Bu cuma, yaklaşık 16 milyon öğrenci yarıyıl karnesi alarak Şubat Tatili'ne giriyor. Yoğun çalışma ve telaşlı günlerin sonrasında bu kısa dinlenme zamanı, siz ve çocuklarınız için güzel bir fırsat olabilir.
Şu an anne-baba olarak dikkatiniz, çocuğunuzun getirdiği karneye odaklanmış durumda. Gördükleriniz ile beklediğiniz aynı mı bilinmez ama bir çift gözün sizi takip ettiği muhakkak. Bu yüzden meraklı gözlerle size bakan çocuklarınıza tepki vermeden önce İhlas Koleji Rehberlik Koordinatörü Dr. Faruk Levent'in uyarılarını göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.
"Yarıyıl tatili, öğrenciler için dinlenme ve yeni eğitim dönemine hazırlanma için çok önemli bir fırsat niteliğinde. Birçok öğrenci bu fırsatı, tatil boyunca kitap ve defterlerini bir köşeye atarak okulların açılış gününe kadar bütün gün televizyon seyretme ya da odasına kapanıp bilgisayar başında saatlerini harcama eğilimindedir. Oysa yorucu bir dönem sonunda çocuğunuzun hak ettiği bu değerli zamanları en iyi şekilde değerlendirmesi, bizim onu doğru yönlendirmemizle mümkündür.” diyen Dr. Levent'e göre Şubat Tatili, ailenin yaşadığı yere ve imkânlarına göre sportif, sanatsal eğitimler ve beceri eğitimleri gibi faaliyetlerle verimli bir şekilde geçirilebilir.
Karnenin değerlendirilmesi ve yarıyıl tatilinin verimli geçirilmesi konularında merak ettiğiniz soruları sizler için Dr. Faruk Levent'e sorduk:
Karnesinde zayıf notlar bulunan çocuğumuza nasıl yaklaşmalıyız?
Çocuğumuzun karnesiyle ilgili duygularımızı, onun kişiliğini incitmeden net şekilde ifade etmeliyiz. Örneğin "Karnendeki başarısız derslerden dolayı üzüldüm ancak bunları düzelteceğinden eminim, sana güveniyorum!” şeklinde yüreklendirici bir konuşma yapmak yerinde olacaktır. Karnedeki notlar ile çocuğumuzu azarlamak veya "Başarısızsın!” gibi onur kırıcı yargılarda bulunmak onun bize duyduğu güvenin zedelenmesine ve okuldan soğumasına yol açabilir. Bu yüzden anne ve baba olarak çocuğumuzun başarısızlığını aile içinde utanç verici bir durum değil çaba gösterince aşılacak bir engel olarak görmesini sağlamalıyız.
Başarısızlığa karşı nasıl tedbir alabiliriz?
Öncelikle karnedeki başarısız notlara dayanarak çocuğumuzu katı bir dille suçlamamalıyız. Onların oyun ve dinlenme saatlerini ortadan kaldırarak onları ağır bir biçimde cezalandırmak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ders konularını bilmiyorsa veya tam öğrenmemişse çalışarak bu eksiklerini kapatabilir. Hiç bir şey için geç değildir. Başarısızlığa sebep olan faktörleri göz önünde tutarak tedbir almalıyız. Başarısızlığın altında; aile hayatının düzensizliği, kontrolsüz TV izleme, bilgisayarda (internet) oyun bağımlılığı, anne-baba geçimsizliği bulunabildiği gibi fizyolojik rahatsızlık, zihinsel kapasite ya da duygusal sorunlar söz konusu olabilir.
Başarısız bir karne getiren çocuğa karşı yapmamamız gereken yanlışlar nelerdir?
Her çocuğun kapasitesi farklıdır. Bu nedenle onları, kardeş ve arkadaşları ile kıyaslamamalıyız. Çocuğumuzu olduğu gibi kabul etmeli ve onun kapasitesi dışında, başaramayacağı şeyleri ondan beklememeliyiz. Kıyaslamamız gerektiğinde kendisi ile kıyaslayabiliriz. Başardığı işleri örnek gösterip zayıf notlarını da düzeltebileceğini ifade etmeliyiz. Arkadaşlarının ya da başkalarının yanında onu eleştirmek, kötülemek onun kendisine olan saygısını zedeleyebilir.
Çocuğumuz Şubat Tatili'ni nasıl değerlendirmeli?
Yorucu bir dönemden sonra çocuğunuz bir tatili hak etti. Dolayısıyla çocuğunuz tatilde hem dinlenmeli hem de bilgilerini taze tutmalı. Bunun için ders tekrarlarını içeren bir program hazırlaması için ona yardımcı olmalıyız. Bir tatil kitabı ya da derslerle ilgili yardımcı kitapları çalışmasını teşvik edebiliriz. Bu çalışma programı, tatilin tamamını ders çalışarak geçirmesi için değil yorgunluğunu atması, eksiklerini kapatması ve çalışma gücünü yeniden kazanması için hazırlanmalıdır.
Tatil programında hangi aktivitelere yer verilmeli?
Kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarındandır. Çocuğumuzla kitapçıları dolaşıp ona ilgi duyacağı konularla ilgili kitaplar seçmek, onun okuma alışkanlığı kazanmasını destekler. Bunun yanında yarıyıl tatili, çocuğun spora başlaması için uygun bir zaman olabilir. Spor, çocukların fizikî gelişimine, özgüven ve sorumluluk duygusu kazanmasına olumlu katkılar sağlar. Çocuğumuzun; yaşı, bedensel gelişimi, en önemlisi de tercihlerini göz önünde bulundurarak onu basketbol veya yüzme gibi kapalı alanda yapabileceği spor dallarına yönlendirebiliriz.
Tatilde çocukların istedikleri kadar bilgisayar oynamalarına izin verilmeli mi?
Yarıyıl tatilinde çocuğumuzun bilgisayar karşısında geçirdiği süreye ve oynadığı oyunların içeriğine karşı son derece dikkatli olmalıyız. Bilgisayar oyunlarına tümüyle karşı çıkmak, ona "Bilgisayar oyunu oynayamazsın!” demek doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü çocuklarda, yasaklanan şeylere karşı merak oluşur. Ayrıca çocuğumuz bu durumda bize olumsuz tepkiler verebilir. Bu nedenle bilgisayar oyunlarını yasaklamak yerine, birlikte karar verdiğimiz eğitici ve eğlendirici oyunları oynamasına izin vermeliyiz. Çocuğumuzun bu yasağı anlayışla karşılaması için ona şiddet içeren oyunlara neden izin vermediğimizi anlayabileceği bir dille açıklamalıyız. En önemlisi, çocuğumuzun internetteki zararlı sitelere girmemesi için gerekli önlemleri almaktır. Bu konuda, kesin çözüm olmamakla birlikte, çocuğumuzu zararlı sitelerden koruyan filtre programlarından yararlanabiliriz. Bu programlar sayesinde çocuğumuzun hangi web sitelerini görüntüleyebileceğini, hangi oyunları oynayabileceğini ve hangi programları kullanabileceğini kontrol edebiliriz.