KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Çocuğunuz Okula Hazır mı?: "Başarılı Olmalarını İstiyorsanız 1 Yıl Geç Gönderin"

    Çocukların okula başlama yaşı eğitimcileri ve eğitim politikalarını belirleyenleri sık sık karşı karşıya getirir. Bütün tartışmalardan geriye, velilerin kafasındaki soru işaretleri kalır.

    Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar konuya ışık tutuyor

    Standford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bu konuyu araştırmak için sınav notlarını bir kenara bırakıp, okulda başarıya etki eden diğer unsurları araştırdılar. Bu unsurlar, özdenetim, zihin sağlığı ve disiplin.

    Araştırma Danimarkalı çocuklar üzerinde yapıldı

    Danimarkalı anasınıf öğrencileri üzerinde yapılan deneyde çocuklar okula bir yıl geç gidenler ve zamanı gelince gidenler olarak iki gruba ayrıldı. Sonuçlar ise oldukça şaşırtıcı! Okula bir yıl geç giden çocukların dikkatlerini daha iyi yoğunlaştırabildikleri ve akranlarına oranla daha yüksek özdenetime sahip oldukları görüldü. Çocuklar arasında görülen bu fark sonraki yıllarda da devam etti.

    Okula bir yıl geç gitmek hiperaktiviteyi azaltıyor

    Araştırma yapan ekibin üyelerinden Thomas Dee, “Çocukların anaokuluna bir yıl geç gitmesinin, 11 yaşındaki ortalama bir çocuktaki dikkat dağınıklığı ve hiperaktiviteyi %73 oranında azalttığını bulduk.” diyor.

    Ülkemizdeki uzmanlar da gelişim farklılığına dikkat çekiyor

    Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatristi Derneği Başkanı Prof. Dr. Füsun Çuhadaroğlu, ”5 yaş çocuğunu 6 yaş çocuğunun seviyesinde bir sınıfa soktuğumuzda ona yapamayacağı, uzun süre dikkatini veremeyeceği, anlayamayacağı şeyleri öğretmeye çalışırsınız. Bu durum o çocuğun 6 yaştakilere göre geri kalmasına, onlar kadar başaramamasına yol açacak.” diyerek velileri uyarıyor.

    Bu süreç öğretmenler için de oldukça zorlu

    Prof. Dr. Çuhadaroğlu, her yaş grubu için ayrı formasyon gerektiğini belirtiyor. Yani, okul öncesi formasyona sahip olmayan bir sınıf öğretmeni için, 5 yaşında bir çocuğu eğitmek oldukça zor.

    5 yaş grubu nasıl öğreniyor?

    Uzmanlar bu yaşlardaki çocukların sadece oyunla şekillendirilmiş ortamlarda öğrenebileceğinin altını çiziyor. Yaşları itibariyle, uzun süre dinleme ve dikkati toplama gibi zihinsel becerileri henüz gelişmemiş çocuklar kendilerinden büyüklerle aynı eğitim ortamında öğrenemiyor.

    Çocukların kendilerine olan güveni örseleniyor

    Büyük çocuklarla aynı eğitim ortamına sokulan küçük çocukların güvenlerinin örseleneceğini belirten Prof. Dr. Çuhadaroğlu, “Dolayısıyla da 5 yaş grubu (60-72 aylık) çocuklar birinci sınıfa başladıklarında da kendilerini ’yapamayan, öğrenemeyen, ötekiler kadar başarılı olamayan’ olarak görmeye ve algılamaya başlayacak. İlkokul birinci sınıfta edinilen bu başarısızlık duygusu çocuğun bütün öğretim hayatını etkiler. Çünkü kendilerine ait güven duygusunu örseliyor ve bozuyor. Çocuğun daha sonraki yıllarda bile bir şeyi başarabileceğine, başarılı bir insan olabileceğine güveni kalmıyor. Güvensizlik ve başarısızlık tohumunu daha birinci sınıfta ekmiş oluyoruz.” diyor.

    Okula bir yıl geç gidecek çocuklar bu sürede ne yapacaklar?

    Çocuğunuz okula bir yıl geç gitmesi onun hiçbir şey öğrenmeyip vakit kaybedeceği anlamına gelmiyor. Araştırmanın yapıldığı Danimarka’da anaokuluna hazırlık uygulaması gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Amerika’da ise, bazı şehirlerde bulunan bir uygulama. Ülkemizde de anasınıfına hazırlık gibi çalışan kreşler mevcut. Yani, çocuğunuz okula geç gitse de, kendisi için tasarlanmış uygun ortamlarda bir şeyler öğrenmeye başlayabilir.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler