KADIN

İncili Kadınlar

İncili Kadınlar

-"Neden bazı kadınlar adet kanamalarının saatini bile bilirken, ben yıllardır doktor, muayene, test ve ilaçlarla yaşamımı devam ettiriyorum?”

-"Ailemdeki kadınlar içinde, her zaman diyet yapmak zorunda olup, yine de hala şişman olan neden benim?”

-"Yakışacağını düşünsem, sakal, bıyık bırakabilecek kadar kıllanmam var ve artık güzellik merkezlerinde geçen zamandan bitkinim!”

-"Çocuk isteyen arkadaşımla benzer kaderi paylaşır mıyım? O da yumurtlama sorunu diye başlayan problemini artık tüp bebek tedavisi ile aşmaya çalışıyor. Şimdiden önlem almam mümkün mü?”

Bu sorular uzar gider ama tek tanıda buluşulur; "Polikistik over…” Bu bir hastalık mıdır, sendrom mudur? Kafalar karışır, zaten ne fark eder ki? "Tipik bir polikistik overli (PCO) kadını tanımak kolaydır” diyerek, yukarıdaki sorulardan bu kadınların toplamının polikistik over hastası olduğunu söyleyen Bahçeci Kliniği – Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aytun Aktan, bu hastalıkla ve tedavisiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Ama yetmez bazen yüzünüzde sivilceler sizi ergenliğinizden hiç kopartmaz ya da saçlarınız zayıftır, dökülme eğilimindedir. Ya da yemek yeryemez baygınlık hisseder çünkü reaktif hipogliseminiz vardır yani şeker dengesi bozulmuştur… Belki de ileri de şeker hastası olacaksınız! Peki ya kanser… Bu hastalık insanı öldürür mü?”

Görüntü İnci Kolye

Bu hastalığın ultrasondaki görüntüsü "inci” gibi güzel bir taşa benzetilir; "yumurtalıkta çok sayıda inci kolye gibi dizilmiş foliküller” diye tabir edilir. Demek ki çok korkunç olmasa gerek, yoksa neden bir hastalık tanısında değerli bir taşın adına gönderme yapılsın ki? Aslında yumurtalıklardaki her ovule olan (yumurtlama yapan) folikül inci tanesi kadar kıymetlidir. Çünkü doğru zamanda spermle buluşup hayalini kurduğunuz bebeğinize sizi kavuşturabilir. Ama PCO'da bu inci taneleri kendi aralarında bir türlü hangisinin yumurtlayacağına karar veremezler, geçimsizliklerine neden olan da çok zaman etraftaki erkeklik hormonlarının (androjen) miktarının dengesizliğidir. Buna karşılık vücutta bu kez de kadınlık hormonları yükselir ama karşılıksız aşk gibidir östrojenin durumu, doğru zamanda doğru yerde progesteronunu bulamaz. Over (yumurtalık) bu kez üzüntüsünden şeker hastası taklidi yapar, insüline karşı direnç gösterir. Rahim içindeki doku (endometrium) kalınlaşır kalınlaşır ama bir türlü kanayamaz. Ya progesteron er ya da geç gelir ya da doktor dayanamaz bu ayrılığa… ilaç niyetine kavuşturur sevenleri, dışarıdan müdahale eder ve kanama olur. Bazen de beklemekten yorulan endometrium üç ay da bir kanar, ince hastalığa kapılır gibi bazen de hiç kalınlaşamaz bile. Size doktorunuzun verdiği "progesteron” reçeteleri işte bunun içindir. Ama çok zaman "doğum kontrol hapları” önerilir bilirsiniz, kullanırsınız. Çünkü östrojen-progesterona aşkı öğrtemek gerekir, etraftaki androjenlere biraz sakinleyin demek gerekir. Bunun için size her derde deva farklı özellikli doğum kontrol hapları verilir. Bazen de insüline haddini bildirmek için şeker (diyabet) hastalarının kullandığı ilaçlardan yardım istenir. Tüm bunlar yumurtlamayı başaramayan yumurtalıklarda ahengi sağlamak içindir. İncilerin sahibi kadına da diyet yapması, kilo vermesi, yaşam tarzını aktifleştirmesi öğütlenir. Biraz spor yapsa, kilo verse incileri mi dökülür? Hayır dökülmez aslında çünkü onlar onun kimlik kartıdır, ameliyatla yerinden sökülüp alınmadıkça o inciler yumurtalıklarda üretken yaşında kadınla beraber kalır. Yani bu hastalıkla birlikte yaşamayı öğrenmek, kendinle barışmak gerekir.

Kısırlık nedeni ve çözüm tüp bebek

Adet görmemeyi dert etmeyen kadınlar da vardır, gün gelipde çocuk istediklerinde neden düzenli adet gören kadınların şansı her ay %15'ler civarındayken kendilerinde bu oranın çok çok azaldığı anlatılır. Östrojen-progesteron aşkı bir matematik heasptır aslında ve her ay yeniden, yeniden kurulur. PCO'lu kadın da bu matematik hesap çok zordur o yüzden yumurtlama takiplerinden başlayan ve tüp bebek tedavilerine uzanan geniş bir yolda çocuk sahibi olabilmeleri için destekler verilir.

Şeker hastası gibi davranan metobolizma kan yağlarını da yükseltir. Genç yaşlarda bu pek önemsizmiş gibi görünür ama yıllar hızla geçer ve sürekli kan yağları yüksek olan ve androjenleri diğer kadınlardan biraz daha yüksek olan bu kadınlar erkeklerdeki yüksek kalp hastalıkları risklerini taşırlar. Hele de kilo problemiyle de başedemiyorsa riskler birbirini fasit bir dairenin içinde kovalar durur. Bunları önemsemek ve basit önlemlerle hayatı güzelleşitirmek mümkündür.

Genç yaşlarda kozmetik sorunlar nedeniyle doktora gitmek daha yaygındır. Sivilceler başa beladır ve tedavi edildikleri sürece iyileşme olur. Görünen bölgelerdeki tüylere kozmetik dermatoloji çözümler üretir, antiandrojenik ilaçlarla da yeni oluşacak başıbozukluğun önüne geçilmeye çalışır.

Tedavi mümkün

Ameliyatla bu hastalığın tedavisi için yıllardır süren tartışma hala ateşli bir şekilde bilimsel platformda devam etmektedir. Yumurtalıkların bir kısmının çıkartılması ya da yakılması ile incilerin sayısının azaltılması hedeflenir. Böylece yumurtalıklar elindeki zenginliğin azalmasından dolayı kendi içindeki geçimsizlikten kurtulup ahenkle kimin ayın şanslı yumurtası olacağına karar verebileceği düşünülür. Ameliyatta hırslı davranılarak incilerin fazla sayıda yok edilmesi kadınların erken yaşta yumurtalık faaliyetlerini yitirmesine neden olacağından (menopoz) doğru planlamayla, gerekli hastalara uygulanılabilir bir yöntem olarak düşünülmelidir. Aynı düşünce tarzıyla devam edersek PCO hastalarının ergenlikte yaşayamadıkları yumurtlama fonksiyonlarını daha ileri yaşlarda kendiliğinden kazanabilecekleri yönündedir. Yani ömür boyu ilaç kullanmak gerekmemekte hatta kendi yaş grubundaki kadınlara göre bazı hastaların ileri yaşlarda doğurganlık potansiyellerinin daha geç tükendiği söylenebilir.

Kanser? Bu ürkütücü sorunun karşılığ olarak "Evet, risk vardır!” demek gerekir. Nedeni de östrojenle uzun zaman progesteronu olmadan yaşamak zorunda olan rahimiçi dokunun yıllar içinde değişiklikler yaşamasındandır. Polipten, endometrial hiperplaziye (kalınlaşma), oradan rahim kanserine kadar olan değişiklikler bu kadınlarda ileri yaşların riskidir. Gençken sivilcelerini, kilo artışnı, adet düzensizliklerini ya da çocuk sahibi olamamayı önemsemeyen ve tedavi görmeyen kadınların ileri yaşlar için riskleri şeker hastalığı, kalp hastalıkları ya da rahim kanseri olabilir.

Bunlar önlenebilir, tedavisi olan durumlar. Bu nedenle vücudunuzun saati size birşeyler anlatmak için normal ritminden çıktığında onu tekrar kurmak için doktorunuza başvurun.”

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler