Dekorasyondan gardırop düzenine kadar tüm tercihleriniz kişiliğinizi yansıtır.
1. Kutular ve torbalar
Eğer tam bir ayakkabı severseniz ve elbiseden çok ayakkabınız varsa dolabınızda bunlar için de bir yer ayırmayı unutmayın. Ayrıca mevsime göre bölmenizde de fayda var.
Terlik ve flip-flop gibi ince ayakkabıları ikisi bir arada saklayabilirsiniz. Kemer ve atkılar için başka bir göz ayırmalısınız.
Mevsim dışı ya da abiye ayakkabılarınızı rafın en üst bölümüne yerleştirin. Bunun için varsa kendi kutularını, yoksa şeffaf depolama kutularını tercih edebilirsiniz. İyi fikir: Ayakkabıların fotoğraflarını çekerek kutulara yapıştırabilirsiniz.
Çekmeceler dolap içinde her zaman daha düzenli bir görüntü yaratır. Üstelik katlanmış giysiler için de oldukça işe yarıyor. Ancak süveter ve çanta gibi büyük parçalar için açık raflar daha kullanışlı.
Kutular dışında torba ve sepetler de fonksiyonel depolama seçenekleri. Askılı bölümün alt rafına ya da göz hizasındaki raflara yerleştirirseniz içlerini de rahatça görebilirsiniz. Çorap, tight ya da askılı bluzlar için kullanılabilir.
2. Askılar
Eğer giysilerinizin yarısından fazlasını asarak saklamanız gerekiyorsa, dolap içinde farklı uzunluklar için birkaç askı borusuna yer açmalısınız.
İki katlı asma yeri olan gardırop sisteminde kısa olanları üst askıya, daha uzun olanları ise alt bölüme asabilirsiniz. Palto ve gece elbisesi gibi çok uzun olanlar için ayrıca bir bölüm ayarlamalısınız.
Giysilerinizi kategorilere göre ayırarak asabilirsiniz. Ne kadar iyi sınıflandırırsanız o kadar rahat edersiniz. Örneğin gömlekleri kısa ve uzun kollular ya da abiye ve günlük olarak ayırabilirsiniz. İyi fikir: Gömlekleri kendi içinde renklerine göre de dizebilirsiniz.
Çanta, ayakkabı, eşarp ve takılarınız için askılı düzenleyiciler kullanabilirsiniz. Piyasadaki pek çok seçenek arasından kullanım şeklinize göre seçimler yapabilirsiniz.
3. Katlama Dolap içinde kazak, gömlek gibi giysileri katlayarak saklamayı tercih ediyorsanız birçok rafa, etek ve pantolon ve uzun giysiler için de askı alanına ihtiyacınız var.
Raf derinlikleri en az katlanan giysilerin ortalama genişliği kadar yani 12 cm. olmalı. Ayrıca rafların önünde ya da arasında çok fazla boşluk bırakmanıza ihtiyaç olmayabilir.
Hava geçiren raf sistemleri giysiler arasında hava akışını sağlayarak zaman içinde küf, akar ve bakteri gibi zararlıların oluşmasını önler.
Rafları organize ederken giysilerinizi, kot, gömlek ya da kazaklar gibi gruplayarak düzenleyebilirsiniz. Üstelik bu düzen açısından size kolaylık da sağlar. Sık kullandıklarınızı göz hizasındaki orta raflara, az kullanacaklarınızı üst raflara kaldırabilirsiniz.
Raf aralıklarını bir ayak mesafesini geçmeyecek şekilde ayarlayarak asabilirsiniz. Bu yaklaşık 15cm. kadardır. Böylece raflara kolayca ulaşabilirsiniz de.
Dolap içinde saklayacağınız aksesuar gibi küçük eşyalarınız için çekmece üniteleri kullanabilirsiniz. Eğer çekmece yerleştirecek yeriniz yoksa minik sepetler de kullabilirsiniz. Ancak bunları göz hizasında yerleştirmeye dikkat edin.