Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Türkyılmaz, estetik hakkında şaşırtıcı gerçekleri anlatıyor...
Görünüşü güzel olanlar daha fazla maaş alıyor!
2011 yılında Texas Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde yapılan bir çalışmada aynı eğitim düzeyi ve bilgi birikimine sahip çalışanlar arasında dış görünüşü daha iyi olanların %5'e kadar fazla maaş aldığı ve bunun tüm yaşama vurulduğunda, 230.000 dolarlık bir kazanç sağladığı ispatlanmış.
Yine Alman dergisi Die Welt'in yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Çin'de yılda 7 milyon genç üniversiteden mezun oluyor ve mesleki hayata atılıyor. Birçok açıdan aynı seviyede olup iş başvurusu yapan binlerce kişiden çoğu, dış görünüşe göre seçiliyor. Bu sebeple de Çin'de son yıllarda estetik ameliyatlarda patlama yaşanıyor. Rekabet tüm zorluğu ile karşımızda ve vahşi kapitalizm tüm vehameti ile hükmünü sürdürmekte. Dolayısıyla bu mücadeleden başarılı çıkmak isteyen yönetici ve adayları artık daha güzel olmanın peşinde.
2008 yılında Almanya'da yapılan bir anket çalışması da gösteriyor ki; Alman erkeklerinin %90'ı mesleki başarıya ulaşmada kişinin çekici olması çok önemli.
Yine 2000 yılında Amerika'da yapılan bir ekonomi çalışmasında 2000 kişiye 100 CEO'nun vesikalık fotoğrafı gösterilmiş ve bunun uzerine sorular sorulmuş. Cevap olarak becerikli ve iyi görünümlü diye tahmin edilen kişilerin gerçekte de diğerlerine oranla ortalama %7,5 daha fazla kazandıkları ortaya çıkmış.
- Size, kariyerinde yükselmek, hedeflediği işe girebilmek için gelen hasta oranı nedir?
Bunu direkt bu şekilde ifade eden hastalar oldukça nadir, ancak sohbet asıl sebepler ortaya çıkabiliyor. Örneğin, iş değiştirdim, yeni işime başlamadan önce daha atraktif görünmek istiyorum veya üniversiteden mezun oldum ve iş başvurularıma başlamadan önce "şurada şöyle bir değşiklik yapmak istiyorum" diyen hastalarımın sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Profiline dayanarak, kariyeri ile ilişkilendirebileceğim hasta sayısı yaklaşık yüzde 20 oranında. Yani aslında gelen her 5 hastadan 1'i kariyeri için bizlere başvuruyor. Bundan 10 yıl önce elbette durum daha farklıydı. Bir kere bu sebeple gelindiği de belirtilmezdi. Hastalar öncelikle kendileri, sonra sosyal çevreleri için ameliyat olurdu. Ancak günümüzde bu oran neredeyse yüzde yüz arttı ve rekabetin artmasıyla kariyer odaklı ameliyatlar da çoğaldı.
- En çok hangi meslek grubu estetik yaptırıyor?
Aslında benim uygulamalarımda ilk sırayı, yukarıda saydığınız meslekler değil, yönetici pozisyonundaki hanımlar alıyor. Aslında bu bile iş dünyasındaki değişimin önemli bir göstergesi. Görsel mesleklerde ve hizmet sektörü gibi müşterisiyle birebir temasta olan meslek gruplarında kariyer anlamında estetik müdahale yaptırma oranı oldukça yüksek. Hostes, ekran karşısında çalışanlar (ekran yüzleri), modeller, sporcular, satış ve pazarlama alanında görev alanlar... Yöneticilerin yanı sıra bu meslek gruplarından da hasta başvurularımız bulunmakta.
- Estetik yaptırmada kadın-erkek oranı nedir?
Türkiye genelinde olduğu gibi benim de hasta profilim %90 kadına karşılık % 10 erkek hasta diyebiliriz. Almanya'da erkeklerin estetik cerrahi işleme başvurma oranının 2012 senesinde Alman Estetik Plastik Cerrahi Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre ise %16.8.
- Hangi cinsiyet en çok hangi estetiği yaptırıyor?
Cerrahi estetik işlem olarak incelersek Türkiye genelinde kadın ve erkekte en çok Rinoplasti (burun düzeltme) ameliyatı yapılıyor. Sonrasında kadınlarda meme (büyütme, küçültme veya dikleştirme), erkeklerde ise yüz (yüz germe, ortayüz germe) operasyonlarıdır. Minimal invaziv işlemleri dahil edersek botoks açık ara kadın ve erkekte en fazla yapılan işlemdir diyebilirim.
- Kariyerinde yükselme devam ettikçe tekrar gelenler oluyor mu?
Estetik, doğru zaman, teknik ve doktor ile yapıldığında, sizi hayata bağlayacak, işinizde kariyerinizde gelişiminize katkı sağlayacak bir sihirli değnek aslında. Kadınlar ve erkekler de bunun farkında. Türkiye estetik müdahaleler konusunda dünyadaki en iyi ülkelerden biri. Hal böyle olunca da, erişilebilir uygulamalar artıyor ve daha çok insan daha çok güzelleşiyor. Önce ufak tefek, neştersiz müdahaleler ile geliniyor. Sonrasında alınan tepkilerin olumlu olmasıyla bu ameliyatlara kadar gidebiliyor. Birebir iş dünyasında olan, özellikle "insan yöneten" kişiler, otoritenin, dinamizmin ve hatta yönetici-çalışan sadakatinin devamı için "genç görünmeye" devam arzusunda oluyor. Dolayısıyla evet, hastalarımın hemen hemen yarısı, invaziv müdahalelerden sonra ameliyat için de bize geliyor.