Adında körlük kelimesi geçse de renk körlüğü gerçek bir körlük çeşidi değil, belirli renkler arasındaki ayrımı fark edebilmedeki eksikliktir (genelde mavi ve sarı arasında veya kırmızı ve yeşil arasında).
Renk körü olmak demek dünyayı sadece grinin tonları olarak görüyor olmak demek değildir. Evet böyle durumlar da var ama çoğunlukla durum bundan çok daha az ciddi.
İnsan gözünde retinada koni ve çomak adı verilen özelleşmiş hücreler vardır. Çomaklar gece görüşü ve az ışıkta görmeye yararken, koniler renkleri görmeye yararlar. Koniler hem kırmızı hem yeşil hem de mavi ışığa duyarlıdır ve kişinin tüm renk skalasını görebilmesi için tüm konilerin düzgün çalışması gerekir.
Renk körlüğü, koni pigmentlerinde anomali veya eksiklik olduğunda ortaya çıkar. Normal insanda her üç koni de işlev görür. Dikromatik renk görüşüne sahip kişilerde renkleri algılayabilen koni sayısı üç yerine ikidir. Çok nadiren insanlar hiç koni olmadan doğar ve bu da gerçek renk körlüğü veya monokromasi ile sonuçlanır.
Aşağıdaki fotoğraflar kırmızı ve yeşil ışık konilerini etkileyen renk körlüğü tipine sahip kişilerin dünyayı nasıl gördüğünü göstermekte. - - - - - -