Yabanci Dil Haberleri

KPSS’ye geç kalan adaylar sınavı saniyelerle kaçırdılar! Üzüntüyle kapıdan döndü!

Yurt genelinde ÖSYM tarafından bugün düzenlenen KPSS'ye giren adaylardan bazıları geç kaldı. 10.00'da kapıların kapanmasıyla dışarıda kalan adaylar, sınavı saniyelerle kaçırdı. Adaylar, görevlilere ne kadar dil dökse de sınava alınmadı.

Haber 2024-07-14 12:41:10

Yapay zeka seslendirme nedir, nasıl yapılır? Yapay zeka seslendirme uygulamaları

Teknoloji, içerik üretiminde önemli bir değişim yaratır. Yapay zeka destekli ses üreticileri, yazılı metinleri sadece okumakla sınırlı kalmaktan çıkarıp onları canlı, duygusal seslere dönüştürebilir. Bu da kullanıcılarla daha derin bağlar kurmaya olanak tanır. Yapay zeka destekli ses üreticileri, çeşitli dil seçenekleri sunarak uluslararası bir izleyici kitlesiyle etkileşim kurma imkanı sağlar. Peki, yapay zeka seslendirme nedir, nasıl yapılır? Yapay zeka seslendirme uygulamaları nelerdir?

Haber 2024-07-05 21:33:02

Fotoğraf nasıl yazılır? Fotoğraf mı fotoraf mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günlük hayatta sıkça kullanılan kelimelerin bile doğru yazılışları konusunda insanlar tereddüt yaşayabilir. Bu durumda, Türkçe'deki kelimelerin doğru yazım şekilleri ve dil bilgisi kuralları hakkında en güvenilir kaynak Türk Dil Kurumudur. Türkçenin korunması ve gelişmesi amacıyla TDK, yazım kılavuzlarını internet sitesinde yayınlamıştır. Bu sayede kelimelerin anlamları ve doğru yazım şekilleri kolayca öğrenilebilir. Telaffuzundan dolayı sıkça yanlış yazılan kelimelerden biri de "fotoğraf"tır.

Egitim 2024-06-27 16:07:00

Fark ettim nasıl yazılır? Fark ettim ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından güncellenen imla kurallarına internet üzerinden kolayca erişilebilmektedir. Türkçe'deki her kelimenin doğru yazımı bu güncel sözlükte dijital olarak bulunabilmektedir. Sözlükte en çok aranan konular arasında bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gereken sözcükler ön plana çıkar. Örneğin, 'fark ettim' sözcüğünün doğru yazımı sık sık merak edilir. Peki, fark ettim nasıl yazılır?

Egitim 2024-06-27 16:04:57

Erozyon nasıl yazılır? Erozyon mu erezyon mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günlük hayatta sıkça karşılaşılan kelimelerin doğru yazım biçimlerini bilmek son derece önemlidir; bu hem iş hem de sosyal yaşamda doğru iletişim kurabilmek için gereklidir. İnsanlar, günlük konuşmalarında dahi kelimelerin doğru yazımı konusunda zaman zaman tereddüt yaşayabilirler. Türkçe dil bilgisi kuralları ve kelime kullanımı konusunda en yetkili kaynak Türk Dil Kurumudur. Bu kapsamda araştırılan sözcüklerden biri erozyondur. Peki, erozyon nasıl yazılır?

Egitim 27-06-24 16:03

Dolmabahçe Sarayı nasıl yazılır? TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe dil yapısını öğrenmek, eğitim sürecinin bir parçası olarak başlar ve hayat boyunca devam eder. Günümüzde imla kurallarına dikkat edenler, internet aracılığıyla yazım kurallarıyla ilgili bilgi edinebilirler. Türkçe yazım kurallarıyla ilgili birçok kaynak site mevcuttur. Özellikle Türk Dil Kurumu (TDK), güncel sözlükleriyle resmî internet sitesinde hizmet veren başlıca kaynaklardandır. Bu kaynakta en çok aratılan ifadelerden biri de Dolmabahçe Sarayı’dır.

Egitim 27-06-24 15:58

Dimdik nasıl yazılır? Dimdik ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe'de özellikle 2 kelimeden oluşan sözcüklerin yazımında sık sık yazım kuralları ihlal edilebilir. Bu yazım hatalarını düzeltmek için sözlük sitelerinden yararlanmak son derece önemlidir. Yazım konusunda rehberlik sağlayan en önemli sözlük sitelerinden biri Türk Dil Kurumu (TDK) sözlükleridir. Dilimizde sıkça hatalı yazılan kelimelerden biri ise "dimdik" sözcüğüdür. Peki, dimdik nasıl yazılır?

Egitim 27-06-24 15:55

Dil bilim nasıl yazılır? Dil bilim ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Kelime haznesi son derece geniş olan Türkçemizde bazı sözcüklerin ayrı, bazı kelimelerin ise bitişik yazılması kuralı bulunmaktadır. Ayrı ya da bitişik olarak kullanılan sözcükler dil bilgisi nezdinde birleşik kelime olarak tabir edilmektedir. Dil bilim sözcüğü de bir birleşik kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kelimenin yazım şeklinde yaygın olarak imla hatasına rastlanılmaktadır. Peki, dil bilim nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 26-06-24 19:26

Denizli’mizin nasıl yazılır? Denizli’mizin mi Denizlimizin mi? TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimiz kelime dağarcığı açısından zengin bir dil olarak tanımlanmaktadır. Zengin bir dil olması zaman zaman bazı sözcüklerin yazımında hata görülmesine neden olabilmektedir. Her kelimenin yazım stilinde farklı kurallar uygulanmaktadır. Yazım kuralları olarak da öne çıkan bu kuralları bilmek, yazılı iletişimlerin doğru olması yönünden önemlidir. Türkçemizde çok sık hatalı yazılan sözcüklerden biri Denizli’mizin kelimesidir. Peki, Denizli’mizin nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 26-06-24 19:21

Beş yüz nasıl yazılır? Beş yüz ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe'de sözcüklerin doğru imla kurallarına uygun olarak yazılması büyük bir öneme sahiptir. Bu kurallar, Türk Dil Kurumu tarafından belirlenmiş olup, metinlerin anlaşılır ve düzgün iletilmesini sağlar. Beş yüz gibi sıkça kullanılan sayısal ifadelerde ise yazım hataları yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Dolayısıyla beş yüzün doğru yazımı hakkında merak edilenler ve bu kuralların doğru uygulanması ile ilgili bilgiler önem taşır. Peki, beş yüz nasıl yazılır?

Egitim 25-06-24 19:42

Beş yüz bin rakamla nasıl yazılır? TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi konuları arasında yazım kuralları özel bir öneme sahiptir. Bu kurallar, kelimelerin yazımından sayıların yazımına kadar birçok farklı konuyu kapsar. Özellikle bazı sayıların yazımında sıkça hatalar yapılmaktadır. Sayılar, bir metin içinde yazıyla da rakamla da ifade edilebilir. Ancak, tutar belirten sayılarda belirli kurallara uyulması gerekmektedir. Peki, beş yüz bin rakamla nasıl yazılır?

Egitim 25-06-24 19:40

Başsavcı nasıl yazılır? Başsavcı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe'de, 2 veya daha fazla kelimenin bir araya gelmesiyle oluşan çeşitli kelime türleri bulunmaktadır. Bu türlerden biri, iki ayrı kelimenin birleşerek yeni bir anlam oluşturduğu birleşik sözcüklerdir. Dil bilgisi kurallarına göre, birleşik sözcüklerin bazıları ayrı yazılırken bazıları ise bitişik yazılır. Başsavcı sözcüğü de bu birleşik sözcüklerden biridir ve yazımında sıkça imla hatası yapılmaktadır. Peki, başsavcı nasıl yazılır?

Egitim 25-06-24 19:37

Bağırsak nasıl yazılır? Bağırsak mı barsak mı bağarsak mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe'nin zengin kelime dağarcığı, pek çok yeni kelimenin türemesiyle önemli ölçüde genişlemiştir. Bu kelimeler, Türkçe'ye adapte olurken zaman içinde çeşitli değişikliklere uğramış ve evrilmiştir. Ancak, özellikle yabancı kökenli kelimelerin telaffuz ve yazımında sıkça hatalar yapılmaktadır. Türkçe'nin dil ve yazım kuralları, bu tür hataların önlenmesine yardımcı olacak şekilde oluşturulmuştur. Bu kurallar, dilin doğru ve etkili iletişim için kilit bir rol oynamaktadır.

Egitim 25-06-24 19:33

Defnetmek nasıl yazılır? Defnetmek ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazılı iletişimlerde sözcüklerin doğru yazılması ve kullanılması, iletişimin doğru anlaşılabilmesi yönünden büyük önem taşımaktadır. Kelimelerin yazımı hususunda çelişkiye düşüldüğünde sözlük sayfalarından faydalanılması gerekmektedir. Bu konuda en iyi rehberlik eden sayfaların başında Türk Dil Kurumuna ait olan TDK sözlükleri gelmektedir. Dilimizde yaygın olarak hatalı yazılan sözcüklerden biri defnetmek kelimesidir. Peki, defnetmek nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 25-06-24 19:31

Darmadağınık nasıl yazılır? Darmadağınık ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemiz sözcük yönünden bir hayli zengin bir dil olarak dikkat çekmektedir. Kimi kelimeler bitişik olarak yazılırken kimileri ise ayrı olarak yazılmaktadır. Bu tür sözcükler birleşik kelime sınıfına dâhil olmaktadır. Birleşik sözcüklerin yazım stilinde yaygın olarak imla yanlışı görülebilmektedir. Dilimizde birçok kullanıcı tarafından hatalı yazıya dökülen kelimelerden biri de darmadağınık sözcüğüdür. Peki, darmadağınık nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 25-06-24 19:30

Swift programlama dili nedir, ne işe yarar? Swift ile neler yapılabilir?

Apple platformlarında yazılım geliştirme amacıyla oluşturulan Swift, açık kaynaklı bir programlama dilidir. Hızlı, güçlü ve kullanıcı dostu olan Swift, öğrenmesi oldukça basit bir dildir. Hatta, kodlama konusunda hiçbir deneyimi olmayan biri bile Swift'i kolayca öğrenebilir. Nesne tabanlı bir dil olan Swift, Objective-C'ye alternatif olarak sunulmuştur. Bu dilde uygulama geliştirebilmek için Xcode programı gereklidir. Peki, Swift programlama dili nedir?

Haber 25-06-24 19:04

Java nedir, Java ile neler yapılabilir? Java ile Javascript aynı mı?

Java, internet bağlantısı olan veya olmayan pek çok dijital cihazda bulunabilen bir programlama dili, bir bilgi işlem platformu ve aynı zamanda bir uygulama çalıştırma yazılımıdır. Programlama için birçok dil bulunsa da, Java günümüzde birçok alanda yoğun olarak tercih edilmektedir. Peki, Java nedir, Java ile neler yapılabilir?

Haber 25-06-24 19:03

SQL nedir ve ne işe yarar? SQL avantajları ve dezavantajları

Görüşlere ters düşmesine rağmen, ilişkisel veri tabanlarını yönetmek için yaygın bir biçimde kullanılan SQL, sadece yazılımcıların değil, herkesin bilmesi gereken bir dil olarak kabul edilir. Bilgisayar ortamında bulunan işlenmemiş bilgilere veri denir. Yani bilgisayara girilen ve depolanan her şey veridir. Bu veriler daha sonra kolaylıkla erişilebilir ve istendiği zaman kullanılabilir hâle gelir. Peki bu sistemde SQL nedir, ne işe yarar?

Haber 25-06-24 19:01

PHP nedir, ne işe yarar? PHP zor mu, öğrenmek kaç ay sürer?

Teknolojiler her geçen gün ilerlerken, web dünyası da hızla değişir. Kullanılan yazılım dilleri ve sunucular önemli ölçüde gelişim göstermektedir. Bu nedenle, web hizmetleri sunan birçok uygulama ve dil mevcuttur. Bu dillerden biri de PHP'dir. PHP, günümüzde yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir. Peki, bu kapsamda araştırılan PHP nedir ve ne işe yarar?

Haber 25-06-24 19:00

C++ nedir, ne işe yarar? C++ ile neler yapılabilir? C++ avantajları ve dezavantajları

Yazılım sektörü her geçen gün büyüyüp gelişmektedir. Birçok yeni yazılımcı adayı da yazılım dilleri hakkında araştırmalar yapar. Yazılıma hangi dil ile başlayacaklarını bilmeyen adaylar, en çok yazılım dillerinin hangi alanlarda kullanıldığını merak eder. Bu kapsam araştırılan yazılım dillerinden biri de C++ dilidir. Peki, C++ nedir, ne işe yarar?

Haber 25-06-24 18:59

Bluz nasıl yazılır? Bluz mu büluz mu, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemiz sözcük sayısı yönünden geniş bir dil olarak öne çıkar. Geçmiş zamanlarda farklı kültürlerle etkileşime girmiş olan dilimizde bundan kaynaklı yabancı kökene sahip pek çok kelime bulunur. Bluz sözcüğü de bunlardan biri olmaktadır. Bu kelimenin yazım biçiminde yaygın olarak imla hatasına rastlanılmaktadır. Kelimelerin doğru yazımı konusunda bilgi sahibi olabilmek için TDK sözlükleri sayfasından faydalanılır. Peki bluz nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 21-06-24 18:32

Birçoğumuz nasıl yazılır? Birçoğumuz ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizi meydana gelen bazı kelimeler birleşik sözcük sınıfına girdiğinden ayrı veya bitişik kullanılır. Birçoğumuz kelimesi de Türkçemizde var olan ve dilimizi zenginleştirilen birleşik sözcüklerden biridir. Bu sözcük birçok kullanıcı tarafından genellikle imla hatası yapılarak yazılır. Kelimelerin yazımı hususunda doğru bilgilere ulaşmak için Türk Dil Kurumu tarafından oluşturulan TDK sözlükleri sayfası ziyaret edilmektedir. Peki, birçoğumuz nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 21-06-24 18:31

Birdenbire nasıl yazılır? Birdenbire ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisinde 2 ya da daha fazla kelimenin yan yana gelerek, yeni bir kavram oluşturması, birleşik sözcük olarak ifade edilmektedir. Birleşik sözcüklerin bazıları bitişik olarak kullanılırken bazıları ise ayrı olarak yazılmaktadır. Birdenbire kelimesi de birleşik sözcük sınıfına giren kelimelerden biridir. Bu sözcüğün yazımında sıklıkla hata görülmektedir. Peki, birdenbire nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 21-06-24 18:30

Bir türlü nasıl yazılır? Bir türlü ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemiz sözcük yönünden zengin bir dil olduğundan bazı kelimelerin yazım şeklinde hataya düşülebilmektedir. Özellikle 2 kelimeden meydana gelen sözcüklerin yazımında daha sık yazım kuralı ihlaline denk gelinmektedir. Kelimelerin doğru kullanımını öğrenmek, dilimizi akıcı ve iyi kullanmamız yönünden büyük önem taşımaktadır. Dilimizde birçok kullanıcı tarafından hatalı yazılan sözcüklerden biri de bir türlü kelimesidir. Peki, bir türlü nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 21-06-24 18:29

Bin sekiz yüz rakamla nasıl yazılır? TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi kuralları içerisinde yazım kuralları denilen önemli bir başlık bulunmaktadır. Bu başlık içerisinde çeşitli kurallar yer almaktadır. Bu kurallardan biri de sayıların yazım biçimidir. Sayılar yazı olarak yazılabileceği gibi rakamla da belirtilebilmektedir. Bu noktada bin sekiz yüzün rakamla nasıl yazıldığı konusunda ikilem yaşanabilmektedir. Peki, bin sekiz yüz rakamla nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 20-06-24 19:43

Kapalıçarşı'daki 500 TL'lik tost sosyal medyada gündem yarattı! Tırnak pide arasında kaşar, dil... Bu tostu yiyeceğime 500 TL'yi yerim

Kapalıçarşı'nın fenomen tostçusunun tırnak pide arasına yaptığı kaşar ve dilden oluşan özel tostu hem ziyaretçilerin hem de sosyal medyanın gündeminde. Kapalıçarşı'yı ziyaret edenlerin sıklıkla bu tostu tercih ettiği dile getirilirse de fiyatı cep yakıyor. Fenomen ismin tostunun ücreti ise tam 500 TL.

Trend 20-06-24 09:10

Polis ceza yazdı diye demediğini bırakmadı: ‘Sen insan değilsin! Allah bildiği gibi yapsın seni’

Kırıkkale’de polislerin trafik uygulaması sırasında yaşadıkları bir olay pes dedirtti. Polisin adeta "sabır" sınavına dönüşen uygulama sırasında bir otobüs şoförü ehliyetini vermemek için dakikalarca dil döktü. En sonunda ehliyeti alınınca "Sen insan değilsin" diyerek trafik polisine tepki gösterdi.

Haber 20-06-24 08:02

Ağustos böceği nasıl yazılır? Ağustos böceği ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi kuralları içerisinde yer alan yazım kuralları, dilimizi doğru kullanmamız yönünden oldukça önemli bir konudur. Yazım kurallarına göre birleşik sözcük sınıfına giren bazı kelimeler ayrı, bazıları ise bitişik olarak kullanılır. Hâl böyle olunca hangi sözcüğün bitişik, hangi kelimenin ayrı yazılması gerektiği hususunda ikileme düşülmektedir. Ağustos böceği sözcüğü de yazımında karışıklık yaşanan kelimelerden biridir. Peki, ağustos böceği nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 08-06-24 19:38

Ayakaltı nasıl yazılır? Ayakaltı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemiz kelime yönünden fazlasıyla zengin bir dil olarak kabul edilmektedir. Türkçemizde tek kelimeden oluşan sözcüklerin yanı sıra 2 ya da daha fazla sözcüğünün birleşerek ortaya çıkardığı birçok birleşik kelime de bulunmaktadır. Hâl böyle olunca çoğu sözcüğün yazım biçiminde ikileme düşülmekte ve yaygın olarak hatalı yazılmaktadır. Dilimizde çoğunlukla imla yanlışı yapılan kelimelerden biri de ayakaltı sözcüğüdür. Peki, ayakaltı nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 06-06-24 19:30

Astsubay nasıl yazılır? Astsubay mı assubay mı, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi kurallarına harfiyen uymak, Türkçemizi güzel ve doğru kullanmamız yönünde büyük önem arz etmektedir. Dilimizde birçok farklı sözcük bulunmaktadır. Bu sözcüklerin kimisi yabancı kökene sahipken kimisi ise Türkçe kökenlidir. Türkçe ya da yabancı kökenli olup olmaması fark etmeksizin birçok sözcüğün yazımında yaygın olarak hata yapılmaktadır. Astsubay kelimesi de yazımında imla yanlışı görülen sözcüklerden biridir. Peki, astsubay nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 06-06-24 19:27

Arnavut kaldırımı nasıl yazılır? TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizde var olan bazı kelimeler tek sözcükten oluşurken bazıları ise iki kelimeden meydana gelmektedir. İki sözcüğün yan yana gelerek yeni bir kavram ifade etmesi, dil bilgisi kurallarına göre birleşik sözcük olarak tanımlanmaktadır. Arnavut kaldırımı sözcüğü de bir birleşik kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kelimenin yazımında yaygın olarak imla hatasına rastlanılmaktadır. Peki, Arnavut kaldırımı nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 06-06-24 19:26

Arkeoloji nasıl yazılır? Arkeoloji mi arkooloji mi, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemiz sözcük yönünden çok zengin bir dil olarak tabir edilir. Bu kadar fazla kelimenin var olması bazı sözcüklerin yazımında zaman zaman imla yanlışının görülmesine neden olabilmektedir. Sözcüklerin yazımı kadar söyleniş biçimleri de ayrı bir öneme sahiptir. Dilimizde yaygın olarak yazım biçiminde hataya düşülen sözcüklerden biri arkeoloji kelimesidir. Peki, arkeoloji nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 06-06-24 19:25

Yer alan nasıl yazılır? Yer alan ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İnsanlar arası etkili iletişim gerçekleşebilmesi için dil kurallarına uyulması gerekmektedir. Bu yüzden, birçok kişi arama motorlarında çeşitli kelimelerin doğru yazılışını araştırmaktadır. "Yer alan" kelimesi de sıkça yanlış yazılan ve doğru yazılışı merak edilen bir kelimedir. Peki, "yer alan" nasıl yazılır?

Egitim 28-05-24 21:52

Yazık ki nasıl yazılır? Yazık ki ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili, geniş bir sözcük dağarcığına sahiptir ve bu nedenle pek çok farklı türde kelime ve ek barındırır. Dilimizdeki kelimelerin ve eklerin yazım biçimleri, dil bilgisi kuralları çerçevesinde düzenlenir. En çok merak edilen konulardan biri ise "-ki" ekinin kullanım şeklidir. "-Ki" eki, hem yapım eki, hem bağlaç, hem de ilgi zamiri olarak kullanılır ve yazımı sıkça araştırılır. Peki, "yazık ki" nasıl yazılır?

Egitim 28-05-24 21:50

Yad etmek nasıl yazılır? Yad etmek ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, dünyanın en zengin kelime hazinelerinden birine sahip bir dil olarak, pek çok birleşik kelime, birleşik fiil ve sıfat barındırır. Bu kelime çeşitliliği, Türkçe'nin geniş kelime dağarcığının önemli bir sebebidir. Etmek, edilmek, olmak gibi yardımcı fiillerle oluşturulan çok sayıda kelime mevcuttur ve bu kelimelerin yazımında sıklıkla hatalar yapılır. Bunlardan biri de “yad etmek” ifadesidir. Peki, yad etmek nasıl yazılır?

Egitim 28-05-24 21:46

Varyemez nasıl yazılır? Varyemez ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe’de farklı anlamlara sahip kelimeler bir araya gelerek bileşik türde yeni anlamlar oluştururlar. Dilimizin zengin bir kelime dağarcığına sahip olmasının nedenlerinden biri de bu bileşik türdeki kelimelerdir. Kelime dağarcığını zenginleştiren bu kelimeler, yazımlarında en sık yapılan hatalar arasında yer alır. Bu hataların önüne geçmek için oluşturulan Türkçe dil bilgisi kurallarına dikkat edildiğinde yazım hatası yapılmaz. Peki, varyemez nasıl yazılır?

Egitim 28-05-24 21:45

Türkiye'miz nasıl yazılır? TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, kelime hazinesi geniş ve zengin dillerden biridir. Kelimelerin nasıl yazılacağı ve hangi ekleri alacağı, Türk Dil Kurumu tarafından belirlenmiştir. Türkçede sıkça yapılan hatalardan biri, özel isimlerin yanına gelen eklerin nasıl yazılacağı konusundadır. Günlük yaşamda sıkça kullanılan özel isimlerden biri olan "Türkiye” ifadesine gelen ekler de sıklıkla karıştırılmaktadır. Peki, "Türkiye'miz" kelimesi nasıl yazılır?

Egitim 28-05-24 21:41

Şehir içi nasıl yazılır? Şehir içi ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi kurallarına uymak, yazılı iletişimlerde kendimizi karşı tarafa doğru ifade edebilmemiz açısından son derece önemlidir. Özellikle birleşik kelime sınıfına giren sözcüklerin yazımında sıklıkla hata yapılmaktadır. Şehir içi kelimesi de yazımında yaygın olarak yazım hatasına rastlanılan birleşik sözcüklerden biridir. Peki, şehir içi nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 28-05-24 18:37

Öğretmenim nasıl yazılır? Öğretmenim mi öretmenim mi, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Sözcüklerin yazım şekli kadar telaffuz şekillerini de iyi bilmek gerekir. Bu noktada Türk Dil Kurumu tarafından meydana getirilen ve sanal ortamda kullanıcılara hizmet sağlayan TDK sözlükleri sitesi devreye girmektedir. Bu site aracılığı ile kelimelerin yazılışları ve söylenişleri hakkında bilgi edinilir. Dilimizde çok sık hatalı yazılan sözcüklerden biri öğretmenim kelimesidir. Peki, öğretmenim nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 25-05-24 20:24

Çetin ceviz nasıl yazılır? Çetin ceviz ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizde yer alan bazı kelimelerin ayrı yazılması gerekirken bazılarının ise bitişik olarak kullanılması gerekmektedir. Bu ayrı veya bitişik olarak kullanılan sözcükler dil bilgisi kurallarına göre birleşik sözcük olarak ifade edilmektedir. Çetin ceviz de bir birleşik sözcük olmakla birlikte yazımında yaygın olarak imla hatasına rastlanılan kelimelerden biridir. Peki, çetin ceviz nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 25-05-24 20:19

Zikzak nasıl yazılır? Zikzak mı zigzag mı, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Kelimeleri doğru olarak okumak ve yazıya aktarmak, Türkçemizi güzel kullanmamız yönünden oldukça önemlidir. Dilimizi oluşturan pek çok sözcük yabancı kökene sahip olduğundan bu kelimelerin yazım biçiminde yaygın olarak yazım hatası görülebilmektedir. Bu hataları gidermek ve düzeltmek için Türk Dil Kurumunun güncel bilgiler sunan Türkçe sözlük sayfası ziyaret edilir. Dilimizde en sık hatalı yazılan kelimelerden biri zikzak sözcüğüdür. Peki, zikzak nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 24-05-24 19:56

Zaaf nasıl yazılır? Zaaf mı zağaf mı, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili kelime açısından zengin bir dil olarak öne çıkar. Dilimizi meydana getiren bazı sözcükler yabancı kökenliyken bazıları ise Türkçe kökene sahiptir. Bu noktada özellikle yabancı kökene sahip olan sözcüklerin yazım stilinde sıklıkla imla yanlışı yapılabilmektedir. Kelimelerin yazımında yazım yanlışı yapmamak için TDK sözlük sitelerinden faydalanmak önemlidir. Bu noktada sıklıkla hatalı yazılan sözcüklerden biri zaaf kelimesidir. Peki, zaaf nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 24-05-24 19:54

Tut ki nasıl yazılır? Tut ki ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi konuları içerisinde pek çok farklı kural mevcuttur. Bu kuralların başında yazım kuralları gelmektedir. Yazım kuralları arasında sıklıkla hata yapılan konu başlıklarından biri bağlaçların yazımıdır. Günümüzde pek çok kullanıcı bağlaç olarak kullanılan sözcüklerin nasıl yazıldığı konusunda ikileme düşmektedir. Tut ki sözcüğü de yazımında yaygın olarak imla yanlışına rastlanılan kelimelerden biridir. Peki, tut ki nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 23-05-24 13:14

Tahammül nasıl yazılır? Tahammül mü tahamül mü, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimiz sözcük yönünden çok zengin bir dil olduğundan bazı kelimelerin yazım stillerinde zaman zaman yazım kuralı ihlali yapılabilmektedir. Kelimelerin yazımında ikileme düşüldüğünde Türk Dil Kurumunun güncel Türkçe sözlük sitesine bakılmaktadır. Bu site aracılığıyla kullanıcılar sözcüklerin yazımıyla alakalı en güncel bilgilere ulaşabilir. Dilimizde yaygın olarak yazım yanlışı yapılan kelimelerden biri tahammül sözcüğüdür. Peki, tahammül nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 22-05-24 19:40

Soyağacı nasıl yazılır? Soyağacı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizde sözcüklerin birçoğunun gerek okunuş tarzı gerekse yazılış stili birbirinden farklı olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle iki kelimeden meydana gelen sözcüklerin yazımında yaygın olarak yazım hatasına rastlanılmaktadır. Dil bilgisi kurallarına göre bazı kelimeler bitişik olarak kullanılırken bazıları ise ayrı olarak yazılmaktadır. Dilimizde sıkça hatalı yazılan sözcüklerden biri soyağacı kelimesidir. Peki, soyağacı nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 22-05-24 19:36

Sanayi nasıl yazılır? Sanayi mi sanayii mi, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimiz kelime sayısı açısından epey zengin bir dil olarak öne çıkmaktadır. İnsanların dilimizi güzel kullanabilmesi için sözcükleri doğru söylemesi ve yazması gerekmektedir. Dilimizde yaygın olarak hatalı yazılan çok sayıda sözcük mevcuttur. Bu yazım hatalarının düzeltilebilmesi için Türk Dil Kurumunun güncel Türkçe sözlük sitesinden yararlanılmaktadır. Türkçemizde çok sık imla hatasına düşülen kelimelerden biri sanayidir. Peki, sanayi nasıl yazılır?

Egitim 21-05-24 19:40

GPT-4o nedir, GPT-4o nasıl kullanılır? GPT-4o ücretsiz mi?

Teknolojinin ilerlemesi ve internetin her geçen gün günlük hayata biraz daha fazla entegre olmasıyla günlük konuşma diline de birçok yeni ve teknolojik kavramlar, terimler girmiştir. Bunlardan biri de son zamanlarda en çok duyulanı ve konuşulanı GPT ifadesi olmuştur. GPT-4o ise yeni bir büyük dil modelinin adıdır. Peki, GPT-4o nasıl kullanılır? GPT-4o ücretsiz mi?

Haber 15-05-24 22:48

Karaman'da Türk Dil Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı

Karaman'da, 747. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlileri bugün düzenlenen etkinliklerle sona erdi.

Yurthaber 14-05-24 08:04

İştirak ne demek? İştirak türleri nelerdir?

Türk Dil Kurumu’nun sözlük yayınlarına ve internet sitesinde yer alan Türkçe Sözlük sayfasına göre iştirak kelimesi Arapça kökenli olan isim türünde bir kelimedir. Paydaşlık, ortaklık, katılma, katılım gibi anlamlara karşılık gelir ve çeşitli alanlarda kullanılabilir. Kullanıldığı alana göre farklı anlamlara gelebilir.

Haber 13-05-24 17:41