24 – 36 yaş aralığında çocuğunuzun ne kadar geliştiği ve büyüdüğünü görmek sizi mutlu edecek, heyecanlandıracaktır. Tadı çıkarılması gereken bu dönemler çocuğunuzla asla unutamayacağınız güzel anılar edineceğiniz ve onun gelecekteki hayatını etkileyen yaşlardır. Her çocuk farklıdır ama bu dönemde belli başlı özelliklerin her çocukta ortak olduğu zamanlar vardır.
Çocuğunuzun özgürlüğünü ilan ettiği dönemlerden birinde olduğunuzu hatırlatarak başlamak gerekebilir. Bu dönemde artık istemedikleri şeylere hayır diyebilme yetenekleri olduğunu fark ettikleri için genellikle en çok kullandıkları kelime bir anda hayır olmaya başlar. İstemediği bir şeyi kabul etmemek için elinden geleni yapacağına da emin olabilirsiniz. İnatlaşmak gibi bir alışkanlık da ortaya çıkabilir. Bu durumda çocuğunuzun üstüne gitmemeniz gerektiğini belirtmeliyiz fakat unutulmamalıdır ki kontrol sizde ve kurallarını siz koyuyorsunuz.
Disiplinli bir gelişim sağlanması ve çocuğunuzun karakteriyle beraber düzenli olma alışkanlığını da kazanmasını istiyorsanız bu dönemlerde ona karşı tavrınız çok önemlidir. Çocuğunuzun henüz bir sosyal çevresi olmamasından dolayı en önemli ve tek örnek ebeveynlerdir. Sizin yaptıklarınızı yapmak isteyecekler ve bu durum onların kişiliğinin gelişimi sırasında olacaktır. Yani bir bakıma hareketleriniz ve tavırlarınız çocuğunuzun yetişkin hayatındaki kişiliğini etkileyecektir diyebiliriz.
Konuşmaya başlaması ile kendini daha rahat ifade eden çocuğunuz artık istediği ya da istemediği şeyler konusunda çok net bir tavır takınabilir. Bunu yemek, oyun hatta insan seçiminde bile görebilirsiniz. Daha fazla televizyon izlemek, daha çok abur cubur yemek gibi istekleri tavan yapabilir. Bu nedenle belli rutinler koymak faydalıdır. Yemek saatinden sonra ne yapacağını bilmesi ya da ne zaman uyuması gerektiğinin bilincinde olması ona kendini daha rahat hissettirecektir ve daha az karşı koymaya çalışacaktır. Ayrıca ona seçenekler sunarak kendi kararlarını verdiğini hissettirebilirsiniz.
Örnek vermek gerekirse oyun oynadığı zamanlarda 5 dakika sonra oyunun biteceğini ve yemek zamanının başlayacağını söyleyerek onu bilgilendirebilirsiniz ya da ona şimdi mi yemek yemek istediğini yoksa 5 dakika sonra mı istediğini sorarak seçenekler sunmayı deneyebilirsiniz. Bu durum bir birey olduğunu, onun seçimlerine saygı duyduğunuzu ve fikirlerine önem verdiğinizi gösterecektir. Bu şekilde yetişen çocuklar çok daha özgüveni yüksek, başarılı ve sosyal çocuklardır. Girişimci ruhu desteklendiğinde çocuğunuzun neler başarabileceğini görmek sizi şaşırtabilir.
Her alanda onun yanında olduğunuzu ve desteklediğinizi bilmesi aranızdaki güven bağını güçlendirecektir. Bu dönemde çocuğunuz size güvenmek ister ve bu onun için çok önemlidir. Ama en önemlisi çocuğunuza sevginizi gösterdiğinize ve bunu ona hissettirebildiğinize emin olmanızdır. Çocuklar bu dönemde ilk kez bir şeyler düşünmeye ve merak etmeye başlarlar. Bu durum insan ilişkileri için de geçerlidir.
Onun kafasında şüphe bırakmadığınıza emin olun. Genel anlamda sorduğu her soruya onun anlayabileceği şekilde mantıklı, gerçek ve doğru cevaplar vermek de aranızdaki güven bağını sağlamlaştıracaktır çünkü çocuğunuz onu birey olarak kabullendiğini görüp size daha güvenecek, sizin ona saygı duyduğunuz gibi o da size saygı duyacaktır.