KADIN

Regl Dönemine Dikkat!

PMS (premenstrüel semptomlar) kadınların yüzde 80'ini olumsuz etkiliyor.

Regl Dönemine Dikkat!

Adet ve adet öncesi dönemde yaşanan PMS (premenstrüel semptomlar) kadınların yüzde 80’ini olumsuz etkiliyor. Araştırmalara göre, 16-46 yaş arası her 100 kadından 32’si hayatlarını negatif yönde etkileyen PMS (premenstruel sendrom), %9’u ise daha ciddi şikayetlere yol açan PMDD (prekenstruel disforik bozukluk) yaşıyor.

PMS şikayetlerinin genelde adet kanamasından bir hafta önce başladığını ve adet kanamasıyla birlikte şikayetlerin ortadan kalktığını söyleyen Prof. Dr. Sezai Şahmay: “PMS’in nedeni tam olarak bilinmiyor. Ama adet siklusu boyunca görülen hormon değişimlerinin ve aralarındaki oranların neden olabileceği düşünülüyor. Bu değişim beyinde bazı maddelerin salgısını etkileyerek davranış farkılılıklarına ve ruhsal değişimlere yol açabiliyor. Şikayetler çok hafif olabileceği gibi, günlük aktiviteyi engelleyecek kadar şiddetli de olabilir. Adet öncesi dönemde günlük hayatını etkileyecek şiddette ağrı, gerginlik, mutsuzluk hissi gibi şikayetllerden en az biri ya da daha fazlasından yakınanların mutla bir jinekologa görünmesini tavsiye ederim. Fazla miktarda kafeinli içecekler tüketmek, alkol kullanmak, stresli olmak ve magnezyum, E vitamini gibi bazı vitamin ve mineral eksiklikleri gerginliği daha da arttırır. Son yıllarda özellikle PMS için, geliştirilmiş modern doğum kontrol haplarını kullanarak uzman doktorun kişiye özel hazırlayacağı bir iyileşme programı ile artık bu sendromun üstesinden gelmek mümkün” dedi.

PMS belirtileri: PMS’de 200’den fazla farklı belirti oluyor ve bunlar fiziksel ve ruhsal olarak ikiye ayrılıyor. Belirtilerin şiddeti, dönem dönem dalgalı bir seyir göstererek hafif, orta şiddette ya da şiddetli olabilir. Belirtiler, genellikle regl döneminin başlamasından 7-10 gün önce kendini gösterir ve bu dönem yaklaştıkça şiddetlenebilir.

Fiziksel belirtiler: Göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet, tüm vücutta özellikle el ve ayaklarda şişkinlik (ödem) ve buna bağlı kilo artışı, baş ağrısı, tatlı ve tuzlu gıdalara düşkünlük, çok sık yeme ihtiyacı, kramplar, kabızlık, akne, sık idrar, hantallık hissi, bulantı, kusma.

Psikolojik belirtiler: Gerginlik, mutsuzluk hissi, korku, anksiyete, stres, uykusuzluk, saldırganlık, suç işlemeye eğilim, alınganlık, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık, cinsel istek azalması, ağlama nöbetleri, insanlardan uzak kalma isteği.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler