En az 10 bin kişinin öldüğü ve yüzbinlerce kişinin de evlerinden olduğu Filipinler'de binlerce kişi yardıma muhtaç durumda.
Filipinler Cumhurbaşkanı Benigno Aquino, tayfun kurbanlarına daha hızlı yardım ulaştırılabilmesi amacıyla ulusal felaket ilan etti.
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada tayfundan en fazla etkilenen bölgelerin Leyte ve Samar olduğu belirtildi.
İngiltere ve ABD'den yardım yüklü gemiler Filipinler'e doğru ilerlerken Birleşmiş Milletler (BM) de yardım sözü verdi.
Türkiye'den de Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yaklaşık 65 ton yardım malzemesi yüklü uçakla Filipinler'e gitti.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre malzemelerin yüklendiği Esenboğa Havalimanı'nda konuşan Atalay, ‘Kızılay kanalıyla sağlanan çadır, battaniye, mutfak seti gibi malzemelerin Airbus 330 kargo uçağıyla götürüldüğünü' duyurdu.
Uluslararası yardım çalışanları, fırtına nedeniyle yardımların ulaştırılmasında zorluk yaşandığını söylüyor.
En güçlü kasırga
BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun fırtınanın yarattığı hasarın ‘çok üzücü olduğunu belirtip BM'nin insani yardım çabaları için 25 milyon dolar fon ayırdığını ifade etti.
Ban, "Binlerce kişinin öldüğü ve yaklaşık 10 milyon kişinin etkilendiği haberleri geliyor… İhtiyaç duyulan bu zamanda Filipin halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu gösterelim” dedi.
Bölgede bilinen adıyla ‘Yolanda' tayfunu, Cuma günü kıyı kentleri Leyte ve Samar'ı vurduktan sonra merkezdeki diğer altı adayı da etkisi altına alarak bugüne kadar kaydedilmiş en güçlü kasırgalardan biri oldu.
Daha sonra batı bölgelerine ilerleyen tayfun Filipinler'in altı merkezi adasını da etkisi altına aldı.
AP haber ajansına konuşan Filipinler Hava Kuvvetleri Komutanı Antonio Tamayo, en kötü etkilenen yerlerden biri olan Tacloban'daki durum için "Kahredici” ifadesini kullandı.
Tamayo, "Daha çok ilaca ihtiyacımız var. Tetanos aşısı yapamıyoruz çünkü elimizde kalmadı” dedi.
Yetkililer yağmalama olaylarının başladığını ve düzenin korunmasının zorlaştığını söylüyor.
Bölgedeki muhabirler çok sayıda kişinin hayatta kalabilmek için sokaklarda yemek ve su aradığını aktarıyor.
Zırhlı araçlar konuşlandırıldı
Filipinler hükümeti Tacloban'da yağmalamaların önüne geçmek için zırhlı araçlar konuşlandırıldığını duyurdu.
İçişleri Bakanı Mar Roxas DZMM radyosuna yaptığı açıklamada, "Halka özellikle kötü niyetli olanlara yetkililerin geri döndüğünü göstermek için zırhlı araçları şehirlerde dolaştırıyoruz” diye konuştu.
ABD, insani yardım ve sağlık malzemeleri yüklü USS George Washington ve donanmaya bağlı diğer gemilerin '48-72' saat içinde Filipinler'e ulaşacağını belirtti.
İngiltere Başbakanı David Cameron da Kraliyet Donanması'na bağlı HMS Darling'in kısa bir süre içinde Singapur'dan Filipinler'e varacağını duyurdu.
Filipinler'e, Japonya 10 milyon dolar, Avustralya 9 milyon dolar ve Yeni Zelanda da 1 milyon dolar insani yardım gönderiyor.
Tacloban'da askerlerin gıda ve su dağıtımı yaptığı, ABD'nin de donanmasını şehre gönderdiği bildiriliyor.
Yaklaşık 40 bin nüfusa sahip Samar bölgesine bağlı Guiuan kentinin neredeyse tamamının yok olduğu, yine Samar'daki Basey kentinde de 300 kişinin öldüğü, 2 bin kişinin de kaybolduğu haberleri geliyor.
Tayfundan en kötü etkilenen yerlerden bir olan Leyte'ye bağlı Tacloban'ın yerle bir olduğu, yüzlerce kişinin yemek ve su bulmak için havaalanına akın ettiği belirtiliyor.
Yedi binden fazla adadan oluşan Filipinler'de yetkiler tayfun öncesinde yüzlerce kişiyi okullara, kiliselere ve resmi binalarına taşımıştı. Fakat sığınaklar hızı saatte 275 km'ye varan ve 15 metrelik dalgalar yaratan tayfuna karşı dayanıksız oldukları için hasar büyük oldu.