KADIN

Çocuk Gelişiminde 5 Yaş

5 yaş çocuk gelişiminde belki de en önemli yaştır.

Çocuk Gelişiminde 5 Yaş

Bu dönemde çocuğunuz artık kendini çevresine karşı daha uyumlu tutmaya çalışır. Eskisi kadar çabuk dikkati dağılmaz, enerjisini verdiği konularda daha kolay bir odaklanma sağlayabilir. Duygusal anlamda ailesine hala çok bağlıdır. Daha sosyal bir çocuk olmaya başlasa da hatta ufak tefek arkadaşlıklar kursa da ailesine olan bağı çok önemli olacaktır. İnsanlar arasındaki farklılıkları fiziksel boyuttan zihinsel boyuta atlayarak fark etmeye başlayacaktır. Yani artık farklı düşünceleri anlayabilir. Bu bazen kafa karışıklığına neden olabileceği için huysuzluk olarak size yansıyabilir. Daha hızlı kararlar vermeye başlayacak ve sevdiği, sevmediği şeyler konusunda düşüncelerini belirtecektir. Bu dönemde arkadaşlarıyla oynadığı oyunlar en büyük sosyal aktivitesi olacağından, onun için çok önemli olmaya başlayabilir. Enerjisini atabilmesi ve zihnini odaklayabilmesi için bu oyunlar ve sosyallik gereklidir. Ayrıca sosyalleştiği arkadaşlarına uyum sağlamak isteyecek, bu nedenle onların kullandığı kelimeleri kullanmaya, onlardan gördüğü davranışları yapmaya başlayacaktır. Kendine olan güveni artmış gibi görünebilir, kendi başına yaptığı şeylerle gurur duymaya başlayabilir, fakat yine desteklenmeye ihtiyacı vardır. Her söylenene inanmaya meyillidir bu nedenle dikkatli olunmalıdır.

PSİKOLOJİ

Bu dönemde 5 yaş çocuğu takdir edilmeye ihtiyaç duyar. Yaptıkları ödüllendirilsin ister. Bu nedenle farklı şeyler denemeye başlar ve sizi şaşırtabilir. Fakat yapmaması gereken bir harekette bulunduğunda bunun uygunsuz olduğunu anlaması gerekmektedir. Bunu onun anlayabileceği şekilde kızmadan, sinirlenmeden anlatmanız aklında tutması için yeterlidir. Ama özellikle bunu onun için sosyal olan ortamlarda yapmamalısınız, çünkü bu yaştaki çocuklar utanmaya ve içine kapanmaya müsait olabilirler. Özgüvenlerinin gelişmesi adına neyin yapılması gerektiği ve neyin yapılmaması gerektiği sakin bir tavırla anlatılmalıdır. Ayrıca artık diğer insanların duygularını anlamaya ve kendi duygularını ifade etmeye başlayacağı bir döneme girmiştir. Gerektiğinde uyumlu olmayı öğrenmiş ve empati kurabilen bir çocuk olacaktır. Daha önceden koyduğunuz kuralları artık hatırlayabilir ve uyması gerektiğinin bilincinde olabilir. Meraklıdır, soru sormaktan çok hoşlanır. Yanında konuşmalara ve davranışlara dikkat edilmesi gerekir, çünkü artık her şeyi net bir şekilde anlayabilir. Bu nedenle başkalarından gördüğünü taklit etmeye başlarken kötü alışkanlıklar kazanabilir.

Bu dönemde sorduğu sorulara doğru, mantıklı ve onun anlayabileceği basitlikte cevaplar verilmelidir. Kesinlikle geçiştirilmemeli ve bir birey olarak onunla iletişim kurulmalıdır. Yaptığı şeylerin takdir edilmesi onu teşvik edecektir. Odaklandığı ve enerji verdiği konularda takdir edilip ödüllendirilirse bu konularda elinden gelenin en iyisini yapmaya ve daha çok çalışmaya başlayacaktır. Ayrıca belli rutinleri sizin yardımınızla ya da tek başına yapmaya başlayacaktır. Dişlerini fırçalamak, yemekte çatal kaşık kullanmak gibi rutinleri benimsemesi önemlidir. Bu nedenle ebeveyn iyi bir rol model olmalıdır. Çünkü çocuğunuzun doğru saydığı davranışlar, ilk olarak sizden gördükleri olacaktır. Bu dönemde bir miktar özgürlüğünü ilan etmeye çalışacaktır. Normalde sizin yardımınızla yaptığı şeyleri artık kendi yapmaya çalışacaktır. Bu nedenle sürekli yanında birinin olmasına dikkat edilmelidir. Aldığı sorumlulukları yerine getirmek artık onun için önemli bir olay olacaktır. Eskisi kadar çabuk dikkati dağılmadığı ve odaklanabildiği için verilen işler onun için önemli olacak, sonuna kadar yapmak isteyecek ve yaptıktan sonra da takdir bekleyecektir.

MOTOR BECERİLERİ

Rahat bir şekilde kalem tutabilir ve daha detaylı resimler yapmaya başlayabilir. Odaklanması ve yaratıcılığının gelişmesi için oyun hamuru gibi malzemeleri kullanabilir. Oyuncakları ile daha komplike şeyler yapmaya başlayabilir. Geometrik şekilleri ezberlemeye ve çizmeye başlayabilir. İnsan resimleri yaparken daha gerçekçi ve detaylı resimler yapar. Çizgilerinin şekline önem vermeye başlar, yatay, zikzak çizgiler yapabilir. İp atlamaya, üç tekerlekli bisiklet kullanmaya başlayabilir. Kağıtları katlayabilir ve makasla karmaşık şekilleri kesebilir.

DİL BECERİLERİ

Bu yaştaki çocuklar artık geçmiş ve gelecek ya da neden- sonuç gibi birçok ilişkiyi anlayabilir, kafasında oturtabilir. Her ne kadar daha geniş düşünmeye ve ufak tefek konularda paylaşımcı, uyumlu davranmaya başlasa da hala aldığı kararlar ve düşünceler benmerkezcidir. Mantığı henüz tam olarak gelişmemiştir ama artık şiir, öykü, şarkı ve sayılar gibi şeyleri ezberleyip aklından söyleyebilir. Aynı zamanda odaklanmaya başladığı için kendine hikayeler anlatılmasından da hoşlanır, sıkılmaz. Hayal gücü ve yaratıcılığı bu dönemde çok geniştir. Renkleri, harfleri tanır ve bilir. Düzgün cümleler kurmaya özen gösterir. Kelimelerin anlamlarını daha rahat hatırlar ve öğrenir. Konuşmadan önce düşünmeye başlar yani söyleyeceği şeyleri önceden zihninde tasarlar. Ona kitaplar okuyarak, beraber resim yaparken renkleri tanıtarak, beraber sayıları sayıp şarkı söyleyerek yardımcı olabilir, gelişimini destekleyebilirsiniz.

BESLENME SAĞLIK

5 yaş çocuğu artık sevdiği ve sevmediği besinler konusunda fikirleri oluşmuş bir bireydir. Eğer doğru olanı sizinle beraber öğrenmesini istiyorsanız onunla kahvaltı yapmanız ve bu alışkanlığı ona kazandırmanız önemlidir. Televizyon karşısında yenilen yemeklerden kaçınarak, yemek saatlerini ailenin bir arada olduğu kaliteli zaman dilimlerine çevirebilirsiniz. Bu sayede sağlıklı besinler tükettiği güzel anıları olacak ve bunu bir alışkanlığa çevirecektir. Bu dönemde kazandığı ve öğrendiği alışkanlıklar, davranışlar yetişkinlik hayatında bile etkilerini gösterecektir. Abur cubur denilen sağlıksız gıdalardan kesinlikle ve kesinlikle uzak durulmalıdır. Zaten hiç tadına bakmadıysa bunları istemeyecektir. Ara öğünlerde ya da ana yemeklerde hazır yiyeceklerden ziyade ev yemekleri ve sağlıklı besinler tüketilmesine önem gösterilmelidir. Her besin grubundan ihtiyacı kadar tüketmesini sağlamanız gelişimi için önemlidir. Tek tip beslenmeden kaçının. Sağlıklı her şeyden yemesini, en azından tadına bakmasını sağlamanız gerekir. Ayrıca yemek hazırlarken size yardım etmek onun için bu yemeği daha değerli ve lezzetli yapacaktır. Mutfakta sizinle çalışmasına ve gönüllü olduğu, yapabileceği işleri yapmasına izin verebilirsiniz. Bu dönemde süt dişleri dökülmeye başlayabilir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır. Böyle konulardan korkmaması gerektiğini anlatmalı ve mümkünse diş hekimi ziyareti yapılarak bu durumun korkutucu bir şey olmadığı hakkında bilgiler verilmelidir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler