KADIN

5 Soruda Diş Sağlığı

Doktor Ilgaz Özer'e sizin için sorduk!

5 Soruda Diş Sağlığı

Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Ilgaz Özer diş sağlığı hakkındaki sorularımızı cevapladı.

Klinik 32 kapılarını Mynet Kadın okurları için araladı...

• Çocukların ilk diş muayenesi ne zaman yapılmalı?

İlk diş muayenesi 2 yaşında süt dişlerinin sürmesinin tamamlanması ile birlikte yapılmalıdır.

• Dişimizin çürümemesi dişçiye gitmemize gerek olmadığı anlamına mı gelir?

Hayır. Diş hekimlerinin uyguladığı işlemler sadece diş çürüklerinin tedavisini kapsamaz. Diş çürüğümüz olmasa bile dişlerimizde ve dişlerimizi çevreleyen dokularda çeşitli problemler ve hastalıklar olabilir. Örneğin diş eti problemleri, diş taşları, çenede yeterli yer olmadığından dolayı çıkamayan ve zaman zaman ağrıya sebep olan gömük 20 yaş dişleri, dişlerdeki çapraşıklıklar ve dişlerdeki pozisyon bozuklukları, çene eklem problemleri gibi... Diş çürüğümüz olmasa bile bu gibi problemlerin teşhis ve tedavisi için mutlaka düzenli diş hekimi kontrolune gidilmelidir.

• Diş temizliği evde kendimizin yapabileceği bir şey midir, düzenli olarak bunu bir uzmanın mı yapması gerekir?

Düzenli ve düzgün fırçalamak evde kendi yapabileceğimiz bir şeydir fakat yeterli diş fırçalanmadığı zaman ve diş ipi kullanılmadığı zaman diş taşları oluşmaya başlar. Oluşan bu diş taşları belirli bir zaman sonra diş etlerini etkiler ve diş eti iltihabı oluşur. Daha da ilerlediği zaman kemik erimesi ile sonuçlanabilir. Oluşan diş taşlarını evde hastalarımız temizleyebilmesi mümkün değildir. Diş hekimi tarafından ve özel aletlerle diş taşı temizliği yapılabilir. Bu yüzden düzenli olarak (yaklaşık 6 ayda bir) diş hekimi kontrolüne gidilmeli ve diş taşı temizliği yaptırılmalıdır.


• Dişimize en çok zarar veren şey nedir?

Sadece birşey değil birçok şey dişimize zarar verir; dişlerimizi düzeli fırçalamamak, şekerli gıdaları ve asitli bolca tüketmek, dişlerimizle bişeyler açmak, dişlerimizi sıkmak, sigara tüketimi...

• Diş şeklini beğenmeyen bir kişinin daha farklı bir diş yapısına sahip olması sağlanabilir mi?

Tabiki sağlanabilir. Dişinin şeklinden memnun fakat dişinin pozisyonundan veya çapraşık olmasından şikayetçi kişiler ortodontik tedavi ile, dişinin rengini koyu bulan kişiler beyazlatma ve kompozit restorasyonlarla,diş formu ile ilgili problem yaşayan kişiler ise protetik restorasyonlarla dişlerini düzelttirebilir.

Kişinin fiziksel özellikleri göz önünde bulundurularak gülüş tasarimi yapılabilir ve ilgili bölümler tarafından gerekli restorasyonlar multidisipliner şekilde yapılır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler