Bu enerjinin doğru bir şekilde aktarılması gerekir. Genellikle çocuklar bunu okulda atmaya çalışırlar. Burada öğretmene büyük sorumluluk düşmektedir. Çocuğun enerjisini daha amaca yönelik ve işlevsel kullanması için çocuk yönlendirilmelidir. Aynı şekilde çocuk evde de güvenli bir şekilde enerjisini atabilmeli anne ve baba tarafından engellenmemelidir.
Bu dönemdeki çocukların dinlenmeye ihtiyaçları vardır. Çok enerjik ve coşkulu oldukları için günlük aktivitelerden ve zihinsel çalışmalardan dolayı kolayca yorulabilirler. Ayrıca bu dönem ince motor becerilerin gelişiminin hızlandığı bir dönemdir. Kaslarında gelişmesi ile birlikte birçok çocuk koşma, hoplama, atlama gibi davranışları yapabilmektedirler. 7 yaşındaki çocukların çoğu bisiklet kullanabilmekte, paten kayabilmekte, ağaca tırmanabilmektedirler. İlkokul döneminin sonunda bulunan çocuklar, bu dönemin başında bulunan çocuklara oranla daha az aktiftirler.
Bu dönemde devinsel yeteneklerde, okul öncesi döneme oranla her iki cinste de belirgin gelişmeler gözlenir. Özellikle ilköğretimin ilk üç yılında yürüme, koşma gibi kaba motor kontrolünü gerektiren becerilerin gerçekleşmesinde hiçbir sorun yaşamazlar. Ancak erkek çocukların ince motor kasların koordinasyonunda sorunlar yaşadıkları görülmektedir. Bu nedenle çok uzun süreli kalem tutma ve küçük puntolarla yazmayı gerektiren ödev ve okul çalışmaları, okula karşı olumsuz bir tutum geliştirmesine neden olabilir. İlkokulun ikinci yarısına gelindiğinde bu kasların kontrolünü büyük ölçüde sağlarlar. Buna bağlı olarak da ayrıntılarla uğraşmayı gerektiren işlerden hoşlanmaya başlarlar. El sanatlarına, müzik aletleri çalma vb. ilgi artar.
Yedinci yaşın sonuna doğru fiziksel bir engeli olmadıkça, tüm çocuklar hem çabuk koşabilir hem de tek ayak üzerinde hoplayıp zıplayabilirler. Çocuklar ayak ve ellerle yapılan bu hareketleri çok küçük yaşlarda bile oyuncaklarla oynar iken kullanabilirler. Çocuklar ilkokula başladıkları zaman, büyük kaslarını oldukça iyi kullanabilmelerine karşın, parmak hareketlerini becerikli bir şekilde kullanamazlar. İlkokul süresi boyunca kollarını ve ellerini bir yetişkin kadar denetleyebilme yeteneği kazanırlar. Okulda el ve parmak hareketlerinin denetlenmesi en çok yazı dersinde gerekli olur.
7 yaşındaki olan bir erkek çocuğun ideal kilosu 16 kilo 400 gr ile 30 kilo 100 gr arasında olmalıdır. İdeal boy ölçüleri ise, 121.5 cm ile 109.5 cm arasında olmalıdır. Tabi bu ölçüler genetik özelliklere göre değişiklik gösterebilir. 7 yaşındaki bir kız çocuğunun ideal kilosu ise 15 kilo 300 gr ile 30 kilo arasında iken, ideal boyu 120 cm ile 10 cm arasında olmalıdır. Bu dönemde çocukların kalabalık ortamlarda bulunmasından dolayı üst solunum yollarında enfeksiyon görülebilir. Nezle, grip gibi hastalıklar sıkça rastlanır. Bu gibi durumlarda direkt doktora başvurulmalı ve çocuğa doğal yollardan vitamin takviyeleri yapılmalıdır. Çocuklarınızın eğitiminin bu gibi durumlardan etkilenmemesi için her zaman düzenli ve sağlıklı beslenmesine dikkat etmeli. Uyku düzenine dikkat edilmelidir. Eğer çocuğunuz hastalandı ise iyice dinlendiğinden emin olunuz. Bu dönemde çocukların diş, göz sağlıkları da oldukça önemlidir. Genellikle bu yaştaki çocuklar küçük harf ve nesneleri görmekte zorluk çekebilirler. Bu sebeple öğretmenler sınıf içi çalışmalarda tahta kullanımına dikkat etmeli, görme problemi yaşayan çocukların oturma düzeni durumuna göre ayarlanmalıdır. Şayet çocuğunuz okulun ilk yıllarında okuma ile ilgili birtakım problemler yaşıyor ise aklına gelmesi gereken ilk şey göz muayenesi olmalıdır.