KADIN

Uçuk neden olur? İşte uçuğun tedavi yöntemi

Ansızın çıkan uçuk kimi mutsuz etmez ki! Panik yok çözüm bu yazıda...

Uçuk neden olur? İşte uçuğun tedavi yöntemi

Ecz. Ezgi Koçak
rumeli70eczanesi@mynet.com


Halk dilinde uçuk hastalığı ya da tıbbi adıyla Herpes Simplex.
Uçuk, viral bir enfeksiyon olup Herpes Simplex virüsünün neden olduğu içi sıvı dolu bir cilt lezyonudur.Bu virüsün çeşitli tipleri vardır.HSV1 dudakta, burunda ; HSV2 kadın ve erkek üreme organlarında veya bu organlara yakın bölgelere yerleşmektedir.HSV3 ise zona adı verilen sinir ucu iltihabına neden olmaktadır.Uçuk hastalığı sosyal hayatı etkileyen hastalıklardandır. Bu yazıda dudak ve burunda sıklıkla görülen uçuğu çıkmadan nasıl önleyebileceğimizden bahsedeceğim.

![]()

Dudağınızda bir uçukla kameralara poz vermek istemeyiz değil mi?

Herpes Simplex virüsü temasla, ortak eşya kullanımıyla bulaşabilen bir virüstür.Virüs,vücut sıvıları ve derideki çatlaklardan vücuda girer, yerleşir.Herpes Simplex ilaçlarla ölmez; sadece baskılanır ve sinir uçlarında harekete geçmek için sinsice bekler.

Stres, yetersiz beslenme, aşırı yorgunluk, hayat değişikliği, depresyon, ateşli hastalıklar, kişisel hijyen yetersizliği gibi durumlarda uçuk kendini dışa vurur ve görülür hale gelir. Bağışıklık sistemimizi ve ruh sağlığımızı sağlam tutmak, korunmanın en önemli yoludur. Bağışıklık sistemimizi güçlendiren echinacea, beta glucan, L-Lysine gibi besin takviyelerini mevsim geçişleri ya da hayat tempomuzun artacağı yoğun dönemlerde kullanabilirsiniz.

UÇUĞU KENDİNİ GÖSTERMEDEN ENGELLEYEBİLİRSİNİZ

Bağışıklık sistemimiz yeterince güçlü değilse hastalığın ilk belirtileri kendini gösterir. Uçuk hastalığında içi su dolu kesecikler oluşmadan hemen önce uçuğun çıkacağı bölge tatlı tatlı kaşınır ki bu ilk sinyali yakalarsanız uçuğunuzun çıkmasını engelleyebilirsiniz.

NASIL ENGELLERİZ?

Herpes Simplex yani uçuk virüsü ısı değişimlerine ve etere dayanıksız bir virüstür. Bu bilgiden yola çıkarak; **henüz uçuğun çıkmadığı ama hafif kaşınan bölgeye dört saat aralıklarla, toplamda günde üç kere, 5’er dakika süresince buzu veya ateşte ısıttığınız tahta kaşığı tampon yapmak suretiyle uyguladığınızda uçuğunuz çıkmayacaktır.

**

BİR DİĞER YÖNTEM ASETON

Benim sevdiğim ve uyguladığım bir diğer yöntem ise eterdir. Eter kolaylıkla temin edilebilen asetonunun içeriğidir.Temiz bir pamuğa döktüğünüz saf, parfümsüz asetonu hafif kaşınan ve uçuk çıkması muhtemel bölgeye yine yukarıda belirtiğim sürelerle tampon yapmak suretiyle uygulayın.Uçuğunuzun çıkmaktan vazgeçtiğini göreceksiniz.

![]()

EĞER UÇUK KENDİNİ GÖSTERMEYE BAŞLADIYSA...

Eğer önleme aşamasını kaçırmış iseniz kaşıntı ile kendini göstermeye başlayan lezyon zamanla içi sıvı dolu, ağrılı kızarık bir döküntü halini alacaktır. Bu aşamada doktor veya eczacınızın önerisi çerçevesinde antiviral krem ve tabletlerle birlikte tedaviniz gerçekleşecektir. Lezyonun iyileşme süresi 7-10 gün arasında olup kimi ciltte hafif bir leke bırakarak iyileşme gerçekleşir. İzi kalıcı hale getirmemek için bölgeyi mutlaka güneşten korumalı beraberinde iz tedavisi yapan kremleri günde 3-4 kere ince bir film tabakası şeklinde uygulayabiliriz.

SÜREKLİ UÇUK ÇIKIYORSA...

Şayet uçuk hastalığını sık yaşıyorsak ve bu durum bizlerin sosyal hayatını da etkiliyor ise neler yapabiliriz bundan bahsetmek istiyorum.Senede 6 seferden fazla geçirilen herpes enfeksiyonları önemli bir bulgudur ve mutlaka dermatalog takibi gerektirir.
Araştırmalara göre arjinin bakımından zengin besinlerden olan yerfıstığı,çikolata, kabuklu yemişler, badem, çekirdek gibi arjinin bakımından zengin besinlerle beslenen kişilerde uçuk daha sık görülürken, lizin bakımından zengin baklagil, balık, tavuk ve hindi gibi besinleri sık tüketenlerde Herpes Virüsü daha az aktif olmaktadır.

Uçuk tedavisinde lizin kadar önemli bir diğer vitamin; çinko ve C vitaminidir. Askorbik asit yani C vitamini vücuttaki yaraların iyileşme süresini kısaltırken, Çinko bağışıklık sistemini güçlendirerek, enfeksiyonun sıklığını, süresini ve şiddetini azaltmaktadır.Ayrıca Melisa (oğulotu) merhemini, düzenli kullanan hastalarda, herpes enfeksiyonunun tamamen durduğu ya da çok büyük ölçüde azaldığı saptanmıştır.Melisa merhemi yine aktif uçuk döneminde günde 2-4 defa dudaklara kalın bir tabaka halinde sürülebilir.

Tüm yazdıklarımını toparlayacak olursak 3 aylık kür halinde
Günde 2000 mg C vitamini ,
Günde 30-50 mg Çinko,
Günde 3000 mg Lizin
kullanmak tiplemesi ne olursa olsun her türlü Herpes enfeksiyonlarından korunmada oldukça etkilidir.
Şimdilik benden bu kadar.

Yeni hafta da doğal ürünlerle zayıflıyoruz .

Hazır olun...

Ecz. Ezgi Koçak

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler