Kemik çatının alt kısmında "pelvis tabanı" adı verilen bölgede bulunan kas grubuna "pelvis tabanı kasları" yani "aşk kasları" adı verilir. İlk defa Dr. Arnold Kegel ve takipçileri tarafından tanımlanan bu kaslara Latince olarak "pubococcygeal kaslar" "PC kasları" da denir.
AŞK KASI EGZERSİZLERİ -
Pelvis tabanı kasları daha derinde yer alan diğer kaslarla beraber çalışarak idrar yapma ve tutma, dışkılama, cinsel işlevlerin yerine getirilmesi, doğum eylemi esnasında ıkınma işlevinin ve çatı kemik içinde yer alan organların sarkmadan burada kalmasını da sağlarlar.
Az kullanılan, yıpranmış ve güçsüz düşmüş, doğum eylemi esnasındaki yıpranma ve menopoz dönemine girildiğinde olan gevşeme aşk kaslarının kasılma yeteneklerini azaltarak sınırlayabilmektedir. Aşk kaslarının zayıflığı ve kullanılmaması kadınlarda ve erkeklerde cinsel işlev bozukluklarında önemli bir rol oynamaktadır.
Çünkü kadının orgazmı ischio cavernosi, bulbo carvnossi ve puboccygeus kaslarının kasılmasından meydana gelmektedir. Ve perivajinal kaslardan alınan proprioseptif tepkiler cinsel haz veren erotik vajinal hissin önemli bir kaynağıdır. Bu nedenle aşk kaslarının egzersizler ile güçlendirilmesi daha çok cinsel haz veren orgazmların yaşanmasına yardımcı olacaktır. Gevşek veya atrofik aşk kaslarının güçlendirilmesi için yapılan ve Dr. Arnold Kegel ve takipçileri tarafından ilk defa tarif edilen aşk kası egzersizlerine "Kegel Egzersizleri" adı verilmiştir.
Kegel egzersizleri danışanlara tarif edilirken, her gün bir ya da iki kez aşk kaslarını kasması söylenir. Pek çok kadın aşk kaslarını bulmakta güçlük çekerler. Egzersizler esnasında aşk kaslarının yerine karın ya da uyluk kaslarını çalıştırırlar.
Danışanlar aşk kaslarından haberdar değilse, karın ve kalça kaslarının gevşek olmasına dikkat etmek kaydıyla, kendisine sık sık idrar yapmaya başlaması ve hemen ardından durdurması söylenir. İdrar akışını durdururken kasılan kaslar aşk kaslarıdır. Bu alıştırma danışanlara zor gelirse vajinanın içine işaret ve orta parmaklarını yerleştirip, parmaklarını sıkıştırmaya çalışması önerilir.
Bu alıştırma esnasında çalışan kasları Kegel egzersizleri esnasında çalıştırılacak kaslardır. Bu şekilde danışanlar bu kas grubundan haberdar olmayı öğrenirler. Yine de doğru kas grubunu çalıştırdığından emin olamayan danışanlar için "elektrik stimulasyon tekniği" uygulanabilir. Kaslara yerleştirilen elektrodlar yardımı ile hangi kas gruplarının kasıldığı veya gevşediği anlaşılabilir.
Kegel egzersizleri halter kaldırmaya benzer. Yani ağırlık kaldırdıkça kol ve omuz kasları nasıl güçlenirse Kegel egzersizleri uygulandıkça pelvis tabanı kasları da güçlenir.
Kegel egzersizlerinde başarı, uygun teknik kullanmaya ve düzenli egzersiz programına uymayla doğru orantılıdır. Kegel egzersizlerinde her birim egzersiz için kasların 5 - 10 saniye kasılması ve bu kadar bir sürede ara verilmesi gerekir.
Kasılma ve bekleme arka arkaya 5 - 10 kez uygulanmalıdır. Egzersizler esnasında normal nefes alıp verme ve yalnızca aşk kaslarının çalışıyor olmasına dikkat edilmelidir. Bu birim egzersizin günde en az 5 -10 kez yapılması gerekmektedir. Bazı uzmanlar egzersizlerde aşırıya kaçmanın ve idrar yaparken bu egzersizleri uygulamanın kişilere sıkıntı verebileceğini iddia etse de yeterlilikte kriter kasıklarda ağrı hissedilmesidir.
Kegel Egzersizlerinin Kullanıldığı Durumlar
*Kadınlarda öksürme, hapşırma, gülme ve hatta ayakta durma gibi nedenlere bağlı olarak görülen idrar kaçırma sorunlarında,
*Cinsel işlev bozukluklarında,
*Normal doğumlar sonrasında oluşması muhtemel sarkma, idrar kaçırma gibi istenmeyen durumlar en aza indirgemede,
*Mesane sarkmasında,
*Rektum sarkmasında vb.
Kegel Egzersizleri Hakkında Bilinmeyenler
*Kegel egzersizleri iş yerlerinde, yolda, evde vb. yerlerde kolaylıkla uygulanabilir ve dışarıdan bir göz bu egzersizleri uyguladığınızı anlamaz. Bu egzersizleri her gün düzenli olarak uygulamalıdır.
CİSED