KADIN

Sadece İzmirlilerin Anlayabileceği 20 Şey

İzmir'e özgü ve sadece İzmirlilerin bileceği, diğer şehirde yaşayanların anlam veremediği 20 olgu.

Sadece İzmirlilerin Anlayabileceği 20 Şey


1- Boyoz

Çoğu kişi "Aman canım ne özelliği var, bildiğin poğaça" der ama o iş öyle değil işte. Kendine özgü bir tadı ve lezzeti olan boyoz sadece İzmir'de üretilir. İzmirlilerin çay ve yumurta ile sabah kahvaltılarını süsler. Akşamları da sıcak sıcak 2 boyoza kimse hayır demez ayrıca.


2- Gevrek

"Ee bildiğin simit bu" demeyin, değil! Bu gevrek. İzmir Gevreği. Tadı da, hamuru da farklıdır. - - - - - -

3- Kumru

Özellikle İzmir Çeşme'ye özgü olan bir şey olan kumru, sabah kahvaltısından tutun da, yine gececilerin vazgeçemediği özel bir lezzettir. Farklı bölgelerde ve şehirlerde kumru adı ile satılan yiyeceklerle ilgisi yoktur. Kumrunun bi' kere ekmeği özeldir. - - - - - -

4- Çiğdem

Ayçekirdeği değil, çiğdem. Kısa ve öz. Uzatmaya gerek yok. - - - - - -

5- Domat

Bu söylem daha çok İzmir'in çevre ilçelerinde ve köylerinde yaygın olsa da genel olarak tüm Ege Bölgesinde bilinen ve kullanılan bir kelimedir. Domates=Domat - - - - - -

6- Darı

"Süt darı bunlar" lafını İzmirliler çok iyi bilir. Mısır denmez ona, darı onlar darı. Süt darı hem de :)


7- Nohut

Arkadaşlar beyaz leblebi diye bi' şey yoktur. Bi çeşit leblebi vardır o da sarıdır. Bu nohuttur. Ok. :)


8- Klorak

Bildiğin çamaşır suyu işte. Markanın adı Klorak ama İzmirliler öyle bi benimsemiş ki bu ismi. Anlayacağınız dilden söyleyelim. "Kağıt mendil = Selpak" gibi düşün :)


9- Saat Kulesi

Bütün İzmirliler için özel bir yeri vardır saat kulesinin. Herkesin önünde en az bir kere fotoğraf çekilmişliği vardır. Yaşlılar denizin dibindeki halini de hatırlarlar, daha genç olanlar araya yol girdikten sonrasını bilir.


10- Göztepe - Karşıyaka

Yok böyle bi rekabet, yok böyle bi çekişme. İzmir'in iki köklü kulübü arasındaki bu üstünlük kurma savaşı şehirden dışarı taşıp dünyanın önde gelen derbileri arasına bile girmiştir. Göztepeliler Karşıyakalıları, Karşıyakalılar da Göztepelileri sevmez. İzmirliler bilir, Fenerbahçe Galatasaray rekabeti bile bu iki takım arasındaki rekabetin yanında sönük kalır.


11- Kordon

Kordon ve Kordonboyu hemen hemen her gün gündüz ayrı gece ayrı İzmirlilerin akın ettiği, çimlere yayılıp oturdukları, deniz havası eşliğinde zaman geçirdikleri bir sahil şeritidir.


12- Gündoğdu Meydanı.

Ne zaman bir kutlama yapılacak olsa tüm İzmirliler soluğu Gündoğdu Meydanı'nda alır. Bayram, Yılbaşı, maç kutlamaları için burada buluşmak İzmirliler için bir ritüel haline gelmiştir artık.


13- YKM Önü

Konak'ta bulunan büyük bir mağaza olan YKM'nin İzmirliler için ayrı bir yeri var. İzmirli olup da burada birileriyle buluşmamış biri yoktur :)


14- Sevinç Pastahanesi Önü

Yine bir başka klasikleşmiş buluşma noktası. Alsancak'ın göbeğinde olan bu pastahane önü, 7 gün 24 saat önünde birilerini bekleyen insanlarla doludur. - - - - - -

15- 169

169 bir otobüs sefer numarasıdır. Balçova-Halkapınar Metro arasında gidip gelir. Fakat Güzergahı gereği genel olarak genç bir kitlenin daha çok gittiği Güzelyalı ve Alsancak istikametinden geçtiği için çok sık kullanılan bir hattır. Ona kısaca 169 derler :) - - - - - -

16- Fuar

İzmir Enternasyonal Fuarı her yılın Eylül ayında İzmir'in kurtuluş günü olan 9 Eylül'e denk gelecek bir dönemde düzenlenir. Bir çok markanın standı ile içinde bulunan lunapark ve hayvanat bahçesi ile gezilmesi gereken bir etkinliktir.


17- Paraşüt Kulesi

İzmir Fuarı içinde bulunan bu atlama kulesi de İzmirliler için bir klasiktir. 12 ay boyunca açık olan fakat özellikle Fuar dönemlerinde daha çok akına uğrayan bu kuleden atlamayan İzmirli yoktur diyebiliriz.


18- Kemeraltı

AVM'ler her tarafı sarmadan önce bütün İzmirlilerin sık sık gittiği ve gıdadan giyime tüm alışverişini yaptığı yerdir Kemeraltı. Artık eski kalabalığında olmasa bile "Kemeraltı kalabalığı" kavramı vardır yine de.


19- Kuşadası

Son senelerde popülaritesini ve ününü Çeşme'ye kaptırsa da Kuşadası yerli ve yabancı turistlerin çok sevdiği özel bir tatil yeridir. Aydın'a bağlı olmasına rağmen İzmir'lilerin sık sık gittiği turistik bir yerdir ve kısaca ada denir.


20- Çeşme

Son dönemlerin en popüler yazlık mekanı olan Çeşme, İzmirlilerin 12 ay boyunca yaşadığı en önemli yerlerden biridir. İzmir'e yarım saatlik mesafedeki yakınlığı ile her İzmirli kafasına estiği gibi soluğu Çeşme'de alır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler