HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doktorlardan nükleer dayanışma

Fukuşima Nükleer Santralindeki sorunun bir patlamaya yol açması ve bundan binlerce kişinin olumsuz etkilenmesi ihtimali, uluslararası alanda faaliyet gösteren hekim örgütlerini harekete geçirdi.

Avrupa Kan ve Kemik İliği Transplantasyon Grubu (EBMT), aralarında Türkiye'den merkezlerin de bulunduğu üyelerine, Japonya'da bir nükleer kaza meydana gelmesi halinde kemik iliğine nakline muhtaç hasta kabul edip edemeyeceklerini sordu.

Avrupa Kan ve Kemik İliği Transplantasyon Grubu, 536 üye merkeze yolladığı çağrıda, Japonya'da deprem ve tsunami sonrası sorun yaşanan Fukuşima Nükleer Santrali'nde bir patlama meydana gelmesi halinde, çok sayıda kişinin bundan etkilenmesinin beklendiğini bildirdi.

Böyle bir durumda radyasyondan etkilenenlerin kemik iliği nakli başta olmak üzere çeşitli tedavilere ihtiyaç duyacağı belirtilen yazıda, gruba üye merkezlere, Japon yetkililerin talep etmesi halinde insani yardım olarak hasta kabul edip edemeyecekleri soruldu.

Türk Hematoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mutlu Arat, EBMT'ye Türkiye'den 28 kemik iliği transplantasyon merkezinin üye olduğunu belirterek, bu yardım çağrısının bunların tümüne gönderildiğini söyledi.

Dünyada nükleer enerji kullanımının yaygınlaşmasıyla bir tür sorunlarla sık sık karşılaşıldığını kaydeden Arat, Türkiye'nin bu olaylardan ders çıkarması gerektiğini söyledi.

Radyasyona ağır maruziyet durumunda en çok etkilenen sistemin kan sistemi olduğunu anlatan Arat, ''Nükleer kaza sonrası kemik iliği geri dönülmez şekilde tahrip olduğu için sağlıklı kişilerden kemik iliği nakli yapılması zorunludur'' dedi.

Türk Hematoloji Derneği'nin nükleer kazalarla ilgili çalışmasına göre, radyasyon kazalarının sadece yüzde 5'i nükleer kazalardan oluşmasına rağmen güçleri ve etkiledikleri alanların çok büyük olması, bu kazaları radyasyon kazaları içinde en üst sıraya koyuyor.

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler