Bebeğinizin başka bebekler ile tanışmasını sağlayın ve birbirleri ile iletişim kurmasına ön ayak olun. Bebeğinizi sık sık kucaklayın ve ona sevginizi gösterin. Unutmayın en önemli aktivite dokunmaktır. Yatak üstüne takılan müzikli dönenceleri bu dönemde kaldırabilirsiniz. Bebeğiniz artık oraya uzanabilecek gelişimi göstermiştir. Yaralanmasını bu şekilde engellemiş olursunuz. Eliyle rahatça kavrayabileceği sesli oyuncakları verin. Bu hem duyularını geliştirir hem de keyifli vakitler geçirmesini sağlar. Bebeğinize hafif hareketler ile masaj yapın ve rahatlamasını sağlayın. Onunla sık sık konuşun ve gülümsemeyi ihmal etmeyin.
Bebeğinizle bu dönemde hem eğitici hem de eğlenceli aktiviteler yapmak istiyorsanız, 5. ay için önerimiz “Oyuncağım Nerede?” oyunu olabilir. Bu oyun uzmanlar tarafından “nesne kalıcılığı” olarak adlandırılan ve sadece bebeğiniz onu göremediği için bir nesnenin yok olmadığını anlamasını amaçlayan bir etkinliktir. Bu aslında bebeğiniz ve oyuncağı arasında bir saklambaç oyunu gibidir, bebekler bunu hem inanılmaz derece şaşırtıcı bulur hem de çok eğlenirler. 4 aydan 1 yaşına kadar uygulayabileceğiniz eğlenceli bir yöntemdir.
İhtiyacınız olan şeyler ise sadece küçük boyutlu ama bebeğinizin algısından kaçmayacak kadar da büyük olan oyuncaklar ile birlikte farklı boyutlardaki kutulardır. Bebeğinizin çıngırağını ya da küçük bir oyuncağını küçük bir kutunun içine koymakla başlayabilirsiniz. Daha sonrasında bu küçük kutuyu daha büyük bir kutunun içerisine yerleştirerek devam edin, ta ki 5 kutu iç içe olana kadar. Sonrasında iç içe geçmiş kutuları bebeğinizin karşısına koyun ve “Oyuncağın Nerede?” diye sorun. Ardından ilk kutunun içinden diğer kutuları çıkartın ve tekrar sorun “Oyuncağın burada mı?”. Bunu en son kutuya kadar devam ettirin ve sonuncu kutuda oyuncağı çıkardığınızda “İşte oyuncağın burada” deyip ona oyuncağı gösterin. Dokunmasına ve oyuncağı eline almasına izin verin. Henüz katmanları anlayabilecek kadar gelişmemiş olsa da yaptığınız şey ona sihir gibi gelecektir ve bu olayın gizeminden etkilenip harika vakit geçirecektir.
Bir diğer oyun önerimiz ise “Kürek Çekme” denilen aktivitedir. Eğer bebeğiniz henüz kendi başına oturamıyorsa bu onun için iyi bir egzersiz olacaktır. Onu oturur pozisyonda tutacak olan sırt kaslarının güçlenmesi ve esnemesi için faydalıdır. Aynı zamanda oturabilen bebekler için de iyi bir esnetme hareketi olabilir. 5 aylıktan 10 aylığa kadar uygulayabileceğiniz bu yöntem motor becerilerinin gelişimine katı sağlayacaktır ve uygulama için hiçbir ekipmana ihtiyacınız olmayacaktır. Bacaklarınızı V şeklinde açmış şekilde oturun ve bebeğinizi yüzü size dönük olacak şekilde arkasını bir yastık ile destekleyerek oturtun. Ellerini sıkıcı tutun ve yavaş hareketlerle ileri geri şeklinde sallanın. Siz ileri gittiğinizde o geri gidecek ve siz geri gittiğinizde o ileri eğilecektir. Bunu yaparken bir şarkı söyleyebilir ve ritminizi şarkıya göre ayarlayabilirseniz daha eğlenceli olacaktır.
Bebeğiniz bu oyuna alışmaya başladığını ve eğlendiğini belli ediyorsa devam edin ve olayı bir üst seviyeye çıkartarak biraz daha esnemesine yardımcı olun. Yaşı ilerlediğinde bile sizinle bu oyunu oynamaktan zevk alacağına emin olabilirsiniz.