HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

GSO'dan hükümete eleştiri

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Koçer, yüzde 77.2 olarak açıklanan Ocak ayı kapasite kullanım oranlarının "iyiye alamet olmadığını" söyledi.

GSO Başkanı Koçer, yaptığı açıklamada, açıklanan rakamların son 9 ayın en düşük rakamları olduğunu ifade ederek, "Aylardır hükümeti ve yetkilileri uyarıyoruz. 'Son aylarda elde edilen yüksek kapasite kullanım oranları yanıltıcıdır, bunu farklı değerlendirirseniz bir süre sonra olumsuz gelişmelerle başbaşa kalırız' dedik ama dinletemedik. Bu uyarılarımıza mutlaka kulak verilmesi gerekir. Tedbiri geç aldığımız takdirde sıkıntıyı azaltmak da zorlaşacaktır" dedi.

Koçer, rakamların ne kadar iyi olursa olsun, bunun üretime ve istihdama yansımasının çok daha önemli olduğunu kaydederek, "Oysa şu anda, krizden sonra yerine koyamadığımız istihdam hala gerilemeye devam ediyor. Kapasite kullanım oranlarında bundan önceki aylarda ortaya çıkan yüksek rakamlarla 'sanal' bir iyileşme oldu. Döviz kurunda son üç ayda yaşanan aşırı gerileme ve halkın satın alma gücünün azalması süreci tetikledi. Hükümet de bu hayati sinyalleri görmezden geldi ve zamanında önlem almadı. Reel sektör içinde yaşanan gelişmeler, düşüşün Ocak ayıyla sınırlı kalmayacağını ve Şubat, Mart ve Nisan aylarında da kapasite kullanım oranlarının düşeceğini işaret ediyor" diye konuştu.

Koçer, reel sektörün yaşadığı sıkıntılar nedeniyle büyük bir yara aldığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar sorunlarımıza el atılır düşüncesiyle şartları zorlayarak yüksek kapasite ile çalışan firmalar, ekonomi yönetiminin sorunlarına kayıtsız kalması üzerine zor durumda kaldı. Kapasite kullanımındaki düşüşün yanı sıra, yeni kurulan şirket sayısındaki yüzde 11'lik azalma ve kapanan şirket sayısındaki yüzde 19'luk artış sorunun küçümsenmeyecek kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu olumsuz gelişmeleri hükümet çok ciddiye almalı. Reel sektörün sorunlarına karşı kayıtsız kalınması halinde hiç ummadığımız sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz. Reel sektörün üzerindeki aşırı üretim maliyetleri bir an önce kaldırılmalı. Dövizle artan girdi fiyatları, dövizdeki düşüş dikkate alınarak geriye çekilmeli. İşçilik, enerji ve hammadde maliyetlerinde dünya ile rekabet edebilir bir yapıyı en kısa sürede oluşturmalıyız. Mevcut üretim koşulları içerisinde reel sektörün daha fazla fedakarlık yapacak gücü kalmadı."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler