Yeni annelerin büyük çoğunluğu bebeklerini emzirmeye çalışırken çoğu kez başarısız olabiliyorlar. Bu da annelerin kendilerini başarısız ya da suçlu hissetmelerine yol açıyor. Ancak yeni yapılan bir araştırma sonucu yetersizliğin sebebinin mutasyona uğramış genden kaynaklanabileceği belirtildi.
Yapılan araştırmada meme bezlerinin gelişimi ve işlevi için hayati bir besin olan ZnT2 proteini etkileyen mutasyonu taşıyan annelerin sisteminde çinko düzeyinin düşük olduğu belirlendi. Meme bezlerinin gelişimi ve işlevi için gerekli olan çinkonun düşük seviyelerde olması kadınların emzirmede sorun yaşayabileceğini ortaya koyuyor.
Bilim adamları daha bir çok ek araştırma yapacaklarını, genetiğin meme işlevini nasıl etkilediğini anlamaya çalışacaklarını belirtiyor. Ancak bu bulguların çinko eksikliği için risk altında olan, emzirilen bebeklerde önemli bir adım olduğu da belirtildi.
Çinko, proteinlerin ve hücre zarının yapısında yer alan minerallerden biri. Bununla birlikte, genlerin sorumlu olduğu proteinleri üretmesi üzerinde de etkili. Ayrıca vücudumuzda yeterli miktarda çinkonun bulunması 100’den fazla enzimin sağlıklı ve düzgün bir şekilde işlevini yerine getirebilmesini sağlar. Eksikliği ise proteinlerin dengelenmesini sağlayan hücrenin işlevinin bozulmasına ve hasar veren durumlara karşı hassas hale gelmesine yol açar.
Hamilelik döneminde vücudun çinko ihtiyacı artar. Bu dönemde yeterli miktarda çinko almanız, DNA ve protein yapısında önemli rol oynar. Bundan dolayı hücre yapımının son derece hızlı olduğu hamilelik döneminde, çinko alımı çok derece önemlidir. Hamile olmayan 19 yaşından büyük bir kadının günlük çinko gereksinimi günde 8 mg’ken hamilelikte bu oran 11 mg’ı bulur. Emziren bir annenin günde 12 mg çinko alması gerekir. Kesin bir kanıt bulunmamasına rağmen, hamilelikte çinko eksikliğinin erken doğum ve düşük doğumla ilgili olabileceğini gösteren çalışmalar mevcut.
GEBELİKTE ÇİNKO ALIMI
Gebelikte neden çinko mineraline ihtiyaç duyulur?
Çinko, vücudun bakımı ve onarımı için oldukça gerekli bir mineraldir. DNA’nın fonksiyonlarına yardımcı olur. Gebelik dönemi boyunca yeterli çinko alımı hücrelerin sağlığı ve gelişimi için de önemlidir.
Çinko ayrıca bağışıklık sistemini desteklemeye, koku ve tat duygusunu geliştirmeye ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
Gebelik döneminde çinko minerali eksikliği düşüklere, kan zehirlenmesine ( toksemi ), düşük ağırlıklı bebek doğumu gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Gebelik döneminde günlük çinko minerali ihtiyacı ne kadardır?
19 yaş ve üzerindeki hamile kadınlar için 11 mg ( günlük )
18 yaş ve daha genç yaştaki hamile kadınlar için 13 mg
19 yaş ve üzerindeki emziren anneler için 12 mg
18 yaş ve daha genç yaştaki emziren anneler için 14 mg
Gebelik döneminde tüketilebilecek çinko kaynağı besinler nelerdir?
Çinko katkılı kahvaltılık gevrekler ve kırmızı et iyi bir çinko kaynağı besinlerdir. Ayrıca kabuklu deniz ürünleri, kümes hayvanları, fasulye, ceviz, tam tahıllar, süt ve süt ürünleri gebelik
boyunca çinko kaynağı olarak tüketilebilecek besinlerdir.
Aşağıda hamile kadınlar için bazı çinko kaynağı besinler ve içerdikleri çinko miktarı da belirtilmiştir.
Çinko katkılı kahvaltılık gevrekler: 15 mg
Fasulye: 14 mg
Hindi eti: 3,8 mg
Kırmızı et: 3,8 mg
Kabak çekirdeği: 2,6 mg
Soya peyniri: 2 mg
Tavuk eti: 1,8 mg
Meyve katıştırılmış yoğurt: 1,8 mg
Süt: 1,8 mg
Mantar: 1,6 mg
Nohut: 1,3 mg
Ispanak: 0,69 mg
Gebelik döneminde çinko desteği almak gerekir mi?
Kimi zaman özellikle vejetaryen beslenme şeklini tercih eden hamile bayanlarda çinko eksikliği görülebilir. Çünkü sebzelerden yeterince çinko alımı mümkün olmayabilir. Bu da hayvansal ürünleri
tüketmeyen hamile bayanlar için çinko yönünden bir eksiklik oluşturabilir. Çinko destek minerali alma konusunda hekime danışmakta fayda vardır.
Gebelik döneminde çinko minerali eksikliğinde ne olur?
Gebelik dönemindeki çinko eksikliğinde aşağıdaki sorsunlar ortaya çıkabilir.
Düşük yapma
Kan zehirlenmesi
Düşük ağırlıklı bebek doğurma
Koku ve tat duygusunda sorun
İştah kaybı
Zayıflayan bağışıklık sisteminden dolayı enfeksiyonlara karşı daha yatkınlık
Bebeğin gelişiminde sorunlar
Yaraların daha geç iyileşmesi