Türk Böbrek Vakfı Hizmet Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Gülderen Akbaş " hipertansiyon" hakkında bilgi verdi.
Hipertansiyon Nedir?
Hipertansiyon, tüm nüfusun yaklaşık dörtte birini etkileyen ve tedavi edilmediğinde ölümcül olarak seyredebilen bir hastalıktır.
"Damarlardaki kan basıncının normalin üzerinde olması hali" olarak tanımlanan yüksek tansiyon, beyin kanaması ve felç, kalp yetersizliği ve kalp krizi, böbrek yetersizliği, görme kaybı gibi hastalıklara neden olabiliyor. Hipertansiyon hastalarında kan basıncı normal sınırlarda tutularak bu hastalıkların oluşması önlenebiliyor. Bu nedenle kan basıncının belirli aralıklarla ölçülmesi ve normal değerlerin üzerinde değerlerle karşılaşılıyorsa doktora başvurulması gerekmektedir.
Vücut, kan basıncı yüksekliğine alışır mı? Bunun vücuda bir zararı olur mu?
Hastanın bir yakınması olmaması, hipertansiyonun vücuduna zarar vermediği anlamına gelmez. Zaman içinde olumsuzlukların ortaya çıkmaması için hastanın şikayeti yoksa bile kan basıncının normal değerlere çekilmesi gerekli.
Hipertansiyon tedavisi ne kadar sürer? İlaçlar bağımlılık yapar mı?
Hipertansiyon tedavisi yaşam boyu sürer. Organlarda bir hasar oluşmadıysa ve kan basıncı yüksekliği hafifse, hastalık ilaçsız tedavi yöntemleri kontrol altına alınmaya çalışılır. Aksi durumda ise ilaç tedavisi uygulanır. Hipertansiyon ilaçları bağımlılık yapmaz.
Sarımsak ve limon suyu ilaç alma ihtiyacını ortadan kaldırır mı?
Bazı doğal maddelerin kan basıncında kısıtlı düşmeler yarattığı bilinen bir gerçektir. Ancak bunlar hastalığı tedavi etme ve yarattığı etkileri ortadan kaldırma yeterliliğine sahip değildir. Ancak ilaçlara destek olurlar.
Hipertansiyon ilaçları cinsel aktiviteyi azaltır mı?
Tüm ilaçların yan etkileri vardır. Doktor hastaya en uygun olan, yan etki profili en düşük ilacı önerecektir. Eğer herhangi bir yan etki meydana gelirse, hasta rahatlıkla başka bir seçeneğe yöneltilebilir. İlaçlardan kaynaklanan yan etkiler de ilacın kesilmesinden sonra ortadan kalkar.
"Hipertansiyon" tanısı konulabilmesi için birkaç kez tansiyon çıkması yeterli midir?
Hipertansiyon tanısı için seri ölçümler gerekir. Özellikle ısdırap, heyecan, korku gibi durumlarda her sağlıklı kişide kan basıncının yükselmesi doğaldır. Bu münferit yükselmeler kişinin hipertansiyon hastası olduğunu göstermez.
Hipertansiyon hastasının yaşam şekli nasıl olmalı?
Hipertansiyon hastalarının diyetinde tuz kısıtlaması büyük önem taşır. Potasyum ve magnezyumdan zengin beslenmek de önemlidir. Aynı zamanda kişinin ideal kilosuna erişip kilosunu koruyabilmesi için diyet yapması gerekir. Sigara ve alkol kullanımın da, özellikle kalp ve damar sistemi ile hipertansiyona direkt etkisi bulunduğundan bu alışkanlıkların sonlandırılması da tedavinin bir parçasıdır. Hipertansiyon tedavisinde stresten kaçınılması da maksimun önem taşır.
Tansiyon hastaneye gelince yükselir mi?
"Beyaz önlük hipertansiyonu" denen olgu, hipertansiyonla ile ilgili bilinenlerin en eskisidir. Bu nedenle kişinin günlük hayatta aldığı kan basıncı ölçümleri, hastane ve muayenehane ortamlarında alınan ölçümlerden daha değerlidir.