Maalesef uygun olamıyor. İş yoğunluğuna bağlı zaman yetersizliği ve yoğun stres yeme düzenimizi bozuyor.
Eski beslenme alışkanlıkları günümüze uygun mu?
Maalesef uygun olamıyor. İş yoğunluğuna bağlı zaman yetersizliği ve yoğun stres yeme düzenimizi bozuyor. Özellikle gün içinde açlığın devam etmesiyle birlikte akşam yemeklerin 20:00 den sonra tercih edilip gece atıştırmalarının artması sağlıksız kilo artışlarını kaçınılmaz kılıyor. Dolayısıyla beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Özellikle kızartma ve tuzu, baharatı çok kullanılmış ürünleri aşırı tüketmemeliyiz. Ağır ana yemeklerden sonra tatlı türevlerine geçmemeli çok hızlı yememeliyiz. Bu tür alışkanlıklar özellikle reflüye, mide spazmlarına, barsak problemlerine yol açabilir, en önemlisi de kan değerlerini negatif etkileyebilir. Düzensiz tansiyon problemlerine yol açabilir. Geç saatlerde yemek yeniliyorsa yağlı ve aşırı tuzlu ve baharatlı olanları seçmemeli, buharda, fırında veya az yağ ile yapılmış tencere yemeklerini 2 servis kaşığı kadar seçmeli ve yavaş yemelisiniz. Geç saatlerde kesinlikle şerbetli veya hamurlu tatlıları yememelisiniz. Yemekten en az yarım saat sonra meyve veya sütlü tatlı tercih ederek mideyi yormamaya özen göstermelisiniz.
Açken nelere dikkat edilmeli?
Öğle saatlerinde dışarıda fazla zaman geçirilmemelidir. Özellikle saatte bir, örneğin ofis penceresinden, temiz hava, düzenli ve derin nefes alınmalıdır. Yemek kokularının bulunduğu mekanlardan uzaklaşmalıyız. Ayrıca sahur öğününü kaliteli yemekler tüketerek geçirmeliyiz ki gün içinde açlık hissimiz azalsın.
İftarda neler tercih edilmeli?
İftarda ilk açılışta ayran ve 4-5 grissini veya çorba ve salata veya 1 dilim ekmek ve peynir ve söğüş salata tercih edip, mutlaka 20 dakika oyalanmalı bu esnada 2 bardak su ve hatta maden suyu içilmeli sonra da ızgara balık veya hafif bir yemek tercih edilerek salata veya cacık veya 4-5 kaşık pilavla desteklenmelidir. Yemek kesinlikle hızlı yenilmemelidir; çünkü tansiyonu negatif etkiler. İftar esnasında lokmaları yavaş çiğnemeli sık sık 1-2 dk ara vermeli ve düzenli nefes almalıyız.
İftardan sonra yatana kadar ne yenmeli, ne içilmeli?
İftardan sonra fırsatınız varsa mutlaka 30 dk kadar yürümeli ve temiz hava almalısınız. Mide dinlenmeli ve kaslarınızı az da olsa çalıştırmalısınız. Tansiyonunuz düzenli olmalı ve kandaki değerler normale düşmeli. Yatmadan yaklaşık 1 saat önce ara atıştırma yapabilir özellikle uyku esnasında kandaki şeker seviyesinin dengede olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca yastığınızı kırk derece kadar bir açıya ayarlamalı ve rüflü oluşmasını engellemelisiniz. Yatış pozisyonunun da mide problemlerine zemin hazırladığını unutmayın. İftardan sonra taze meyve, bol su ve meyveli yoğurt olabilir veya taze mısır da tercih edilebilir. Kuru meyve de alternatifler arasındadır. Kaçamak yapılıyorsa 2 top dondurma ile sınırlı kalmak gerekir.
İftar ve sahur olarak iki öğüne düşen beslenme düzeninde öğün sayısı nasıl arttırılır?
Sahur mutlaka şart, iftar, açılış, ara öğün, 20 dk sonra da ana öğün olarak planlanabilir, İftar sonrası iki küçük ara öğün olmalı, yatana kadar toplamda 5 öğün oluşturulabilir. Burada önemli olan disiplinli bir saat düzenidir. 1 saat ara vermek bile büyük önem taşımaktadır. Unutmayın ki beslenme düzeni değiştiği andan itibaren vücudun adaptasyonu yaklaşık 9 gün sürer. Dolayısıyla hergün farklı saatlerde yemek veya öğün atlamak düzen sağlamadığı gibi yanlış beslenme yüzünden sağlık problemlerini de beraberinde getirecektir. Herşey bir ahenk içinde olmalıdır. Ramazan ayında uyumlu düzenli ve disiplinli bir beslenme süreci ile vücut sağlığı korunmuş hatta detoks etkisi yaparak toksinlerden arınmak daha hızlı olacaktır.
Kalp ve şeker hastalarının uzun süre aç kalması doğru mudur?
Kesinlikle doğru değildir. Özellikle kan şekeri düzensiz olan bireylerin sık aralıklarla kaliteli atıştırmalar yapması şart. Kalp ve şeker hastaları özellikle de ilaç kullanımı varsa sağlık bakımından yakından takip edilmesi varsa gereken kişilerdir. İlaçları düzenli almalı ve yemek düzeni disiplinli olmalıdır. Şeker hastalarının düzenli kullanması gereken insülin ilaçları olabiliyorken kalp hastalarının da tansiyon veya farklı ilaçlara bağımlı kaldıklarını unutmamalıyız. Sabahları mutlaka düzenli kahvaltı yapmalılar ve öğlene kadar düzenli su içerek küçük ara öğünleri de ilave etmeliler. Öğle ve akşam arası uzun olduğundan ikindi vaktinde de atıştırmaları çok önemli. Hem şeker hem de tansiyon için bu önemlidir.
www.aylinyilmaz.info
tel: 0212. 219 22 49
faks: 0212. 296 75 12
Abdi İpekçi Cad. Kızılkaya Apt. No: 59/8 K:7 Nişantaşı, İstanbul
aylinyilmaz2009@mynet.com