mümkün olmayacağını bilirseniz, ilk etapta diyete başlamak istemeyeceksinizdir. Eğer diyetinizi düzgün bir şekilde yapar ancak bir haftada sadece 2 kilo kaybederseniz, bunu kutlamak yerine hedefe ulaşamadığınız için hayal kırıklığı yaşarsınız. Bu nedenle gerçekçi hedefler başarılı bir diyetin en önemli kuralıdır. Eğer hedefinizin ne olması gerektiğini bilmiyorsanız, bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz.
Kaynak: Taylankumeli.com