KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Hamile Kalmak İçin En Doğru Yaş Ne?

    Doğru yanıt Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki akademik çalışma ile ortaya çıktı.

    Önce istatistikler...

    ...ve elbette önce Türkiye.

    Ülkemizde geçtiğimiz yıl, bir kadının doğurgan olduğu süre (15-49 yaş grubu) boyunca doğurduğu ortalama bebek sayısı 2.14 olarak belirlendi. Doğurganlık hızının en yüksek olduğu iller 4.38 ile Şanlıurfa, 3.80 ile Ağrı ve 3.55 bebek ile Siirt şeklinde...

    Çocuk yaşta anne olma istatistiklerinde ise neyse ki düşüş var: 15-19 yaş aralığında doğurganlık hızı (kişi başına düşen canlı doğan bebek sayısı) 2010 yılında 1000'de 34 iken, 2015 yılında 1000'de 25'e gerilemiş durumda. Umudumuz elbette daha da düşmesinden yana.

    Doğurganlık hızını yaş gruplarına vurduğumuzda da Türkiye'nin anne olmayı tercih ettiği yaşları görüyoruz: 2015 yılında doğurganlık hızı en yüksek olan yaş grubu 25-29 aralığı; ilk canlı doğumunu yapan kadınların yaş ortalaması ise

    25.2.


    Yani Türkiye'de kadınlar ortalama 25 yaşında ilk kez anne oluyorlar. Peki Avrupa'da?

    Bu noktada tüm Avrupa'nın ortalaması Türkiye'ye göre epey yüksek: 28.8! Yani Avrupalı kadınlar, anne olmak için Türkiye'deki kadınlara göre kendilerine neredeyse 4 yıl daha fazla süre tanıyorlar...

    En yüksek ortalama 30.7 ile İtalya'da. İtalya'yı 30.6 ile İspanya, 30.2 ile Lüksemburg izliyor. Avrupa'daki en genç ilk-kez-annelik 25.8 ile Bulgaristan'da, yani Avrupa'nın en düşük ortalaması bile Türkiye'den yüksek.


    Peki kim doğru yapıyor?

    Hamileliğin yaş arttıkça nispeten daha riskli hale geldiği bilinen bir gerçek... Yine de; 20'li yaşlarla 30'lu yaşlar arasında bebeğin ve annenin sağlığı açısından çok büyük bir risk farkı bulunmadığını belirtelim. Yani testleriniz risksiz çıktıysa, hamilelik süresince kendinize de iyi bakarsanız, bebeğinizin sağlıklı olarak dünyaya gelmesi karşısında bir engel yok.

    Tabii işin fiziksel boyutunun yanı sıra, bir de psikolojik boyutu var... Ve bebeğin ilk ve en önemli eğitimini anneden aldığını göz önünde bulundurursak, bu anne psikolojisi meselesi oldukça mühim! Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan güncel araştırma işte tam da bu noktaya odaklanmış durumda.

    Bir bakalım;


    35!

    Evet! Asistan Profesör Roksana Karim liderliğinde yürütülen Kasım 2016 tarihli araştırmada, bir kadının zihinsel olarak anneliğe hazır olması için en uygun yaş 35 olarak belirlendi.

    Araştırmada kadınların yaşları ilerledikçe kendi hayatlarını yoluna daha iyi koyabilecekleri, daha olgun insanlara dönüşecekleri, üstelik maddi açıdan bebeğin bakımını karşılayacak birikimi de elde edebilecekleri gibi gerçekler yer almıyor. Onları da biz eklemiş olalım :) Bu araştırma tamamen annelik yeteneklerine ve hormonlara yönelik...


    Kavrama - Problem çözümü - Sözel beceri

    Annelik için gerekli olan bu üç yetenek 830 postmenopozal kadın üzerinde yapılan araştırmada incelendi. İlk doğumlarını 15-24 yaş aralığında yapan kadınlar bu testlerde düşük not alırken, bu yetenekler 24 yaşından sonra anne olan kadınlarda daha yüksek olarak gözlemlendi.

    35 yaş, bu yeteneklerde en gelişmiş yaş olarak belirlendi. Yani bu yaşta anne olanlar, bebekleriyle diğer yaş gruplarındaki annelere göre çok daha iyi ilgilenebilecek yeteneklere sahiptiler!

    Bu sonuçların sebebi henüz tam olarak belirlenmese de; araştırma ekibi hamilelik esnasında artan hormonların, yaş ilerledikçe beyin fonksiyonlarına daha iyi etki edebildiği olasılığı üzerinde duruyor... Tabii hormonlar da olsa, yıllarla gelen olgunluk da olsa sonuçlar ortada: Araştırmaya göre 35 yaşındaki anneler bebeklerine çok daha iyi bakıyorlar :)

    ---

    _Kaynaklar: Babycenter.com, Davidwolfe.com, News.usc.edu & Tuik.gov.tr_

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler