KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Hem ebeveynleri hem çocukları olumlu etkiliyor: Anne baba koçluğu nedir?

    Anne-baba koçluğu, çocukların gelişmelerine katkı sağlayacak şekilde; duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını kontrol etmesini destekleyen bir model olduğunu söyleyen Yaşam Koçu Elgiz Henden, anne-baba koçlarının bu model içerisinde çocukların daha fazla çocuk olmasını ve anne babaların ise daha fazla anne baba olmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

    Süreç içerisinde çocukların kendilerini daha iyi ifade etmesi ve kendi iç dünyalarını anne ve babaya daha iyi aktarabilmesi için anne babalara koçluk becerileri kazandırdığımız bir yaklaşımdan bahsediyoruz. Anne baba süreçlerini daha eğlenceli hala getirmeye de çalışan bir modeldir.Bizler çok ciddiye alıyoruz anne baba olmayı. Anne baba koçluğu ciddi bir iştir ama bu rolleri gerçekleştirirken çocuklarla birlikte eğlenmeyi ve bu işin içerisine neşe katmayı da destekleyen bir süreçtir.

    ANNE-BABA KOÇUNDAN DESTEK NE ZAMAN ALINMALIDIR?

    Anne-baba koçluğu desteğini anne ve babalar genellikle çocuklarda problem yaşadıklarında almayı tercih ediyorlar. Bu durum yaş dönemlerine göre değişebilir. Hamilelik sürecinden yirmi beş yaşına kadar bu süreç içerisine kadar anne babalar, anne baba koçluğu yaklaşımından yararlanabilirler. Her dönemde de farklı bir tarzda davranıyoruz.

    Örneğin; 0-6 yaş arasında çocuğa koçluk yapmak mümkün olmadığı için anne baba koçluğunu anne baba ile yapıyoruz.6-12 yaş arasında hem anne babaya hem de çocuğa koçluk yapıyoruz.12 yaşından sonra ise sadece çocuğa koçluk yapıyoruz.Koçluk sürecinde ihtiyaç durumunda ise anne babayı sürece dahil ediyoruz.

    Özellikle ergenlik döneminde anne babalar çocuklara nasıl davranacaklarını bilemedikleri için o dönemde anne baba koçluğu koçluğu becerilerinden yararlanmayı da tercih edebiliyorlar.Anne ve babalar her dönemde farklı bir rolde çocuklar ile iletişimde bulunabiliyorlar.Koçluk yaklaşımında bunu öğrenerek hayata geçiriyorlar.

    ANNE-BABA KOÇLUĞUNDA ÇALIŞMALAR NASIL YAPILIR?

    Anne baba koçluğunda genellikle anne babalar bizi ararlar.Anne baba aradığında çocuğuyla iletişiminde sorun olduğunu ve bu iletişimde nasıl iyileştirme sağlayacağını ya da nasıl anne baba olacağını konusunda çok fazla bilgi sahibi olmadığını söylüyor ve süreç içerisinde başladığımızda hem anneyle hem babayla birlikte koçluk sürecine dahil olabiliyorsunuz.Bazı durumlarda çocuğu da görüşmeye dahil edebiliyoruz.Haftada bir görüşme yapabiliyoruz ya da iki haftada bir görüşme sağlanıyor.İhtiyaç ne ise süreç içerisinde birlikte belirliyoruz.Bazen anne ve babanın ev ödevleri oluyor.Bu ödevleri yapmak için zamana ihtiyaçları oluyor.

    Öğrendikleri her beceriyi çocuklarıyla iletişimde hayata geçirmek için zamanı kullanmaları gerekiyor.Her görüşme arasında yaptıkları çalışmalarda yeni bir öğrenmeye neden oluyor.Her seferinde geldiklerinde bir adım daha ileri gitmiş oluyorlar.Belirli sonuçları elde edebilmek için belirli sürelerdeki görüşmeyi tavsiye ediyoruz.Minimum altı görüşme tavsiyemiz var.Bu elde etmek istediklerini sonuçlarla ilgili olarak süreyi uzatabilir ya da kısaltabilirler.

    ANNE-BABA KOÇUNUN EBEVEYNLERİ NE SIKLIKTA GÖRMESİ GEREKİR?

    Görüşme sıklıkları genellikle anne babanın ihtiyacına göre düzenlense de tavsiye edilen görüşme haftada bir şeklindedir.Bizim güven ve samimiyet ortamı dediğimiz bir ortam var.Bu ortamı sağlamak için anne-baba ve çocuklarla birlikte zamana ihtiyacımız olabiliyor.

    Yine de sonuçları ile birlikte ödevleri yapabilmeleri için iki haftada bir görüşmeyi gerçekleştirebiliyoruz.Altı ay gibi bir süreç içerisinde çalıştığımızda da daha etkili sonuçlar elde etmek mümkündür.Tamamen yine de ihtiyacı anne –baba ve koç birlikte belirliyorlar.

    ANNE-BABA KOÇU SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

    Koçluk sürecisinde uluslararası koçluk federasyonun bize söylediği 11 temel yetkinlik alanımız var.Bu yetkinlik alanları ‘Koçun konu ile ilgili uzman olması gerekmez çünkü; koç süreç konusunda uzmandır’.Bu yüzden anne-baba koçlarının uluslararası fedarasyon onaylıdır denilen Koçluk eğitiminden geçmiş koçlarla birlikte eğitim almalarını tavsiye ediyoruz.Bu hem mesleki açıdan hem de yetkinlikler-yeterlilikler açısından anne-babalara güven verecek bir sistem.Çünkü her bir yetkinliğimiz meslek ahlakı içerisinde meslek etiği içerisinde davranmamızı da destekleyen bir süreç.O yüzden konusunda uzman koçlarla birlikte çalışmak elde etmek istediğiniz sonuçları çok daha kısa sürede size getirecektir.

    Uzman olmayan bir koçla da çalışırsanız yine sonuçlar elde ederseniz ancak bu sonuçları elde etmeniz daha uzun vadeli bir zamanda gerçekleşebilir.Sadece sizin koçla iyi bir uyum sağlamanız bu konumda önemli.

    Sonuçlar elde etmek için hem yetkinlikleri yeterlikleri iyi olan hem de uyum sağlayabileceğiniz tecrübeli bir koçla çalışmak sizin için daha faydalı olacaktır.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler