Bu rehberden faydalanırken her çocuğun kendi hızında büyüdüğünü, kimi alanlarda yaşıtlarına göre daha geriden gelen bir çocuğun kimi diğer alanlarda yaşıtlarının ötesine geçebildiğini unutmayın. Yazının sonundaki “dikkat edilmesi gerekenler” bölümü, hangi durumlarda uzman görüşü almanızın faydalı olacağına dair bilgiler içerir.
SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM
FİZİKSEL GELİŞİM
BİLİŞSEL GELİŞİM
İnsanların, günlük hayatında kullandığı nesnelerin, vücut bölümlerinin isimlerini bilir, sorulduğu zamanlarda işaret edebilir.
Dil becerileri hızlıca gelişir. 3 yaşına doğru yaklaşık 100 kelimelik dağarcığı vardır.
Bu dönemde çocuğunuzun hayal gücü genişlemeye başlar, bu sayede rol oyunlarınız daha detaylı, daha çeşitli olabilir. Hatta bazen hayalgücünü ve gerçeği ayırt edemeyebilir. Bu sebeple yaptığınız benzetmelerin, anlattığınız soyut kavramların doğru anlaşıldığından emin olun.
NELER YAPABİLİRSİNİZ
Bireyselliği gelişmekte olan çocuğunuza kendi kararlarını verebilecekleri alanlar bırakmalı, güç savaşlarına ve inatlaşmalara girmemeli, dediğinizi yaptırtmaya çalışmamalısınız. Bunları yapmanız hem şimdiki, hem de gelecekteki ilişkinizi negatif yönde etkileyebilir. Uygun bir dille sınır koyarak ve çocuklarınıza seçim sunarak kendi kararlarını duruma uygun bir şekilde vermelerini sağlayabilir ve durumu kontrol altında tutabilirsiniz.
Kıyafetlerini giyerken, yemek yerken, ellerini yıkarken vb zamanlarda kendi başına yapmayı denemek istediğinde ona izin vermeniz ve destek olmanız önemlidir. Deneme isteğinin ve hevesinin kırılması hem özgüvenini kırabilir, hem de her şeyi başkalarından bekleme alışkanlığı yaratabilir.
Paylaşmak, sırasını beklemek gibi kendini kontrol etme becerileri sosyal ortamlarda bulundukça gelişecektir. Bu yüzden yaşıtlarıyla oynayabileceği yerlere gittiğinden emin olun.
Duygusal iniş çıkışlar yaşayabileceği bir dönemde olduğunu aklınızda bulundurun, yoğun duygular yaşadığı zamanlarda duygusunu anlamlandırması ve ifade edebilmesi için ona yardımcı olun. Bastırmaya, geçiştirmeye, ya da yaşadığı duyguya sınır koymaya çalışmayın.
Duygudan dolayı yaptığı davranışı uygun değilse çocuğunuza ya da duygularına yönelik değil, davranışa yönelik konuşun. Duygusunu anladığınızı çocuğunuza iletmeniz çok önemlidir.
Bu dönemde çocuklar kendilerine konulan sınırları zorlayabilirler. Sizin ne tepki vereceğinizi ölçmek için, çocuklarınızı yapmamaları gerektiğini bildikleri davranışları yaparken görebilirsiniz. Kızarak, tehdit ederek ya da cezalandırarak tepki vermeniz aranızdaki güvenli bağı zedeleyecek ve inatlaşmaları arttıracaktır. Bunun yerine anlayışlı ve uygun bir dille yanıt vermeyi, tutarlı sınırlar koymayı ve seçenek sunmayı denemenizde fayda vardır.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR
Her çocuk kendi hızında büyür, ancak 1-2 yaş aralığındaki çocuğunuzda aşağıdaki noktaları gördüğünüzde bir uzmana danışmanızda fayda vardır:
Pelin Kılıç, Uzman Psikolog ve Oyun Terapisti
Pelin Kılıç
Uzman Psikolog, Oyun Terapisti
Yeni Terapi
Cemil Topuzlu Cad No:20/6 Çiftehavuzlar, İstanbul
0216 407 1222 · info@yeniterapi.com
www.yeniterapi.com · facebook.com/yeniterapi