Ameliyat sonrası hissin ortak dili “kuş gibi hafifledim”.
İri meme sadece giyinik ya da çıplakken kendini hissettiren estetik bir sorun değildir, omuzlarda ve sırtta ağrı, duruş bozuklukları, meme altında kaşıntı ve kızarıklık gibi sıkıntılara da yol açar. Memeler yapısal olarak iri olabilir, doğumlar memenin irileşmesine yol açabilir ve nihayet kilo almak da memelerde hacim artışı ile sonuçlanabilir. Sorun şişmanlıktan kaynaklanıyor ise kilo verme yüz güldürür, rejim sırasında memelerde sarkmayı önlemek için egzersiz faydalıdır. Zayıflama sonrası memede sarkma fazla olursa ve bu rahatsızlık yaratıyorsa meme dikleştirme işlemi yapılabilir.
Sorun ameliyat ile çözümlenecek ise ameliyat öncesi gençlerde meme ultrasonu, orta yaştaki bayanlarda mammografi ve gerekirse ultrasonografi yapılmalı, ailede meme kanseri varsa mutlaka doktora bildirilmelidir. Ayrıca, adet dönemlerinden önce göğüste gerginlik ve hassasiyet oluşuyorsa ameliyat bu döneme denk getirilmemelidir.
Ameliyatta ne yapılmalı?
Meme büyüklüğü genellikle sarkma ile birliktedir. Büyük memenin şekli iyi ve büyüklük yağlanmaya bağlı ise sadece liposuction ile göğüsler bir ölçüde küçültülebilir. Küçültme işlemi ile birlikte aynı zamanda şeklinin de düzeltilmesi gerekiyorsa genellikle yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:
*Meme başı olması gereken yere ,daha yukarıya taşınır.
*Sarkmış memelerde memenin üst bölümü genellikle boşalmıştır, yeniden şekil verilirken bu alan doldurulur.
*Koltuk altına doğru yayılmış olan memelerde, meme tabanı daraltılır ve daha iyi bir şekil sağlanır.
*Memeyi küçültülmek için gerektiği kadar meme dokusu ve deri çıkarılır. Genellikle çıkarılan dokular patolojik inceleme için incelenir.
Nasıl yapılmalı ?
Meme küçültme ameliyatı genel anestezi altında ve hastahane koşullarında yapılır. Meme küçültme ameliyatlarında kullanılan teknikler,hastanın özelliğine göre farklı olabilir. Meme başı ile süt kanalları arasındaki ilişkinin bozulmadığı ameliyat teknikleri öncelikle tercih edilir, bazı çok iri göğüslerde bu ilişkinin bozulduğu ameliyat teknikleri zorunlu olarak kullanılır. Ameliyat süresi kullanılan tekniğe bağlı olarak 2-4 saat arasında değişir. Ameliyat izlerinin yeri ve uzunluğu tekniğe bağlı olarak değişir,genellikle kalan iz anahtar deliği şeklindedir.
Ameliyattan 4-5 saat sonra hasta yürütülür, beslenmeye izin verilir. 1 gece hastahanede kalmak çoğu kez yeterlidir. Ameliyat sonrası erken dönemde ameliyat bölgesinde oluşabilecek kan ve serum sızıntılarını toplayacak vakumlu bir torba (dren) kullanılır. Gelen miktara göre bu dren 1-2 gün sonra çıkarılır. Kol hareketlerinin ilk günlerde sınırlandırılmasında fayda vardır. İlk 5 gün memeler pansumanla kapatılır,ardından sadece dikiş hatlarını örten ince bantlara geçilir ve sütyen giydirilir.
Bazı sınırlı küçültme ameliyatlarında, iyileşme hızlı ve işlem sonrası hemen normal aktivitelere dönülebilirken, çok iri göğüslerde çıkarılan dokunun durumuna göre iyileşme süreci uzayabilir. Ameliyat izleri ilk aylarda daha belirgin iken altıncı aydan itibaren daha iyi yönde değişir.
Ameliyat sonrası karşılaşılabilecek sorunlar, erken ve geç dönem olarak ikiye ayrılır.
Erken Dönem: Kanama, enfeksiyon, yara ayrışması gibi sorunlar son derece nadirdir.
Geç Dönem: İz veya meme şekline bağlı sorunlardır. İzlerde belirginlik, kızarıklık, kaşıntı erken dönemde görülebilir, kremle masaj veya silikon yaprak uygulaması izleri azaltır. Şekille ilgili sorunlar daha çok büyüklük ile ilgilidir. Bu nedenle ameliyat öncesi arzu edilen meme büyüklüğü, vücudun diğer özellikleri de göz önüne alınarak net bir şekilde konuşulmalıdır.
Prof. Dr. Sıdıka Kurul
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
www.estet.net
skurul@estet.net
sidika.kurul@mynet.com