Sorular ve Cevaplar
Akne ilaçları, akne oluşumunu durdurabilir ama aynı zamanda ciltte kuruluğa, renk bozulmasına ve tahrişe de neden olabilir. İstenmeyen yan etkilerinin ötesinde, pahalıdırlar! Bilimsel olarak kanıtlanmış doğal yöntemleri uygulayın ve evinizde bulabileceğiniz malzemeleri kullanarak paradan tasarruf edin.
1. YÖNTEM
Yüzünüzü Buharla Temizleyin
A) Yüzünüzü buharla temizlemek için hazırlık yapın.
Eğer saçlarınız yüzünüze düşüyorsa, geri çekin ve bir saç lastiği, bant veya toka ile tutturun. Hafif bir temizleyici (yağ bazlı olmayan veya bitkisel yağ bazlı olmayan bir ürün) ile yüzünüzü yıkayın. Pek çok dermatolog gliserin, üzüm çekirdeği ve ayçiçek yağı kullanılmasını öneriyor. Çünkü bu yağlar diğer yağları en iyi absorbe eden ve çözen ürünlerdir.
• Parmak uçlarınızı kullanın. Lif veya sünger cildinizin durumunu kötüleştirebilir.
• Temizleyiciyi yaklaşık bir dakika boyunca hafif, dairesel hareketlerle cildinize masaj yaparak yedirin. Ovalamayın, sadece temizleyicinin kiri ve yağı gevşetmesine ve emmesine yardımcı olun.
• Yüzünüzü ılık su ile iyice temizleyin
• Temiz, pamuklu bir havlu ile hafifçe vurarak cildinizi kurulayın. Asla havluyla yüzünüzü ovalamayın çünkü bu hareket, cildinizi daha fazla tahriş edebilir.
B) Uçucu bitkisel yağlarınızı seçin
Burada listelenen yağların tümü ya antibakteriyel ya da antiseptik özelliklidir. Yani, akneye neden olan bakterlerileri öldürebilir ve yeni sivilcelerin oluşumunu önleyebilir. Kişisel tercihinize (hangisi en güzel kokuyor?) veya durumunuza göre seçim yapabilirsiniz. Eğer endişeliyseniz veya canınız sıkkınsa lavanta kullanın. Eğer siyah noktalara ilave olarak sivilceleriniz varsa (genellikle bakteriyel), antibakteriyel özellikli bir ot kullanın. Eğer üst solunum yolu enfeksiyonu ile mücadele ediyorsanız, hem enfeksiyonu tedavi etmek hem de ısıyla tıkanmayı açmak için kekik kullanın.
• Bahçe nanesi veya nane yağları bazı kişilerde tahrişe neden olabilir. Bu nedenle, ilk önce bileğinize bir damla döküp 10-15 dakika bekleyerek cildinizde test edin. Eğer tahriş olmazsa, yağı kullanabilirsiniz. Çeyrek kap suya 1 damla koyarak başlayın. Her iki nane türü de mentol içerir. Mentol hem antiseptik hem de bağışıklığı güçlendirici özelliklere sahiptir.
• Kekik bağışıklık sistemini güçlendirir ve antibakteriyel özellikleri vardır. Aynı zamanda kan damarlarını açarak kan dolaşımını da arttırır.
• Calendula (aynısefa) iyileşmeyi hızlandırır ve antimikrobiyal özelliği vardır.
• Lavanta yatıştırır ve endişe ile can sıkıntısını geçimeye yardımcı olabilir. Ayrıca antibakteriyel özelliği de vardır.
**
C) Buhar uygulaması için suyunuzu hazırlayın**
Bir kabın dörtte birine kadar su doldurun ve 1-2 dakika kaynamaya bırakın. Su birkaç dakika kaynadıktan sonra, listelenen bitkisel uçucu yağların herhangi birinden 1-2 damla ekleyin.
• Eğer bitkisel uçucu yağınız yoksa yerine, ½ çay kaşığı (çeyrek kap su için) kuru ot kullanın.
• Otları veya yağları ekledikten sonra, suyu bir dakika daha kaynamaya bırakın.
• Bir dakika sonra, ateşi kapatın ve kabı buhar uygulaması yapabileceğiniz rahat bir yere koyun. Kabın üzerine tehlike yaratacak şekilde eğilmeniz gerekmediğinden emin olun. Çünkü bu pozisyonda bir süre durmanız gerekecek.
D) Cilt hassasiyeti için test yapın
Bitkisel bir yağa karşı hassasiyet geliştirebileceğinizi hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. Geçmişte sorun yaşamadan kullanmış olsanız bile yüzünüze uygulama yapmadan önce her defasında test edin. Yağların her birini bir dakika kadar deneyin, ardından 10 dakika boyunca yüzünüzü buhardan uzaklaştırın. Eğer aksırıp tıksırmıyorsanız ve cildiniz tepki vermiyorsa suyu tekrar ısıtın ve buhar uygulamasına devam edin.
E) Yüzünüze buhar uygulayın Başınıza büyük, temiz, pamuklu bir havlu örterek buharın yüzünüze yakın durmasını sağlamak amacıyla bir çeşit “çadır” oluşturun. Havlu çadırınızı yaptıktan sonra yüzünüzü buhara tutmak için kabın üzerine doğru eğilin.
• Buhar uygulaması esnasında, buharın zarar vermesini önlemek için gözlerinizi kapalı tutun.
• Yüzünüzü sudan en az 30 cm kadar uzakta tutun böylece cildinizde yanık oluşmaz. Kan damarlarını genişletmek ve gözenekleri açmak için ısı gerekir, ancak ısıyla cildinize zarar vermeyi istemezsiniz herhalde.
• Normal ve rahat nefes alın! Bu hoş ve rahatlatıcı bir deneyim olmalı.
• Yüzünüzü 10 dakika kadar buharın üzerinde tutun.
F) Cildinize bakım yapın
Ilık suyla yüzünüzü iyice yıkayın ve temiz, pamuklu bir havlu ile hafifçe vurarak cildinizi kurulayın. Asla havluyla yüzünüzü ovalamayın çünkü bu hareket, cildinizi daha fazla tahriş edebilir. Gözenekleri tıkamayacak veya akneleri kötüleştirmeyecek komedojenik olmayan bir losyonla veya kremle cildinizi nemlendirin. Komedojenik olmayan bir ürün olduğundan emin olmak için ambalajına bakın.
• “Komedojenik olmayan” ürünler akne benzeri komedonlar, siyah noktalar veya sivilceler gibi oluşumları teşvik etmez.
Yüzünüze uyguladığınız ürünlerin tümünün (losyondan temizleyiciye ve makyaj malzemesine kadar) akneye yatkın cilde sahip kişiler için komedojenik olmayan formülle üretilmiş olması olasıdır.
• Hindistan cevizi yağı cildi nemlendirir. Saf Hindistan cevizi yağı veya sarımsak-Hindistan cevizi yağı karışımı kullanabilirsiniz: Bir kavanoz Hindistan cevizi yağına bir diş sarımsağın suyunu sıkın ve iyice karıştırın. Raf ömrü buzdolabında yaklaşık 30 gündür. Bu karışımdan az miktar alarak günde bir veya iki defa yüzünüze sürün. Hem sarımsak hem de Hindistan cevizi yağı akneye neden olan bakterileri öldürür. Orta zincirli yağ asitleri komedonları sıvılaştırır ve cildinizin gözeneklerini açık tutar. Hafif bir sarımsak kokusu olabilir; eğer bundan hoşlanmazsanız sadece Hindistan cevizi yağı kullanabilirisiniz.
G) Bu işlemi, düzelmeyi fark edene kadar tekrarlayın
Başlangıçta, yüzünüze günde iki defa buhar uygulayabilirsiniz (bir kere sabah, bir kere de akşam). İki hafta kadar sonra, cildinizde düzelmeler görmelisiniz. İyileşme gördüğünüzde, buhar uygulamasının sıklığını günde bir kereye indirin.
2. YÖNTEM
Bitkisel Maske Uygulayın
A) Bitkisel maskelerin neden işe yaradığını öğrenin
Burada bahsedilen maske malzemeleri sivilceleri tedavi ederken aynı zamanda cildi temizleyen, sıkılaştıran ve iyileşmesine yardımcı olan damar büzücü özelliklere sahiptir. Damar büzücü maddeler cildi kurutabildiğinden dolayı kuru alanlara uygulamayın. Ancak, yağlı bir cildiniz varsa, damar büzücü özellikli bir maske, cildinizin nem seviyesinin normalleşmesine yardımcı olacaktır.
B) Bitkisel maskenizin temel bileşenlerini karıştırın
1 yemek kaşığı bal, 1 yumurta beyazı ve 1 çay kaşığı limon suyunu bir kâsede karıştırın. Bunlar, cildinizin iyileşmesine yardımcı olacak doğal malzemelerdir. Örneğin, balın antibakteriyel ve damar büzücü özelliği vardır. Yumurta beyazı sadece maskeyi kalınlaştırmakla kalmaz, aynı zamanda da damar büzücü özelliğe sahiptir, limon suyu ise hem damar büzücü etki gösterir hem de doğal bir beyazlatma maddesidir.
C) Bitkisel bir uçucu yağ ekleyin
Maske hamurunu hazırladıktan sonra, aşağıda listelenen uçucu bitkisel yağlardan istediğinizden ½ çay kaşığı ilave edebilirsiniz:
• Nane
• Bahçe nanesi
• Lavanta
• Calendula (aynısefa)
• Kekik
D) Maskeyi uygulayın
Karışımı, parmak uçlarınızla yüzünüze, boynunuza veya sorunlu olan bölgelere dağıtın. Bu işlem esnasında etraf kirlenebilir bu nedenle uygulamayı banyo gibi kolayca temizlenebilcek bir yerde yapın. Çok fazla malzeme kullanmayın çünkü yüzünüzden damlar veya kuruması çok uzun sürer.
• Eğer tüm yüzünüze maske uygulamak istemiyorsanız, karışımı sorunlu bölgelere noktasal olarak uygulayabilirsiniz. Maskeyi doğrudan sivilcelere uygulamak için pamuklu çubuk kullanın.
E) Karışımın kurumasını bekleyin
Kuruma süresi, yüzünüze karışımdan ne kadar uyguladığınıza bağlı olarak değişebilir. Ancak 15 dakika civarında olmalıdır. Kurumasını beklerken maskeyi etrafa damlatmamaya dikkat edin.
F) Yüzünüzü yıkayın
15 dakika geçtikten ve karışım kuruduktan sonra, yıkama zamanı gelmiştir. Maskenin tamamını ılık suyla yıkayın. Yıkarken sadece ellerinizi kullanın, lif veya sünger kullanmanız akneli cildinizi daha fazla tahriş edebilir. Temiz, pamuklu bir havlu ile hafifçe vurarak cildinizi kurulayın. Asla havluyla yüzünüzü ovalamayın çünkü bu hareket, cildinizi daha fazla tahriş edebilir.
• Komedojenik olmayan bir nemlendirici kullanın.
3. YÖNTEM
Deniz Tuzu Kullanın
A) Deniz tuzunun akneyi nasıl tedavi ettiğini öğrenin
Aslına bakarsanız uzmanlar, deniz tuzunun akneleri nasıl azalttığını tam olarak bilmiyor. Yüksek tuz yoğunluğu bakterileri öldürüyor veya deniz tuzu, cildin iyileşmesine yardımcı olan mineralleri yeniliyor olabilir. Deniz tuzu aynı zamanda sebumu yok etmede de yardımcı olabilir.
• Bu yöntem, hafif aknelerde yardımcı olmuştur ve kullanılan hiçbir ilaçla etkileşimi yoktur.
• Hala en iyi yöntemdir. Eğer bir dermatoloğa gidiyorsanız evde yaptığınızı ona anlatın.
• Deniz tuzunu aşırı kullanmamaya dikkat edin. Çünkü cildinizi kurutabilir ve sebum üretimini teşvik edebilir.
B) Cildinizi uygulamaya hazırlayın
Her zaman ilk önce yüzünüzü hafif, alkolsüz bir temileyici ile temizleyin. Temileyiciyi parmak uçlarınıza dökün ve kiri yumuşatmak için hafifçe, dairesel hareketlerle uygulayın. Yaklaşık bir dakika boyunca soğuk veya ılık suyla yıkayın. Temiz bir havluyla, hafifçe vurarak kurulayın ve temizlik sonrasında aşağıdaki yöntemlerden birini uygulayın.
C) Bir deniz tuzu maskesi karışımı hazırlayın
Eğer yüzünüzde yok etmek istediğiniz akneler varsa maske faydalıdır. 1 çay kaşığı deniz tuzunu 3 çay kaşığı sıcak suya karıştırın. Su, deniz tuzunun tamamen eriyeceği kadar sıcak olmalıdır. Bu karışıma aşağıdakilerden birinden 1 yemek kaşığı ekleyin:
• Aloevera jeli (iyileşmeye yardımcı olmak için)
• Yeşil çay (antioksidan için)
• Bal (antibakteriyel özelliği ve iyileşmeyi teşvik ettiği için)
D) Maskeyi uygulayın
Karışımı parmak uçlarınızla yüzünüze yayın. Uygulama esnasında etrafı kirletmemeye çalışın. Karışımı gözlerinizin çevresine uygulamaktan kaçının. 10 dakika kadar bekleyin (daha uzun değil). Deniz tuzu suyu emer ve cildinizi çok fazla kurutabilir.
• 10 dakika sonra, maskeyi ılık suyla yıkayarak çıkarın ve temiz bir havluyla, hafifçe vurarak kurulayın.
• Komedojenik olmayan bir nemlendirici uygulayın.
• Bu işlemi sadece günde bir defa yapın. Aksi takdirde, nemlendirici kullansanız bile cildiniz çok fazla kuruyabilir.
E) Maskeye alternatif olarak bir deniz tuzu spreyi hazırlayın
Spreyin içindeki malzemeler maskedekilerle ile aynıdır. Ancak, 20 çay kaşığı sıcak suya 20 çay kaşığı deniz tuzu ve 10 yemek kaşığı aloevera jeli / yeşil çay / bal koyun. Solüsyonunuzu hazırladıktan sonra, temiz bir püskürtme şişesine koyun.
• Bozulmaması için bu karışımı buzdolabında muhafaza edin.
F) Karışımı yüzünüze püskürtün
Cildinize her uygulama yaptığınızda ılık suyla yıkamalı ve hafif bir temizleyici kullanmalısınız. Deniz tuzunun yakmasını önlemek için gözlerinizi kapatın veya bir şeyle örtün ve karşımı yüzünüze ve boynunuza püskürtün.
• Maskede olduğu gibi, cildinizde 10 dakikadan fazla bekletmeyin. Biraz bekledikten sonra soğuğa yakın ılık suyla iyice yıkamalısınız.
• Cildinizi hafifçe vurarak kurulayın, ardından komedojenik olmayan bir nemlendirici uygulayın.
G) “Tüm vücut” yöntemiyle tuz banyosu yapın
Eğer vücudunuzun büyük bölümünde fazla miktarda akne varsa, tüm vücudunuzu tuzlu banyoya sokmak maske yapmaktan veya solüsyon püskürtmekten daha iyi bir seçenek olabilir. Sıradan sofra tuzu cildinize zarar vermediği gibi, deniz tuzunda bulundan diğer minerellarin sağladığı avantajları da sunmaz (kalsiyum, magnezyum, sodyum, klor, iyot, potasyum, çinko ve demir). Eğer sıradan sofra tuzu kullanıyorsanız banyo pek işe yaramaz.
• Banyo küvetini sıcağa yakın ılık suyla doldurun ve 2 fincan deniz tuzu ekleyin. Sıcak su, deniz tuzunun erimesine yardımcı olur.
• 15 dakika boyunca bu suyun içerisinde kalın (daha uzun süre değil). Daha uzun süre kalmanız durumunda cildiniz fazla kuruyabilir.
• Eğer yüzünüzde sivilceler varsa, bir lifi küvetteki suya sokun ve 10-15 dakika boyunca yüzünüzde tutun.
• Deniz tuzlu solüsyonu soğuk suyla yıkayarak temizleyin.
• Cildinizi hafif darbelerle kurulayın ve deniz tuzunun vücudunuzu aşırı kurutmasını önlemek için vücudunuza nemlendirici uygulayın.
• Günde bir defadan fazla deniz tuzunda banyo yapmayın.
4. YÖNTEM
Ev Yapımı Doğal Temizleme Solüsyonu Kullanın
A) Aknenin nasıl oluştuğunu öğrenin.
Sebum doğal olarak üretilen bir yağdır, aşırı üretildiğinde gözeneklerinizi tıkar, siyah noktaların oluşmasına neden olur. Cildiniz Propionibacterium acnes bakterileri ile enfekte olduğunda sivilceler, çıbanlar, kistler ve abseler oluşur.
B) Doğal akneyle mücadele teorisi konusunda bilgi sahibi olun
Aknenin doğrudan nedeni olan sebum bir yağdır. Kimya prensiplerine göre yağın ve kirin, hücre artıklarının, kirin, bakterilerin vs.) yok olmasının en iyi yolu başka bir yağ kullanmaktır.Hepimiz yağın her zaman cilt için kötü olduğunu düşünerek büyüdük, bu nedenle (sıklıkla) tahriş edici kimyasallar içeren temizleyiciler kullanıyoruz. Ciltteki doğal yağın cildi korumak, nemlendirmek ve sağlıklı tutmak için için var olduğunu unuttuk. Yağ sadece kiri ve istenmeyen yağları yok etmekle kalmıyor aynı zamanda sabunun sebep olduğu cilt soyulmaları gibi sorunları da önlüyor.
C) Ana yağınızı seçin
Cildin hassasiyet ve alerjik reaksiyon göstermediğinden emin olduğunuz yağları seçin. Örneğin, alerjiniz varsa, fındık yağını seçmeyin. Bu yağların listesi değişkendir (bazıları daha pahalıdır, bazılarını bulmak daha kolaydır). Ancak, tümü komedojenik olmayan yağlardır ve gözenekleri tıkamaz, akne sorununa katkıda bulunmaz:
• Argan yağı
• Kenevir tohumu yağı
• Karite (sheanut) yağı (Shea olein)
• Ayçiçek yağı
• Kullanabileceğiniz alternatif yağlar (çoğu için insan komedojenik olmayan) zeytinyağı ve Hint yağıdır. Hint yağı bazı insanların cildi için kurutucu, bazı insanların cildi için ise nemlendirici etki gösterebilir.
• Hindistancevizi yağı, orta zincirli yağ asitleri içerdiği için diğer yağlardan farklıdır. Propionibacterium acnes dahil bakterileri öldürür. Sebum da cilt gözeneklerini bloke eden uzun zincirli yağ asitlerine karşı koyar.
D) İkinci, anti bakteriyel / antiseptik yağa karar verin
Bu listedeki bitkisel uçucu yağların P. acnes bakterilerini en aza indirmeye yardımcı olan özelliklere sahip olduğu bilinir. Bu yağların çoğunun hoş bir aroması vardır ve bu nedenle kişisel tercihinize uygun olanı seçebilirsiniz. Cildinize yağ uygulaması yaparken, hasssiyetiniz olup olmadığını belirlemek amacıyla her zaman ilk önce küçük bir alanda deneme yapmayı unutmayın.
• Kekik: antibakteriyel ve antienflamatuar
• Çay ağacı: antibakteriyel, antifungal
• Lavanta: antibakteriyel, yatıştırıcı ve sakinleştirici.
• Biberiye: özellikle P. acnes bakterilerine karşı antibakteriyel
• Günlük (buhur): antienflamatuar, antibakteriyel
E) Yağ temizleyici karışımınızı kendiniz hazırlayın
Temizleyicinizden istediğini miktarda hazırlayabilirsiniz. Fazla miktarda yapmak daha verimli olabilir ancak serin ve güneş ışığı almayan bir yerde muhafaza edin. Kullanım oranı:
• Ana yağın yaklaşık her 30 gramı için 3-5 damla ikinci bitkisel uçucu yağ ekleyin.
F) Doğal temizleyici kullanın
Yağ karışımından avucunuza az bir miktar dökün ve yüzünüze uygulayın. Asla lif veya sünger kullanmayın çünkü aknelerinizi daha fazla tahriş edebilir. Küçük, dairesel hareketlerle 2 dakika boyunca hafifçe masaj yapın.
G) Yüzünüzü yıkayın
Basit bir yıkama etkili olmayacaktır çünkü su, yağın çözünmesini sağlamaz. Yağlı temileyiciyi cildinizden temizlemek için, yüzünüze ılık suya batırılmış bir lif yerleştirin ve 20 saniye kadar bekleyin. Hafifçe ve nazikçe yağı silin ardından, lifi ılık suda yıkayın. Tüm yağı temizleyene kadar bu işlemi tekrarlayın.
• Yüzünüzü hafif darbelerle kurulamak için pamuklu bir havlu kullanın.
• Bu yöntemi günde iki defa ve çok terledikten sonra uygulayın.
5. YÖNTEM
İyi Bir Temizleme Alışkanlığı Oluşturun
A) Yıkamayı bir alışkanlık haline getirin
Yüzünüzü günde en az iki defa yıkayın (uyku esnasında biriken yağı temizlemek için bir kere sabah uyanınca ve gün boyu biriken yağı temizlemek için bir kere de uyumadan önce). Bunun haricinde, yüzünüzü her zaman çok terledikten sonra (spordan sonra veya sıcak bir günde dışarıda dolaştıktan sonra) yıkayın. Günde en az bir defa banyo yapın ve çok terlediğinizde ekstra duş almaya özen gösterin.
• Her zaman komedojenik olmayan bir ürün veya evde kendiniz yaptığınız yağ bazlı temizleyiciyi kullanın.
• Deniz tuzunu talimatlara uygun şekilde kullanın. Cildinizi kurutucu deniz tuzuna aşırı derecede maruz bırakmak suyunu kaybetmesine neden olabilir bu da aknelerin aniden artmasına neden olur.
B) Uygun yıkama tekniğini kullanın
Yüzünüzü yıkamak için lif veya ölü hücreleri temizleyen bir eldiven kullanmak isteyebilirsiniz ama en iyisi parmak uçlarınızdır. Özellikle de cildinizde akne varsa, aşındırıcı yüzeylerle tahriş etmeyin. Temileyicileri masaj yaparak, hafif ve dairesel hareketlerle yaklaşık 10 saniye boyunca uygulayın.
• Akneli cildinize ölü hücreleri uzaklaştırmak için uygulamalar yapmayın çünkü henüz değişme zamanı gelmemiş deriyi cildinizden uzaklaştırabilirsiniz. Bu tıpkı, hala iyileşmeye çabalayan bir yaranın kabuğunu koparmak gibidir ve ardından ciltte birtakım izler ve renk bozukluğu kalır.
C) Sivilcelerinizi patlatmayın
Akneler ne kadar kötü görünürse görünsün, sivilcelerin ve çıbanların zararlı bakteriler içerdiğini anlamanız gerekir. Patlayan bir sivilceden dışarı çıkan iltihap P.acnes bakterileri ile doludur. Sivilcenin yok olduğunu görmek sizi mutlu edebilir ama yaptığınız tek şey sağlıklı cildinizi, sivilcenin içinden çıkan bakterilere maruz bırakmaktır. Bu durum, sivilcenizin kaybolmasından ziyade aknelerin daha çok yayılmasına neden olabilir. Sivilceleri patlatınca aynı zamanda cildinizde izler ve renk bozuklukları meydana gelebilir.
D) Cildinizi güneşten koruyun
Yaygın bir efsaneye göre güneşlenmenin, aknelerin iyileşmesine ve oluşumunun önlenmesine yardımcı olabileceğine inanılıyor. Lakin bilim insanları henüz bunu destekleyen bir kanıt bulamadı. Aslında, hem güneş hem de solaryum cildinize zarar verir ve kanser riskini artırır. Bazı akne ilaçlarının ve diğer ilaçların cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirebileceğini unutmayın. Bu ilaçlar arasında siprofloksazin, tetrasiklin, sülfametaksazol ve trimetoprim gibi antibiyotikler; difenhidramin (Benedryl) gibi antihistamnikler; kanseri tedavi eden ilaçlar (5-FU, vinblastin, dacarbazin); amiodoron, nifedipin, kinidin ve ditiazem gibi kalp ilaçları; naproxen gibi steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar ve isotretinoin (Accutane) ile asitretin (Soriatane) gibi akne ilaçları bulunur.
6. YÖNTEM
Beslenmenizi Düzenleyin
A) Glisemik Endeksi (GI) düşük besinler tüketin
Cilt uzmanları süt ve çikolata hakkında duymuş olmanız muhtemel hikâyelere rağmen beslenme şeklinin doğrudan akneye neden olmadığını belirtiyor. Ancak, dünya genelinde doğal beslenen toplumlarda son yapılan araştırmalara göre genç nüfusta akne olmadığı görülmüştür. Akne sorunu olmayan bu gençlerin beslenme şekli, akne sorunu %70’in üzerinde olan ABD’deki gençlerin beslenme şekli ile karşılaştırıldığında, akne sorunu olmayan gençlerin çok fazla şeker ihtiva eden süt ürünleri ile beslenmedikleri belirlenmiştir.Bu durum, süt ürünleri gibi bazı gıda maddelerini tüketen ve işlenmiş şeker miktarı yüksek besinlerle beslenen kişiler için akne riskinin neden arttığını açıklıyor. Bu gıda maddeleri iltihaplanmayı arttırıyor ve bakterilerin gelişebileceği bir ortam sunuyor. Yapılan çalışmalar düşük glisemik endeksli (GI) gıda maddelerinin akneyi azalttığını da göstermiştir. Düşük glisemik endeksli yiyecekler şekeri kanınıza daha yavaş dozda veren yiyeceklerdir. GI’si düşük olan besinler:
• Kepek, doğal müsli, yulaf ezmesi
• Tam buğday, çavdar ekmeği, tam tahıl ekmeği
• Pancar, bal kabağı ve yaban havucu hariç çoğu sebze
• Çerez
• Karpuz ve hurma haricindeki çoğu meyve. Mango, muz, papaya, ananas, üzüm ve incirin GI’si orta seviyededir.
• Baklagiller
• Yoğurt
• Tam tahılların GI’si düşük-orta seviyededir. En düşük GI, esmer pirinçte, arpada ve tam tahıllı makarnada bulunur.
B) Tüm beslenmenizi A ve D vitaminleri ile doldurun
GI’si düşük olan yiyecekler yemenin yanı sıra, aynı zamanda cilt sağlığınız için uygun besin maddelerini aldığınızdan da emin olmalısınız. Cilt için en önemli olan vitaminler A ve D vitaminleridir.
Beslenmenize aşağıdaki besinleri dâhil edin:
• Sebze: Tatlı patates, ıspanak, havuç, baş kabağı, brokoli, kırmızı biber, sakız kabağı
• Meyve: Kavun, mango, kayısı
• Baklagiller: Börülce
• Kırmızı Et ve Balık: Sığır ciğeri, ringa balığı, somon
• Balık: Balık yağı, somon, ton
• Süt ürünleri: Süt, yoğurt, peynir
C) D Vitaminini güneşten alın
Pek çok gıda maddesi D vitamini ile takviye edilmesine rağmen, yediğimiz gıda maddelerin çoğunda D Vitamini bulunmuyor. Bu vitamini almanın en iyi yolu cildinizin haftada 10-15 dakika güneşe maruz kalmasını sağlamaktır. Güneş ışınları cildin D Vitamini üretimini tetikler. Güneş koruyucu kullanmayın ve cildinizin mümkün olduğunca geniş bir alanının güneş ışınlarına maruz kalmasını sağlayın.
• Güneş koruyucu sürmeden uzun süre güneş altında kalmayın. Çünkü çok tehlikelidir ve kansere neden olabilir.
D) Omega-3 yağı tüketiminizi artırın
Yapılan çalışmalar akne sorunu olan kişilerin Omega-3 yağ asitlerinden faydalanabileceğini öne sürüyor. Omega-3 yağları vücudun lökotrien B4 üretimini sınırlandırıyor. Bu da sebum üretimini artırıyor ve iltihaplı aknelerin oluşmasına neden oluyor. Sebum cildi nemlendirmek için üretilen doğal bir yağdır ancak aşırı üretildiği zaman, cilt gözeneklerini tıkar ve akneye neden olur. Beslenmenizdeki Omega-3 yağlarını artırarak aknelerin oluşumunu kontrol altına alabilirsiniz.
Bakmanız gereken besinler:
• Tohumlar ve Çerezler: Keten tohumu ve keten tohumu yağı, chia çekirdeği, ak ceviz, ceviz
• Balık ve Balık yağları: Somon, sardalya, uskumru, alabalık, tirsi balığı
• Otlar ve Baharatlar: Fesleğen, kekik, karanfil, güvey otu
• Sebzeler: Ispanak, turp filizi, çin brokolisi
İpuçları
• Her gece yastığınıza yemiz bir havlu serin (veya yastığı ters çevirerek kullanın böylece yıkama miktarını yarıya indirirsiniz!). Yüzünüzdeki ve saçlarınızdaki yağlar ile bakteriler uzun süre yastıkta kalır. Bakterilerin yayılmasını önlemek için bunu deneyin. Akne ile mücadele etmeye yardımcı olan etkili bir yöntemdir.
• Neyin işe yaradığını, neyin işe yaramadığını görmek için bir seferde tek bir tedavi uygulamayı deneyin. Böylece aknelerle mücadele etmede en başarılı yöntemi belirleyebilirsiniz.
• Yüzünüzü sabunla yıkayın, ardından su ve yemek sodası karışımından hazırladığınız macunu uygulayın. Son olarak, yüzünüzü suyla temizleyin. Bunu haftada iki defa tekrarlayın.
• Ciddi akne sorunu olan kadınlarda, akne oluşumunun nedeni kısmen hormon dengesizliği olabilir. Örneğin, polikistik over sendromu (PCOS) olan kadınlarda tükürük testiyle hormon tahlili yapıldığında östrojen seviyelerinin çok yüksek, progesteron seviyelerinin ise çok düşük olduğu görülebilir. Bu duruma “östrojen dominansı” adı verilir ve biyolojik açıdan eşdeğer progestron kremi ile tedavi edilir. Herhangi bir natüropat, bunu etkili şekilde tedavi edebilir. Bu durumdaki kadınlar, progesteron kremi kullandıklarında aknelerin en az %50 civarında azaldığını fark edecek. Ancak her akne sorununun nedeni hormon dengesizliği değildir.
• Eğer bu yöntemlerin tümünü denediyseniz ve hala bir iyileşme yoksa bir cilt uzmanına (dermatolog) görünebilirsiniz.