Bu dönemde olabilecek en normal durumlardan biri budur. 2 yaşına yaklaşan çocuklar için yemek yemek vakit kaybı gibidir. Şu anda hayatının en büyük deneyimlerini tecrübe ediyor, her gördüğüne şaşırıyor. Çünkü o artık yürüyebiliyor ve düşünebiliyor. Bu demektir çocuğunuzun en meraklı dönemlerinden birindesiniz. Yemek yemek bu dönemde onun için sıkıcı bir şey ve henüz buna ne kadar ihtiyacı olduğunun farkında değil. Doğal olarak birçok ebeveyn kendini, çocuğunun peşinde, oradan oraya koşturarak ağzına iki lokma sokuşturmaya çalışır bir konumda buluyor.
Yapılan en büyük hatalardan biri çocuğu yemek yemeye zorlamaktır. Çünkü acıktığında elbette yemek yemek isteyecektir. Ayrıca bir diğer önemli nokta henüz hiç tadını bilmediği bir şeyi sevmeyeceği düşünerek çocuğa tattırmamaktır. Çocuğunuzun sizin yediklerinizi yemek istediği ve yeni tatlar denemek istediği bir döneme girdiğini unutmayın. O artık sofrada sizinle beraber oturmalı ve sizin yediklerinizin de tadına bakmalıdır. Çocuğunuzun yemeyeceğini düşünerek ona yeni tatlar denetmemek faydalı bir düşünce yapısı değildir. Ayrıca önüne yemek koymak yerine ona sofraya koyduğunuz yemeklerden kendi tercihini yapmasına izin vermek için 2 yaş için iyi bir dönemdir. Çocuğunuz acıktığında yemek yiyecektir, buna emin olabilirsiniz. Ayrıca bu döneme kadar çocuğunuza sofra alışkanlığı kazandırmak için uğraşmadıysanız işler biraz daha zorlaşabilir.
Çocuğunuz artık yürüyebildiği için sofrada oturmak onun için sıkıcı bir durumdur ama bu yaşta düzgün bir sofra alışkanlığı kazanırsa hayatı boyunca bu alışkanlığı devam ettirecektir. Bu konuda disiplinli ve sabırlı olursanız sonunda çocuğunuz sofraya oturacak, kendi seçtiği yemekleri, sizi hiç ama hiç zorlamadan kendi yiyecektir. Yemek sırasında sürekli onunla ilgilenir, yemeğini yiyip yemediğini kontrol ederseniz bu onu kötü etkileyebilir. Bunun yerine sofraya oturulduğunda televizyon gibi dikkat dağıtıcı unsurlar ortadan kaldırarak sadece yemek üzerine odaklanılmalı ve herkese eşit dikkat edilmelidir.
Sizin yapacağınız en önemli şey o acıktığında besleyici, doğal ve lezzetli yemekler sunabilmektir. Koruyucu içeren hazır yiyeceklerden kaçınılmalı ve doğal ürünler tercih edilmelidir. 18-24 ay aralığında bir çocuk günlük olarak her besin grubundan ihtiyacı kadarını almalıdır. Bu ihtiyaç çocuğunuz günlük hareketine, ne kadar enerji harcadığına bağlıdır. Çok hareketli bir çocuğunuz yoksa fazla yemek yemesini sağlamak gereksizdir. Gelişimine ve büyümesine faydalı besinler tüketilmesine dikkat edilirken bunun miktarına önem verilmelidir. Örnek olarak 18-24 ay aralığındaki bir çocuğun günlük olarak 400-500 ml süt veya süt ürünü, bir porsiyon et veya baklagil, 1 yumurta, 1 ya da 2 porsiyon sebze, 1-2 porsiyon meyve, 1-2 porsiyon tam tahıllı besinler veya 3 dilim tam ekmek tüketebilir. Daha fazlası onun için faydalı olmayacaktır. Abur cubur dediğimiz sağlıksız besinlerle midesini doldurmaya kesinlikle izin vermemeliyiz.
Hiçbir şey yemiyor diye bunu yiyor en azından diye düşünen ebeveynlerin tüketmesine izin verdiği bu zararlı yiyecekler çocuğunuzun sağlığını tehlikeye atar, bu nedenle taze ve sağlıklı besinler çok önemlidir. Süt, çocuğunuz için önemli bir besin kaynağı olmaya devam eder. Sütü ara öğün olarak alabilirsiniz ama içtiği süt miktarı da önemlidir. Unutmayınız ki ara öğünlerde ne kadar çok süt tüketirse ana öğünlerde o kadar az yemek yiyecektir.