KADIN

Ya Bebeğimden Ayrı Kalırsam?

Kuvöz fobisi nedir?

Ya Bebeğimden Ayrı Kalırsam?

Hamilelik döneminde anne adaylarının büyük çoğunluğu bebeklerinin beklenen zamanında ve sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini beklese de, erken ve riskli bazı doğumlar olabilmektedir.

Bununla beraber yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği nasıl bir sürecin beklediği konusunda endişe duyulabilmektedir.

Memorial Hizmet Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Uz. Dr. Erkin Rahimov, yenidoğan yoğun bakım uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Aileler endişe duymamalı
Birçok ebeveyn bebeğin yenidoğan yoğun bakım sürecinde, "Ona nasıl bakılacak, canı acıyacak mı, ne şekilde beslenecek, anne ve baba şefkatinden mahrum kalacak mı, gelecekte sorun yaşayacak mı?" gibi endişelere kapılır.


Bu ailelerde bir bakıma "küvöz fobisi" geliştiğinden söz edilebilir.

Oysaki, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan bebeklerin çoğuna yakın gözlem ve iyi bakım desteği verilmektedir.

Yenidoğan yoğun bakım ünitesi bebeğinizi sağlıkla hayata bağlar
Tıptaki yeni gelişmeler ile çocuk sağlığı ve hastalıkları eğitimi kalitesinin de iyileşmesi sayesinde, sağlık sorunları ile dünyaya gelen ya da erken doğan bebekler hayata tutunabilmekte ve yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmektedir.

Bebeklerin ayrıcalıklı durumları nedeniyle kendiliğinden iyileşme olasılıkları, erişkin hastalara göre çok daha yüksektir. Küçük müdahaleler, solunum desteği, beslenmesinin damardan sağlanması gibi işlemler onların hızlı toparlamalarını ve bir an önce anne kucağına kavuşmasını sağlamada önemli rol oynar.

Toplumda yaygın olan bir diğer yanılgı da yenidoğan yoğun bakım ünitesinin, kötü ve ciddi sağlık sorunları olan bebeklerin bakıldığı yer olarak adlandırılmasıdır.


Bu algı çoğu zaman gerçeği yansıtmadığı gibi; bazen de ebeveynlerin psikolojisini toparlanması zor olan bir sürece soktuğu için çok sakıncalıdır.

Aileler önceden bilinçlendirilmeli
Bebek daha doğmadan aile ile görüşülmesi, gebelik süreci, doğum ve olası komplikasyonlar hakkında bilgi verilmesi, riskli gebeliklerde yoğun bakım ekibiyle doğum öncesi tanışma sağlanması, bebek doğduktan sonra en erken zamanda anne ve babanın bilgilendirilmesi, hangi cihazın ne işe yaradığı ve niçin bebeğe bağlı olduğunun anlatılması gibi konular önem kazanmaktadır.

Bebekler yoğun bakım yatışı sürecinde çoğu zaman birkaç gün içinde toparlanıp taburcu olmaktadır. Ancak annenin psikolojisi küvöz fobisi nedeniyle bozulduğu için anne sütü azalıp, kesilebilir. Bu durum bebeğin ona en çok gerekli olan besini alamamasına sebep olmaktadır.

Yenidoğan yoğun bakım hizmeti sunan doktorların ve kurumların görevi sadece bebeğe iyi bakıp, onu tedavi etmek değil, aynı zamanda yoğun bakım dışında bekleyen ailenin ve yakınların durumunu anlamak, empati kurmak ve bilgi eksikliklerini gidermeye yardımcı olmaktır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler