HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Sigarayı özendirmeyin" çağrısı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Avşar, öğretmenler ve kamuya ait sağlık kuruluşlarında çalışan personel, yönetici ve hekimlerin, sigara kullanımının önlenmesinde desteklerini esirgememeleri gerektiğini belirterek, sigarayı özendirmemelerini istedi.

"Sigarayı özendirmeyin" çağrısı

Sigaranın sağlığa zararları hakkında Kahramanmaraş SSK Hastanesi personeline brifing veren Avşar, sigara kullanımının yaygınlaşmasında, eğitim seviyesi yüksek insanların sigara içiyor olmasının dikkat çekici olduğunu söyledi. Dr. Avşar, "Sigara bırakılabilir bir davranış biçimdir. Ama bu davranışı özendirmemek gerekir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi daha yaygındır. Genelde gelişmekte olan ülkelerde, hemşire, doktor, öğretmen gibi eğitim seviyesi yüksek insanlar daha yaygın olarak sigara tüketmektedir" dedi.

Sigara tüketimini önlemenin hekimler ve öğretmenler sayesinde olacağını ifade eden Dr. Avşar, "Gelecek nesillerin sigara kullanımını önlemek için, özellikle öğretmenlerin öğrencilerin yanında sigara içmemeleri gerekmektedir. Çünkü öğrencisinin yanında sigara içen bir öğretmen, sigaranın sağlığa zararlı olduğunu öğrencisine ne kadar anlatsa da inandırıcılığını kaybetmiş demektir" diye konuştu. Avşar, kamuya ait sağlık kuruluşlarında çalışan personel, yönetici ve hekimlerin de sigara kullanımının önlenmesinde desteklerini esirgememeleri gerektiğini belirterek, sigarayı özendirmemelerini istedi.

Sigaranın bırakılması için devlet desteğinin şart olduğunu söyleyen Avşar, "Çünkü sigara aleyhtarı kampanyalar devlet tarafından yapıldığı zaman yararlı olmaktadır. Bunu ABD gerçekleştirdi. Yaptığı sigara aleyhtarı kampanyalar sayesinde sigara içme oranını yüzde 41 seviyesinden yüzde 29'lara kadar düşürdü" dedi.

Sigara kullanımının, hastalıkların ve erken ölümlerin sakınabilir nedenlerinden biri olduğunu bununla da kalmayıp çok çeşitli hastalıklara yol açtığını belirten Avşar, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yaklaşık 20 milyon sigara içicisi olduğu tahmin edilmektedir. Sigara içenlerin yarısı bu kötü alışkanlıklarının sonucu ölmektedir. Sigara içenlerin içmeyenlere göre 8-10 yıl daha erken olarak öldüğü ve her yıl dünyada 4 milyon, ülkemizde ise 80 bin kişinin sigaraya kurban gittiği bilinmektedir. Bu rakamlar, günde 80 adet Boeing 737 yolcu uçağının düşmesi ile eş değerdedir. Sigara sadece ölümlere yol açmakla kalmayıp, neden olduğu süreğen hastalıklara bağlı olarak yaşamın son 20-30 yılında kişiyi sınırlayıp, günlük ihtiyaçlarını karşılamasına engel olmakta ve başkalarının desteğine bağımlı hale getirmektedir."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler