Bu soruyu sayısını hatırlayamayacağım kadar çok anneden duydum. Aslında nedense bu konuda yazmak hiç aklımda yokken, bu hafta boyunca yemek hakkında o kadar çok sorun ve şikayetle karşılaştım ki yazımı yemek konusuna ayırmaya karar verdim.
"Kızımı sofraya oturtmak bir dert."
"Yemek vakti yaklaştıkça yemesi için kavga dövüş birbirimize gireceğimizi bildiğim için çok sinirli oluyorum".
"Aç bıraksam günlerce benden yemek istemez, bir iki bisküvi ile karnını doyurur." Televizyonun karşısında yemek yedirmezsem mümkün değil yemek yemiyor". "Aslında benim çocuğum doğru dürüst hiçbir şey yemiyor". Sizin evde de yemek saati olunca benzer sorunlar yaşıyorsanız, bu yazı sizin için.
Çocuklar çok erken yaşlarda anne-babalarını ne kadar kolay kontrol edebileceklerini çok güzel öğreniyorlar. Neden derseniz "Ben aç değilim ki..." ile başlayan her konuşmanın anne-babanın canını ne kadar çok acıttığını çocuklar maalesef hemen keşfediyorlar. Haksız da değiller özellikle biz anneler çocuğumuzun gelişmesi, büyümesi ve sağlıklı olmasını istiyoruz. Önlerine koyduğumuz yemeği yemezlerse hasta olacaklarına ve gelişimleri için gerekli besinleri alamayacağından çok korkuyoruz.
Fiziksel ve ruhsal sağlığı yerinde olan her insan yavrusu aç olduğunda yer. Bu gerçeği kabullendiğimizde işler daha kolay yürüyor. Annenin çocuğunun neyi ne kadar yediği ve içtiği konusunda endişeleri olursa çocuklar bunu anında sezip anneyi yemek ( ya da yememek) üzerinden tehdide başlıyorlar. Biz çaresiz anneler de elimizden gelen her şeyi yaparak iki lokma da olsa yemeleri için çırpınıyoruz.
Aslında işi doğal akışına bırakabilsek oluşan yeme sorunlarının büyük bir kısmı oluşmayacak bile. Ama anne ve çocuk arasında inatlaşma başladığında döngüyü geri çevirmek biraz sabır istiyor.
Öncelikle çocuğunuzun ne kadar yediği ile ilgili beklentilerinizi biraz düşürmek bu savaşa başlamak için uygun bir yol olur. Çocuklar karınları doyduğunda yemek yemeyi istemezler, bu da çok normaldir. Çocukların yeme ihtiyaçları günden güne, büyüme hızlarına hatta dış ısıya göre değişiklikler gösterir. Bunun için çocuğunuzun tabağını şu anda doldurduğunuzun yarısı kadar doldurun.