HABER

Maymun Çiçeği hastalığı Türkiye'de hangi ilde görüldü? İşte Maymun çiçeği hastalığı belirtileri ve vaka sayısı!

Maymun Çiçeği hastalığı ile ilgili yeni açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapıldı. Bakan Koca sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda Maymun Çiçeği hastalığının Türkiye'de de tespit edildiğini ifade etti. Peki Maymun Çiçeği hastalığı Türkiye'de hangi ilde görüldü? Konuya ilişkin detaylar haberimizde...

Maymun Çiçeği hastalığı Türkiye'de hangi ilde görüldü? İşte Maymun çiçeği hastalığı belirtileri ve vaka sayısı!

Maymun Çiçeği hastalığı ile ilgili yapılan yeni açıklama sonrası vatandaşlar internette araştırma yapmayı sürdürüyor. Bakan Koca, Maymun Çiçeği hastalığının Türkiye'de de görüldüğünü açıkladı. Peki Maymun Çiçeği hastalığı Türkiye'de hangi ilde görüldü? Konuya ilişkin detaylar haberimizde...

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI TÜRKİYE'DE HANGİ İLDE GÖRÜLDÜ?

Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de de görüldü.

Maymun Çiçeği hastalığı ile ilgili gelişmeyi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından duyurdu.

Bakan Koca paylaşımında "Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi" ifadesine yer verdi.

İşte Bakan Koca'nın 'Maymun Çiçeği hastalığı' açıklaması:

"Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. BİLİNDİĞİ GİBİ, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor."

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun çiçeğinin kuluçka süresi (enfeksiyondan semptomların başlangıcına kadar olan aralık) genellikle 6 ile 13 gündür, ancak 5 ila 21 gün arasında değişebilir.Enfeksiyon iki döneme ayrılabilir:

1. Dönem:

Ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf düğümlerinin şişmesi), sırt ağrısı, miyalji (kas ağrıları) ve yoğun asteni (enerji eksikliği) ile karakterize istila dönemi (0-5 gün arası).

2. Dönem:

Lenfadenopati (lenf düğümlerinin şişmesi), başlangıçta benzer görünebilen diğer hastalıklarla (suçiçeği, kızamık, çiçek hastalığı) karşılaştırıldığında maymun çiçeğinin ayırt edici bir özelliğidir. Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Döküntü, gövdeden ziyade yüz ve ekstremitelerde daha konsantre olma eğilimindedir. Yüzü (vakaların %95'inde) ve ellerin avuçlarını ve ayak tabanlarını (vakaların %75'inde) etkiler.
Ayrıca oral mukozalar (vakaların %70'inde), genital bölge (%30) ve konjonktiva (%20) ile kornea da etkilenir. Döküntü, maküllerden (düz tabanlı lezyonlar) papüllere (hafifçe kabarık sert lezyonlar), veziküllere (berrak sıvı ile dolu lezyonlar), püstüllere (sarımsı sıvı ile dolu lezyonlar) ve kuruyup dökülen kabuklara doğru gelişir.
Lezyonların sayısı birkaç ila birkaç bin arasında değişir. Şiddetli vakalarda, lezyonlar derinin büyük bölümleri dökülene kadar birleşebilir.

Maymun Çiçeği, genellikle 2 ila 4 hafta süren semptomları olan, kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır.

Şiddetli vakalar çocuklar arasında daha sık görülür ve virüse maruz kalma derecesi, hastanın sağlık durumu ve komplikasyonların doğası ile ilgilidir. Altta yatan bağışıklık eksiklikleri daha kötü sonuçlara yol açabilir.Geçmişte çiçek hastalığına karşı aşılama koruyucu olmasına rağmen, bugün 40 ila 50 yaş arası (ülkeye bağlı olarak) kişiler, çiçek hastalığının eradike edilmesinden (sonlanmasından) sonra dünya çapında çiçek hastalığı aşılama kampanyalarının kesilmesi nedeniyle maymun hastalığına daha duyarlı olabilir.

Maymun çiçeği komplikasyonları arasında sekonder enfeksiyonlar, bronkopnömoni, sepsis, ensefalit ve görme kaybıyla sonuçlanan kornea enfeksiyonu sayılabilir. Asemptomatik enfeksiyonun ortaya çıkma derecesi bilinmemektedir.

Maymun çiçeği vaka ölüm oranı tarihsel olarak genel popülasyonda %0 ila %11 arasında değişmiştir ve küçük çocuklar arasında daha yüksek olmuştur. Son zamanlarda vaka ölüm oranı %3-%6 civarında olmuştur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler