Soğuk idrar torbasını tahriş ederek, idrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlığını artırıyor. Kişinin herhangi bir sebeple uzun bir süre soğuğa maruz kalma durumunda bu tabakada bir takım bozulmalar görülebiliyor.
İstanbul Özel Hizmet Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Bilal Görçin idrar yolu enfeksiyonları ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.
Çoğu enfeksiyon aşağı idrar yollarında (mesane ve üretra) olur çünkü buraya bakterilerin erişimi kolaydır. Her ne kadar can sıkıcı ve sıklıkla ağrılı olsa da, alt idrar yolu enfeksiyonları ciddi enfeksiyonlar değildir. Bunun yanında, üst idrar yolu enfeksiyonları (böbrek ve üreter) ciddi hastalığa sebep olabilirler.
İdrar yolu enfeksiyonları hafif ve kolay tedavi edilebilen hastalıklar olmasına rağmen, ihmal edildiğinde böbreklere kadar uzanabilir ve kalıcı hasarlar bırakabilir
Alt İdrar Yolu ve Mesane Enfeksiyonu Belirtileri
• Sık idrar yapma
• İdrar yaparken yanma hissi
• Alt karında basınç hissi ve ağrı
• Bel ve boşluk ağrısı
• İdrarın kanlı olması
Üst İdrar Yolu ve Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri
• Ateş
• Üşüme / Titreme
• Kusma / Bulantı
• Şiddetli bel ve boşluk ağrısı
Enfeksiyonun En Sık Nedenleri
Cinsel İlişki: Cinsel ilişki bakteriyi üretraya doğru itebilir. Bazı kadınlar hemen her ilişki sonrası idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmaktan yakınırlar. Mesane enfeksiyonları sık cinsel ilişkide bulunan veya sık partner değiştiren kadınlarda daha sık görülmektedir.
İdrarı Uzun Süre Tutma: Mesane idrarı tutmak için genişleyen ve boşaltmak için kasılan küre şeklindeki bir kastır. Eğer idrarınızı uzun süre tutarsanız, mesane kası uzun süre gerili olarak kalır. Bu durum sık olarak tekrarlanırsa, mesanenin kas yapısı zayıflayacak ve bir miktar artık idrar mesanenizde kalacaktır. Bu da idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır.
Nasıl Bulaşır?
Üriner sistem iki ana yoldan enfekte olur. En sık ve büyük çoğunluk ascanda yol dediğimiz enfeksiyonun alttan yukarı bulaşmasıdır. Yani anal bölge, vajinada veya son idrar çıkışı yollarındaki çeşitli mikropların bazı kolaylaştırır faktörleri de eklenmesi ile kolaylaşır.
Diğeri ise kan yoluyla mikropların böbreğe gelmesidir. Bu daha azdır.
Kimler daha sık idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmaktadır?
• Gelişme ve erişkin döneminde kız çocukları ve bayanlar,
• Yeni doğan erkek bebekler,
• Şeker hastaları,
• Sonda takan hastalar.
Tedavisi
İdrar yolu enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edilirler. Çoğu zaman antibiyotikler 7 veya 10 gün süreyle kullanılır ancak basit enfeksiyonlarda 3 günlük kullanım yeterlidir. Şikayetleriniz ilaç bitmeden geçse bile doktorunuzun verdiği tüm ilaçları önerdiği sürede kullanmak çok önemlidir. Enfeksiyonun tam olarak temizlendiğinden emin olmak için, tedavinizin bitiminden sonra idrar tetkikinizin tekrarlanmasına ihtiyaç olabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Karşı Alınabilecek Önlemler
1- İyi bir kişisel hijyen uygulayınız.
2- Bakterinin idrar yolundan atılmasına yardımcı olmak için bol miktarda sıvı alınız.
3- İdrar hissi oluşunca en kısa sürede ya da her 3 saatte bir mesanenizi boşaltınız.
4- Düzenli olarak C vitamini alınız. Bunun idrarınızın asiditesini artırarak bakteri üremesini zorlaştırdığı düşünülmektedir.
5- Pamuklu iç çamaşırı giyiniz. Pamuklular bakteri üremesine neden olan nemi önler.
7- Vajina içerisini sabunla yıkamayınız. Eğer mutlaka kullanacaksanız kadın-doğum doktorunuzun tavsiye ettiği nötral PH’lı ürünleri tercih ediniz.