KADIN

24 - 36 Ay Aralığında Beslenme

2 yaşından itibaren çocukların biraz inatçı olduğu bir döneme girdiğini söyleyebiliriz.

24 - 36 Ay Aralığında Beslenme

Bu dönemde artık bir şeylere hayır diyebileceği ve istemediği şeyleri yapmak zorunda olmadığı düşüncesi üzerine yoğunlaştığı için yemek yeme konusunda bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Çocuğun yeterince beslenemediği yönünde hemen şüphelere kapılmanın bir anlamı yoktur. Çocuğun yeterince beslenemediği düşüncesi ebeveynleri en büyük hatalardan birine düşürür ki bu da çocuğun peşinden koşarak yemek yedirmeye, ilgisini dağıtarak ağzına iki lokma sıkıştırmaya çalışmak gibi zorlamalardır.

Onun yemek yemesi konusunun üzerine fazlaca düşerseniz bu konuyu daha da inada bindirebilir. Bu nedenle ısrarcı olmak yerine ona güzel bir sofra alışkanlığı kazandırma yolunu tercih etmelisiniz. Biraz geç bile olsa 2-3 yaş arası bu alışkanlığı edinebilmesi için iyi bir dönemdir.

Çocuğunuzun 3 yaşına kadar artık çok sayıda yemeğin tadına bakmış olması gerekmektedir. Yemeklerin tadını biliyor olması kendi yemeğini seçebilmesi anlamına gelir. Zorla yemek yedirmek asla iyi bir yöntem olmamıştır, çünkü çocuğunuz acıktığında kendiliğinden yemek yemek istediğini belirtecektir. Bu durumda önüne yemek koymak yerine sofraya koyduğunuz yemekler arasından ona ne istediğini sorarak seçmesine izin vermek, yemediği yiyecekleri bile yemesini sağlayabilir. Çünkü bu durum kendi karar verdiği hissini uyandırdığı için ona zorunluluk gibi gelmeyecektir.

Ayrıca bu durum onu mutlu edecek ve mutlu bir şekilde yemek yiyecektir. Sizin ona en büyük faydanız peşinden koşturarak yemek yemesi için onu zorlamak değil, sağlıklı besin seçenekleri sunmak olacaktır. Koruyucu maddeler eklenmiş, hazır ve gereksiz kaloriler içeren yiyecekler çocuğa hiçbir zaman tattırılmamalıdır. Onun yerine evde taze şekilde hazırladığınız yemekler sunulmalıdır. Ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamanız siz izin vermediğiniz sürece onu sağlıksız yiyeceklerden uzak tutacaktır.

Bununla beraber sofra bu dönemde çok önemlidir. Bir birey olduğunu ona göstererek hep beraber sofrada oturulmalı, televizyon gibi dikkat dağıtan unsurlar ortadan kaldırılmalı ve ailenin bir arda geçirdiği kaliteli zamanlardan birine dönüştürülmelidir. Bu sayede çocuğunuz hem yemeğine odaklanabilir, hem de güzel bir sofra alışkanlığı kazanır. Ayrıca yemek yeme konusu pazarlığa açık bir konu değildir yani ona eğer ıspanak yersen dondurma da yiyebilirsin şeklinde teklifler de bulunmayın. İleri de her ıspanak yemesi gerektiğinde dondurma isteyecektir. Bu izlenmemesi gereken bir yoldur. Merak etmeyin çocuğunuz aç kalmayacaktır. Disiplini sağladığınızda bu numaraların işe yaramayacağını anlayacak ve o öğünde yemek yemeyi reddetse bile akşam yemek yemek için can atacaktır. Yemek konusunda iplerin sizin elinde olduğunu unutmayın. Ona sağlıklı ve tadını seveceği şekilde yaptığınız her şeyi yemek isteyecektir, bu nedenle aradaki dengeyi iyi kurmalısınız.

Hem onun seçimlerine saygı gösterip hem de kurallarınızı korumalısınız. Yani sevmediği bir sebze yemeyi varsa o sebzeyi farklı tatlar ekleyerek ya da farklı sunumlar yaparak çekici ve onun damak tadına uygun şekillere getirebilirsiniz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler