Bebeklerde ek gıdaya geçişin ne zaman olacağı annelerin kafasını en çok karıştıran sorulardan birisi. Bebeklerde ek gıdaya geçerken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi besinler ek gida döneminde bebeğe verilmeli? Ek gıdanın kullanım süresineden önemli?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, ek gıda dönemine geçiş hakkında merak edilen sorularımızı yanıtlıyor.
Bebek beslenmesinde ek gıda dönemi ne zaman başlar?
"Anne sütü ile beslenen bebeklerde 6 aya kadar su dahil ek gıdayı önermiyoruz. Anne sütünün yetersiz kaldığı ve mama ile beslenen bebeklerde de bu durum geçerlidir.
İlk 6 ay süt çocukluğu dönemidir ve anne sütü yada formül dışında su dahil ek bir gıda vermiyoruz. 6. aydan itibaren ek gıdalara geçiş dönemi başlar. Bu süreç birden bire olmaz, her hafta yeni bir gıda olmak üzere yaklaşık 1.5 - 2 aya yayılan bir geçiş sürecidir.
Bebek beslenmesinde kullanılacak ek gıdalar nelerdir?
İlk 6 ay anne sütü bebeğin temel besinidir. ilk 6 ayda anne sütü yanısıra su dahil hiçbir şey önerilmemekteyiz; ancak anne sütünün yetersiz olduğu dönemlerde formül mamalar kullanılabilir.
Bazı sebzelerin bebeğin beslenmesinde veya sebze püresinin içinde olmamalıdır. Bunlar; patlıcan, lahana, bakla ve pancardır. Bazı sebzelerin de bir öğünde tüketilmesi gerekir; özellikle ıspanak.
Sebzelere de alıştırdıktan sonra 7- 10 günlük periyotlarla meyve püresine daha sonra yoğurt ve sabah kahvaltısına başlanır. Kahvaltı da yumurta, peynir, bebe bisküvisi veya ekmeği yine anne sütü ile beraber yada formül mama ile beraber verilir.
Ek gıdalara başlamak 2 aylık bir dönemi alır. Bütün gıdalara aynı anda başlanmaz. Bu ek gıdaların devamı 2 yaşına kadar sağlamaktadır.
Bebek beslenmesinde ek gıda kullanımında nelere dikkat edilmeli?
Kullanıcağınız malzemelerin organik, sağlıklı,temiz ve taze olması, meyve ve sebzelerin mevsimine uygun olması önemlidir. Mevsim dışında olan hormonlu ve turfanda gıdaları kullanmamanızı öneriyoruz. Temel nokta her başlanan gıdanın sırayla, yavaş yavaş başlatılmasıdır.
Ek gıdalara karşı çocuğun alerjisinin olup olmadığı, sevip sevmediğini bilmeniz önemli. Bu yüzden 2 günde bir yeni bir sebze veya meyve ile yada her anabaşlık (sebze püresi, meyve püresi ) arasında 7-10 günlük periyotlarla ek gıdaya teker teker, yavaş yavaş başlamanız önemlidir. Eğer çocuk besini almıyor, beğenmiyorsa ısrar etmektense çocuğun hazır olduğu zaman da ve istediği şekilde besini tekrar sunmak önemlidir.
Temel verilecek mesajım ise, ek gıdanın çocuğa yavaş yavaş, azar azar verilmesi coğucuğun istediği zamanda, damak zevkine ve çocuğun arzusuna saygı göstererek ek gıdaya başlanmasıdır."
Bebek beslenmesinde ek gıdanın kullanım süreleri neden önemlidir?
Ambalajlar açıldıktan sonra kontaminasyon dediğimiz dışarıdan mikroorganizmaların girişi nem, hava teması ile beraber mama içeriğinin ya da besin içeriğinin bozulmasına neden olabilir. Bunun için açtığınız bir mama paketini 3 haftadan uzun süre kullanmayın. Saklarken de buzdolabında saklayın.
Diğer ek gıdalara başladığınız zaman verdiğiniz gıdaları 2 günden fazla tutmayın. Özellikle sebze püresini mümkünse günlük ve taze hazırlayın. Sebze ve meyveleri hazırlarken de o porsiyonu hemen tüketilmek üzere hazırlayın. 1 gün önceden yaptığınız meyve püresini bebeğe veremezsiniz anında hazırlayıp tüketmeniz gerekir. Sebze pürelerini de maksimum 2 gün kullanabilirsiniz, 2 günden sonra yeni ve taze hazırlamak gerekir. Çünkü besin içeriğinin bozulmaması, dışarıda beklemiş yiyeceklerin bakteri ve mikroorganizmalarla kontamine olmaması ve bebeğin damak tadını bozmamak gerekir."