KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Seven Erkek Kıskanır Devri Bitti: Kadına Hayatı Zindan Eden Flört Şiddetinin Belirtileri

    Romantik geçen günlerin, tatlı hediyelerin ardından Facebook mesajlarını karıştırmak isteyen bir sevgiliniz varsa işler o kadar da iyi gitmiyordur. Farkında bile olmadan hayatınızı ele geçiren flört şiddeti nedir?

    Nedir bu flört şiddeti?

    Şiddet çoğu zaman geliyorum demez zannederiz. 'Bana aniden vurdu, anlayamadım.'' denen durumun aslında öncesi de oluyor. Sevdiğiniz, aşık olduğunuz, çocuklarınızın babası veya gençlik aşkımız olabilir karşımızdaki ama davranışlarındaki sıkıntıları görmezden gelirsek çok önemli bir şeyleri es geçmiş oluyoruz. Flört şiddeti, tehdit, baskı, kısıtlama içeren davranışların tamamına verilen isim. Farklı biçimlerde ortaya çıkıyor.

    İlişkideki psikolojik şiddet evlilikte fiziksel şiddetin habercisi! Özellikle kıskançlığa dikkat!

    Kadınlar flört şiddetinin farkında olmadıklarında baskıyı kıskançlık, kıskançlığı sevgi göstergesi sanabiliyorlar. Sevgiliniz sizi sürekli arayıp 'neredesin' diye kontrol ediyorsa bu sevgi ve aşk değildir. Diğer insanlarla kurduğunuz en ufak iletişimi kıskançlık sebebi haline getiriyorsa bunu normal karşılamamanız gerekiyor.

    Birlikte olduğunuz erkeği tanıyın!

    Sevgilinizin sadece size karşı davranışları değil, etrafa karşı olan tutumu da kendisi hakkında oldukça bilgi verici. Yalnızca dikkatle bakmanız gerekiyor. Aslında altta sayacağımız şeyleri sıklıkla ve yoğunlukla yapıyorsa, yarın öbür gün bunları size yapmayacağı garanti değil.

    • Sevgilin erkeklerin kadınlardan daha üstün, daha güçlü, daha mantıklı, daha zeki vb. olduğunu düşünüyorsa,

    • Sevgilin kadın ve erkeklerin birbirinden farklı işler yapması gerektiğini düşünüyorsa,

    • Sevgilin şiddetin normal ve doğal bir şey olduğuna inanıyorsa,

    • Sevgilin “kadınlar bazen dayak yemeyi hak ediyor” düşüncesine katılıyorsa,

    • Sevgilin “bazı sorunları çözmek için şiddet işe yarar” düşüncesine katılıyorsa,

    • Sevgilin “bir erkek sevgilisini korumalı ve kıskanmalıdır” düşüncesine katılıyorsa,

    • Sevgilin “kız gibi”, “karı gibi”, “saçı uzun aklı kısa” gibi kadınları küçümseyen ifadeler kullanıyorsa,

    • Sevgilin “adam gibi iş yapmak”, “erkek işi”, “namus korumak” gibi erkekleri yücelten ifadeler kullanıyorsa,

    • Sevgilin kadınlıkla ve kadın bedeniyle ilgili küfürler (örn. orospu, yosma) kullanıyorsa,

    Peki direkt size karşı olan flört şiddetinin belirtileri nelerdir?

    Flört şiddet karşımıza nasıl çıkar?

    1. Fiziksel flört şiddeti

    Fiziksel flört şiddeti, sevgilinin senin bedenine kasıtlı olarak zarar vermesidir.

    Neleri sayılabilir dersek ise, sevgilinin sana vurması, tokat atması, yumruk atması, bir eşya fırlatması, bıçak ya da silah çekmesi, seni itmesi, tekmelemesi, ısırması, saçını çekmesi fiziksel şiddet örnekleridir.

    2. Cinsel flört şiddeti

    Cinsel flört şiddeti, sevgilinin seni cinsel birliktelik veya yakınlık yaşamak için zorlaması, cinsellik konusunda “hayır”ı kabul etmemesidir.

    Sevgilinin istemediğin halde seni öpmesi ve sana dokunması, sen alkol veya madde etkisi altındayken ya da bilincin yerinde değilken seninle cinsel birliktelik kurması, cinsel birliktelik sırasında, öncesinde veya sonrasında sana karşı küçümseyici ve kaba bir tutum sergilemesi, doğum kontrol yöntemlerini kullanmaması veya senin kullanmana izin vermemesi cinsel şiddet örnekleridir.

    3. Psikolojik flört şiddeti

    Psikolojik flört şiddeti, sevgilinin sende korku uyandıracak, senin kendine olan güvenini ve saygını zedeleyecek biçimde konuşması ve davranmasıdır.

    Sevgilinin sana isim takması, bağırması, iftira, hakaret veya küfür etmesi, ne yapman ve ne giymen gerektiğini söylemesi, seni başkalarının önünde küçük düşürmesi, tehdit etmesi, kötülemesi ve ismini karalaması, suçlaması, yıkıcı bir biçimde eleştirmesi, “koruma altına alma” bahanesiyle yönlendirmesi, sırlarını başkalarına söylemesi psikolojik şiddet örnekleridir.

    4. Sosyal flört şiddeti

    Sosyal flört şiddeti, sevgilinin senin sosyal ilişkilerini kısıtlaması, kontrol etmesi ve senin sosyal çevrenden soyutlanmana, yalnızlaşmana neden olacak şekilde davranmasıdır.

    Sevgilinin ailen veya arkadaşlarınla görüşmene izin vermemesi, kimlerle arkadaş olduğunu kontrol etmesi, 'namusunu koruduğunu' söyleyerek erkek arkadaşlarınla konuşmanı yasaklaması, kıskançlık yaparak sosyal ilişkilerini kısıtlamaya çalışması ve kıskançlığı sevgisinin dışavurumu gibi göstermesi, arkadaşlarına zaman ayırdığında seni suçlaması, eleştirmesi veya sana küsmesi, sürekli başkalarıyla flört edip etmediğini araştırması, toplum, aile veya okul karşısında seni 'utandırmak' ya da 'rezil etmekle' tehdit etmesi sosyal şiddet örnekleridir.

    5. Dijital flört şiddeti

    Dijital flört şiddeti, sevgilinin teknolojik araçları seni kontrol etmek için kullanması, bu araçlar aracılığıyla seni tehdit etmesidir.

    Sevgilinin sosyal medya hesaplarının şifrelerini istemesi ve kontrol etmesi, sosyal medyada kimlerle arkadaş olabileceğine karar vermesi, resim ya da video göndermek için seni zorlaması, telefonunu veya bilgisayarını karıştırması, sürekli mesaj atması ve hızlı bir yanıt beklemesi dijital şiddet örnekleridir.

    6. Israrlı takip (Stalking)

    Israrlı takip, ayrıldığın ya da halen birlikte olduğun sevgilinin seni sürekli izlemesi ve takip etmesidir. Takip davranışı, sende korku uyandırmayı, sana gözdağı vermeyi ve güvencesiz hissettirmeyi hedefler.

    Eski sevgilinin haber vermeden veya davet edilmeden evine ya da okuluna gelmesi, gittiğin yerlerde karşına çıkması, sürekli hediye veya çiçek alması veya göndermesi, arkadaş çevrenle iletişim kurması ve seninle ilgili bilgi almaya çalışması, senin eşyalarına zarar vermesi ısrarlı takip davranışı örnekleridir.

    Bütün bunlarla nasıl başa çıkarız?

    Öncelikle kendinizi suçlamanız en büyük hata. Bütün bu olanlardan sorumlu değilsiniz. Karşınızdaki insan sizi güvensiz, yalnız ve çaresiz hissettirmeye çalışıyor, bunu aklınızdan çıkarmayın. Yardıma ihtiyacınız olduğunda başvurabileceğiniz yerler de var:

    **Kadın Örgütleri (1)

    **

    **

    **

    • Polis 155/Jandarma 156

    • Alo 183 Kadın, Çocuk, Özürlü, Aile Danışma Hattı

    • Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) - İstanbul 0212 465 21 96 – 97

    • Alo Baro 444 26 18

    (1) Kadın örgütlerini ve Hürriyet Alo Şiddet Hattı’nı aradığında adını söylemeden bilgi alabilirsin.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler