Bazı branşlarda başvuru yetersiz olduğu için, 17 bin kadroya, 15 bin 934 öğretmen ataması gerçekleştirilebildi. KPSS'yi geçmiş, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olabilecek 3 bin 473 kişiden yalnızca 466’sı öğretmen olmayı tercih etti.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 15 bin 934 kadroya öğretmen atadı. Öğretmen atamaları dolayısıyla Bakanlığın Başöğretmen Salonu'nda tören düzenlendi.
30 ile 65 branşta 17 bin kadrolu öğretmen ataması yapılacağını belirten MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hikmet Çolak, bu illerin en çok ücretli öğretmenlerin görev yaptığı iller olduğunu, ücretli öğretmenlerin çalıştığı noktalar üzerinden alımın yapılacağını anlattı.
Bu atama için toplam 86 bin 129 başvurunun yapıldığını, ancak bu başvurulardan 79 bin 490'ının geçerli sayıldığını bildiren Çolak, ''Yerleri belirlerken ücretli öğretmenlerin sayısını sınava girenlerin sayısıyla örtüştürdük. Bizim öngörümüz üzerinden 17 binin tamamına talipli öğretmen adayı arkadaşlarımız vardı, fakat 2 alanda hiç başvuru olmadı, 5 alanda da beklenenden daha az başvuru oldu'' diye konuştu.
GEMİ KAPTANLIĞI'NA BAŞVURAN YOK
Salonda bulunanlar arasında ekranda atandıkları illeri ve okulları gören adaylar, sevinç çığlıkları attı ve mutluluklarını yakınlarına sarılarak paylaştılar.
Atanma sonuçlarını öğrenen bazı anne ve babalar da bu haberi çocuklarına telefonla arayarak verdi.
Atama sonucuna göre 17 bin kadroya 15 bin 934 öğretmen ataması yapıldı. Yetkililer boş kalan kontenjanların, ''gemi kaptanlığı'' ve ''harita tapu kadastro'' alanlarında hiç başvuru yapılmamış olmasından ve bazı branşlara yeterli başvuru yapılmamasından kaynaklandığını açıkladı.
En çok din kültürü ve ahlak bilgisi branşında yetersiz başvuru olduğunu belirten yetkililer, bu branş için 783 kontenjan ayrıldığı, atama için 466 başvuru yapıldığı ve bu alanda KPSS'ye giren 3 bin 473 potansiyel kişinin olduğu bilgisini aktardı.
NERELERE ATANDILAR?
Atama yapılan iller arasında Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Rize, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van ve Yozgat yer alıyor.
VAN’A 1046 ÖĞRETMEN
En çok atama 2 bin 370 öğretmenle Şanlıurfa'ya yapıldı. Bu ili, bin 553 öğretmenle Diyarbakır, bin 225 öğretmenle Gaziantep, bin 46 öğretmenle Van izledi.
En çok sınıf öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği ve İngilizce öğretmenliği branşlarında atama yapıldı.
Atanan öğretmenler, 6 Şubat Pazartesi günü, eğitim öğretimin ikinci yarısının başlamasıyla görevlerinin başında olacak. Öğretmen olarak atananlar, atandıkları yerde adaylık süresi dâhil en az 4 yıl çalıştıktan sonra yer değiştirme isteğinde bulunabilecek. Bu süre, önceki atamalarda 2 ya da 3 yıldı.