KADIN

Tek delikten laparoskopi ameliyatı

Tek delikten laparoskopi ameliyatı

Tek delikten laparoskopi ameliyatı

Laparoskopi nedir?

Ameliyatın şekline göre karına açılan en büyüğü 1 cm lik üç ile beş delikten özel aletler ve kamera kullanılarak yapılan ameliyat şekline laparaskopik ameliyat denmektedir. 1987 yılında Fransa’da gerçekleştirilen ilk laparoskopik (kansız ameliyat) safra kesesi ameliyatı sonrası, benimsenen bu ameliyat tekniği modern teknolojinin yardımı ile yaygın olarak kullanılmaya ve diğer cerrahi girişimlerde de uygulanmaya başlanmıştır. Ülkemizde de 1990 yılından itibaren laparoskopi, genel cerrahi pratiği içine yoğun bir şekilde girmiştir.

Laparoskopinin avantajları nelerdir?

Laparoskopik cerrahi ile ameliyat kesisi boyutunun küçülmekte; ameliyat sonrası ağrı, enfeksiyon oranları, akciğer problemleri, hastanede kalma süresini kısalmakta; buna karşılık iyileşme süresi hızlanarak hayata ve dolayısı ile işe daha erken dönme sağlanmaktadır. Hasta, cerrah ve teknolojik gelişmelerin oluşturduğu üçgen bu geçen 20 yıl içerisinde, klasik yöntemle yapılan bir çok ameliyatın laparoskopik yöntemle yapılmasına temel oluşturmuştur. Bugün, laparoskopik cerrahi yöntem, safra kesesi, reflü cerrahisi ve şişmanlık ameliyatları için altın standart iken, apandisit, böbreküstü bezi, dalak, fıtıklar, kalın bağırsak cerrahisi ameliyatlarında giderek artan sıklıkla uygulanmaktadır.

Tek delikten laparoskopi nedir?

Teknolojik gelişmeler laparaskopiyi daha da ileri taşımış ve laparaskopik ameliyatta kullanılan üç-dört adet 1 cm’lik delik yerine en güncel teknik olarak, göbek deliğinden açılan 2 cm’lik tek bir delikten laparoskopik girişimler veya dünya genelinde anılan adı ile ‘single incision laparoscopic surgery’ (SİLS) gündeme gelmiştir. Safra kesesi, apandisit, mide bandı, mide fıtığı, rahim ve dalak ameliyatları bu şekilde yapılabilmektedir. Bu tür ameliyatlarda standart laparoskopik ameliyatlardan farklı olarak bükülebilen ve bilek hareketini aletin ucuna yansıtan özel malzemeler, bükülebilen teleskoplar ve ultrasonik makas kullanımı devreye girmektedir.

Tek delikten laparoskopinin olumlu yönleri nelerdir?

Tek delikten laparoskopi yönteminin başlıca olumlu yönleri: göbek içine yapılan kesi dolayısı ile kozmetik olarak daha iyi sonuç vermesi (neredeyse karında hiç iz kalmaması, var olan izin de göbek tarafından maskelenmesi) ve daha az ağrı hissedilmesi, işe daha erken geri dönülmesidir.

Tek delikten laparoskopinin güncel sorun ve kısıtlamaları nelerdir?

Tek delikten laparoskopi yönteminin güncel sorunları ise: kullanılan malzemelerin henüz tam olgunlaşmaması buna karşın daha pahalı olması, göbekten standart laparoskopiye oranla daha büyük bir delik açıldığından, ameliyat sonrası fıtık oranının standart laparoskopiye oranla daha yüksek olmasıdır. Tek delikten laparoskopi, henüz klasik laparaskopi ameliyatlarındaki sayılara ulaşamadığı için, daha bir süre deneyim gerektirmesi ve ameliyat süresinin uzaması kısıtlamalarını taşımaktadır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler